Hallitus: Isis ei ollut Bangladeshin kahvilaiskun takana - Maailma - Satakunnan Kansa

Hallitus: Isis ei ollut Bangladeshin kahvilaiskun takana

3.7.2016 9:25

Bangladeshissa verisen kahvilaiskun tehneet miehet ovat paikallisen islamistiryhmän jäseniä, sanoo hallituksen edustaja.

Hyökkääjät kuuluivat Jamaat-ul-Mujahideen-ryhmään, joka haluaa Bangladeshiin sharia-lailla johdetun valtion. Viranomaisten mukaan heillä ei ollut yhteyksiä Isisiin.

Isis ilmoitti eilen olleensa iskun takana, mutta Bangladeshin hallituksen mukaan ryhmä ei toimi maassa.

Islamistit iskivät pääkaupunki Dhakassa kahvilaan, jossa he pitivät asiakkaita tunteja panttivankeina ja surmasivat heitä. Hyökkääjät surmasivat 20 panttivankia, joista 18 oli ulkomaalaisia. Lisäksi iskussa kuoli kaksi bangladeshilaista poliisia.

Eilen kerrottiin, että kaikki 20 uhria olisivat olleet ulkomaalaisia. Tiedot uhreista ja heidän kansalaisuuksistaan ovat vaihdelleet.

Hyökkääjistä kuusi tapettiin ja yksi otettiin kiinni. Poliisin mukaan kaikki hyökkääjät olivat Bangladeshin kansalaisia. Hallituksen edustajan mukaan kaikki tulivat varakkaista perheistä ja olivat korkeasti koulutettuja.

Miesten radikalisoitumisen syyksi hallituksen edustaja arveli sen, että ”jihadismi on nykyisin suosittua”.

Bangladeshissa suruaika

Kuolonuhreista yhdeksän oli italialaisia. Italian pääministeri Matteo Renzi esitti osanottonsa uhrien omaisille.

– Velvollisuutemme on vastata vielä suuremmalla voimalla, vahvistamalla arvojamme, niitä vapauden arvoja, joista olemme ylpeitä ja jotka ovat vahvempia kuin viha tai terrori, Renzi sanoi.

Hengissä selvinneet panttivangit ovat kertoneet, että hyökkääjät erottelivat ulkomaalaiset paikallisista. Viranomaisten mukaan useimmat uhrit oli surmattu teräaseilla.

Bangladeshiin on julistettu kahden päivän suruaika iskun takia.

Monet uskonnolliset vähemmistöt ja aktivistit ovat joutuneet Bangladeshissa hyökkäysten kohteiksi viime aikoina. Hallitus on pidättänyt tuhansia islamilaisista ääriyhteyksistä epäiltyjä, mutta kansalaisjärjestöjen mukaan vallanpitäjät ovat käyttäneet pidätyksiä myös omien arvostelijoidensa hiljentämiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: