Ruotsissa kohistaan naisten ahdistelusta festivaaleilla – Suomessa ei innostuta naisten alueista - Maailma - Satakunnan Kansa

Ruotsissa kohistaan naisten ahdistelusta festivaaleilla – Suomessa ei innostuta naisten alueista

Naisten seksuaalinen häirintä festivaaleilla kuohuttaa Ruotsissa. Kuvituskuva.

14.7.2016 20:44

Ruotsissa on viime viikkoina kuohuttanut naisiin kohdistunut seksuaalinen häirintä musiikkifestivaalien yhteydessä. Ongelmaan yritetään nyt epätoivoisesti löytää ratkaisukeinoa. Uusimpana keinona pohditaan SVT-Västin mukaan, että naisille rakennettaisiin erillisiä turva-alueita tapahtumapaikoille.

Viime viikkojen aikana Ruotsissa on raportoitu tavallista enemmän seksuaalisen häirinnän tapauksia kolmella eri festivaalilla: Norrköpingissä järjestetyillä Bråvalla-festivaaleilla, Karlstadin Putte i parken -tapahtumassa sekä Peace & Love -festivaaleilla Borlängessä.

Yhteensä näistä kolmesta kesätapahtumasta on raportoitu noin kuusikymmentä seksuaalisen häirinnän tapausta, viisi raiskausta ja yksi raiskauksen yritys. Poliisin ja vartioiden määrän lisääminen ei ole osoittautunut riittäväksi keinoksi välttyä uusilta tapauksilta.

Göteborgissa järjestettävä Kulturkalaset-festivaali harkitsee nyt naisten ”turva-alueiden” tuomista elokuussa järjestettäville festivaalilleen. Kulturkalaset-festivaalin toiminnanjohtaja Tasso Stafilidis kertoi torstaina SVT:lle, että ”turva-alueella” osoitetaan, miten vakavasti tapahtumanjärjestäjä ottaa naisiin kohdistuvan häirinnän.

Suomessa naisten turva-alueista ei innostuta

Suomen festivaalijärjestäjät eivät lämpene ajatukselle naisten erillisistä turva-alueista. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetyn Provinssirockin festivaalijohtaja Sami Rumpunen ei usko, että turva-alueet ovat ratkaisu ongelmaan.

– On oltava muitakin keinoja turvata naisten koskemattomuus, kuin heidän sulkemisensa erillisille turva-alueille. Meidän täytyy keskittyä naisten turvallisuuteen koko festivaalialueella pienten karsinoiden sijaan.

Rumpunen korostaa, että asia on vakava ja kaikki mahdolliset toimenpiteet naisten turvaamiseksi täytyy ottaa käyttöön. Yksi vaihtoehto olisi hänen mukaansa järjestyksenvalvojien määrän lisääminen ja heidän ohjeistamisensa.

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis kertoo, että aihe nousi myös esille Ilosaarirockin järjestyksenvalvojille järjestetyssä palaverissa.

– Meillä on matala kynnys puuttua seksuaalisen häirinnän tapauksiin saman tien, sillä jälkeenpäin asia on vaikeampi selvittää, Varis kertoo.

Turva-alueelle ei kuitenkaan nähty erityistä tarvetta, sillä seksuaalisen häirinnän tapauksia ei ollut edellisinä vuosina juurikaan tullut järjestäjien tietoon.

Viikonloppuna alkavien festivaalien suunnitteluvaiheessa oli jopa puhetta, että turvavalvojien määrää olisi tiputettu edellisvuosista. Tämän vuoden Ilosaarirockin valvojien määrä pysyy kuitenkin ennallaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: