Ruotsissa päätetään asevelvollisuuden palauttamisesta - Maailma - Satakunnan Kansa

Ruotsissa päätetään asevelvollisuuden palauttamisesta

2.3.2017 13:01

Ruotsissa hallituksen on määrä päättää tänään, otetaanko asevelvollisuus takaisin käyttöön. Puolustusministeri Peter Hultqvist pitää asevelvollisuuden palauttamista välttämättömänä.

– Asetamme etusijalle vahvan kansallisen puolustuksen rakentamisen ja yhteistyön syventämisen muiden maiden kanssa, Hultqvist sanoo uutistoimisto TT:lle.

Jos hallitus päättää palauttaa asevelvollisuuden, tulevana kesänä kutsuntoihin kutsutaan noin 13 000 nuorta, joista noin 4 000 valitaan ensi vuonna alkavaan peruskoulutukseen. Kutsunnat koskisivat sekä miehiä että naisia.

Hultqvistin mukaan palvelukseen valitaan ensisijaisesti miehiä ja naisia, joilla on todellista halua ja kiinnostusta suorittaa asepalvelus.

Asepalveluksen kesto olisi alkuun 11 kuukautta. Ruotsin puolustusvoimien mukaan tavoitteena on houkutella asevelvollisia jäämään puolustusvoimien palvelukseen sen jälkeenkin. Lisäksi Ruotsi on valmis nostamaan palvelukseen otettavien määrää maailmantilanteen mukaan.

Mallia Norjasta

Puolustusvoimien henkilöstöjohtajan Klas Eksellin mukaan vapaaehtoisia ja asevelvollisia kohdeltaisiin tasavertaisina asepalveluksessa. Eksell sanoo, että puolustusvoimien mielestä asevelvollisuuden palauttaminen olisi erinomainen päätös.

SVT:n haastattelussa Hultqvist sanoo, että Ruotsin järjestelmää kehitetään muistuttamaan Norjaa, jossa käytössä on asevelvollisuuden ja ammattiarmeijan yhdistelmä.

Ruotsi luopui kutsunnoista ja velvollisuudesta asepalvelukseen kesällä 2010. Sitä ennen asevelvollisuusjärjestelmää oli jo supistettu 1990-luvulta alkaen, ja esimerkiksi vuonna 2007 asepalvelukseen otettiin kahdeksan prosenttia ikäluokasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: