Theresa May nousemassa Britannian pääministeriksi - Leadsom jätti kisan kesken - Maailma - Satakunnan Kansa

Theresa May nousemassa Britannian pääministeriksi - Leadsom jätti kisan kesken

11.7.2016 17:35

Britannian sisäministeri Theresa May on nousemassa maansa pääministeriksi. Maystä tuli tänään ainoa ehdokas tehtävään kun kilpailija, energia-asioista vastaava apulaisministeri Andrea Leadsom jätti konservatiivipuolueen puheenjohtajakisan kesken. Konservatiivipuolueen uudesta puheenjohtajasta tulee samalla pääministeri.

Leadsom kertoi antavansa täyden tukensa Maylle. Hän sanoi luopuvansa kisasta, koska Britannia tarvitsee pääministerin, jolla on ihmisten tuki. Leadsomin mukaan pitkittynyt johtajakisa olisi ”todella epätoivottavaa”.

Leadsom on viime päivinä saanut osakseen kovaa kritiikkiä, koska antoi ymmärtää olevansa Mayta pätevämpi sen vuoksi, että hänellä on lapsia. May on lapseton.

Väistyvä pääministeri David Cameron ilmoitti astuvansa syrjään sen jälkeen, kun britit äänestivät EU-eron puolesta kansanäänestyksessä 23. kesäkuuta.

Toistaiseksi ei ole täysin varmaa, tuleeko Maystä varmasti uusi puheenjohtaja vai onko vielä mahdollista, että konservatiivien kansanedustajat valitsisivat uuden kandidaatin kilpailemaan hänen kanssaan.

Aikaisemmin on ilmoitettu, että konservatiivipuolueen uusi johtaja on selvillä 9. syyskuuta.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne sanoi kuitenkin MSNBC-kanavalle, että Maystä tulisi pääministeri jo ”seuraavien muutaman päivän aikana”, kertoo Huffington Post -lehti.

Jos May, 59, valitaan, hänestä tulee Britannian ensimmäinen naispääministeri sitten Margaret Thatcherin. May on luvannut viedä Britannian ulos EU:sta kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti siitä huolimatta, että hän itse kannatti EU:ssa pysymistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: