Biden nimitti Klainin kansliapäällikökseen - Maailma - Satakunnan Kansa

Biden nimitti tutun miehen kansliapäällikökseen, Klainilla kokemusta terveydenhuollon kriisistä

Trump nosti Michiganissa vaalilaskennasta oikeusjutun, jolla ei juuri mahdollisuutta muuttaa vaalitulosta.

Ron Klain (kesk.) on Joe Bidenin nimitys keskeiseen virkaan Valkoisen talon kansliapäälliköksi.

12.11.2020 8:37

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Joe Biden nimitti keskiviikkona pitkäaikaisen neuvonantajansa Ron Klainin Valkoisen talon kansliapäälliköksi. Kyseessä on hänen ensimmäinen keskeinen nimityksensä hänen alettua rakentaa hallintoaan huolimatta siitä, että presidentti Donald Trump ei ole vielä hyväksynyt presidentinvaalien tulosta.

Klain, 59, toimi Bidenin kansliapäällikkönä tämän ollessa presidentti Barack Obaman varapresidenttinä. Hän oli ennakkosuosikki virkaan.

Klainilla on myös kokemusta terveydenhuollon kriisistä. Hän toimi Obaman "Ebola-tsaarina" viruksen levitessä Afrikassa. Klain on kritisoinut kiivaasti Trumpin toimia koronavirusta vastaan. Klainin odotetaan olevan kärkijoukoissa, kun Biden yrittää kukistaa covid-19-taudin.

Biden on koko viikon ajan kiinnittänyt vain vähän huomiota Trumpin toistaiseksi perusteettomiin väitteisiin vaalipetoksista. Sen sijaan hän on keskittynyt presidenttien hallintojen siirtymävaiheeseen. Hän vannoo presidentinvalan 20. tammikuuta.

Biden tarrautui voittoon lauantaina kun hän sai taakseen joukon vaa'ankieliosavaltioita saaden yli tarvittavat 270 valitsijamiestä. Myös koko liittovaltiossa Biden sai yli viisi miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Muutamassa osavaltiossa äänten laskeminen jatkuu yhä.

Trumpin hallinto kieltäytynyt yhteistyöstä

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta tappiotaan, hänen hallintonsa ei ole toiminut yhteistyössä Bidenin tiimin kanssa vallansiirron sujumiseksi joustavasti.

Esimerkkinä tästä kertoi CNN, miten kymmeniä maailman johtajien Joe Bidenille lähettämiä onnitteluviestejä ei ole lähetetty eteenpäin Yhdysvaltain ulkoministeriöstä, minne ne ovat tulleet. Normaalisti ulkoministeriö toimittaa viestit seuraavaksi presidentiksi valitulle henkilölle. Nyt tämä ei toteudu, koska Trump kieltäytyy hyväksymästä vaalien tulosta.

Demokraatit ja muut kriitikot ovat syyttäneet Trumpia siitä, että tämä yrittää heikentää suuren yleisön luottamusta valtion vaalijärjestelmään ja siitä, että tämä yrittää kumota Bidenin vaalivoiton perusteettomilla väitteillä vaalivilpistä. Trump on ensimmäinen presidentti sitten vuoden 1992, joka häviää yrittäessään tulla valituksi uudelleen.

Klain on Bidenin uskottu ja kokenut toimija, joka oli myös varapresidentti Al Goren johtava neuvonantaja Bill Clintonin toimiessa presidenttinä. Klain työskenteli Bidenin ulkopuolisena neuvonantajana tämän kampanjan aikana ja he tuntevat toisensa jo niiltä ajoilta, kun Biden oli Delawaren senaattorina Washingtonissa.

Vuosien 2008–2009 finanssikriisin aikana Klain auttoi Bidenin kansliapäällikkönä 787 miljardin dollarin elpymisrahaston toteuttamisessa kovia kokeneen talouden pelastamiseksi.

Vuonna 2014 hän sai kiitosta terveysasiantuntijoilta toimiessaan hallinnon Ebola-koordinaattorina.

– Ron on ollut minulle korvaamaton monena vuotena, kun olemme työskennelleet yhdessä, kuten pelastaessamme Yhdysvaltain taloutta yhdeltä pahimmista romahduksista historiassamme vuonna 2009 sekä myöhemmin voittaessamme pelottavan julkisen terveyden hätätilan vuonna 2014, Biden sanoi lausunnossaan.

Trump nosti oikeusjutun Michiganissa

Trump on nostanut oikeusjutun Michiganin osavaltiota vastaan yrittäessään kääntää vaalien tulosta keskeisissä osavaltioissa.

Kanne tuskin muuttaa vaalien tulosta osavaltiossa, jonka hän voitti vuonna 2016 mutta hävisi nyt noin 148 000 äänellä eli 2,6 prosenttiyksiköllä.

Kanteen mukaan vaalivilppiin olisi syyllistytty Waynen piirikunnassa, joka on demokraattien vahvaa aluetta ja missä on Detroit. Michiganin hallinnon tiedottaja Jake Rollow sanoi, että Trumpin kampanjan väitteillä yritetään heikentää suuren yleisön luottamusta vaaleihin.

– Se ei muuta totuutta: Michiganin vaalit suoritettiin tasapuolisesti, turvallisesti, läpinäkyvästi ja tulokset heijastelevat tarkasti kansan tahtoa, hän sanoi lausunnossaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut