Norja paisuttaa tuntuvasti puolustusmenojaan Venäjän takia – Suomen rajallekin uusi komppania - Maailma - Satakunnan Kansa

Norja paisuttaa tuntuvasti puolustusmenojaan Venäjän takia – Suomen rajallekin uusi komppania

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide esitteli maansa hallituksen pitkän aikavälin puolustussuunnitelman lehdistötilaisuudessa perjantaina. Norjan parlamentti käsittelee suunnitelman kesätauon jälkeen.

17.6.2016 18:05

Norja aikoo lisätä merkittävästi puolustusmenojaan Venäjän kasvaneen uhan takia.

Norjan hallitus esittää, että maa osoittaa puolustusvoimille lähes 18 miljardia euroa lisärahaa seuraavan 20 vuoden aikana. Rahoitusta aiotaan lisätä asteittain niin, että vuonna 2020 puolustusvoimilla on käytössään lähes 800 miljoonaa euroa nykyistä enemmän vuosittain.

Vuosikertomuksensa mukaan Norjan puolustusvoimat käyttää tällä hetkellä vajaat neljä miljardia euroa vuosittain tehtäviensä hoitamiseen. Suomen puolustusmenot ovat noin miljardi euroa pienemmät.

Lisärahoituksella Norja aikoo parantaa puolustusvoimiensa iskukykyä, kestävyyttä, ja tiedustelukykyä. Maalla on Suomen tavoin käynnissä uusien hävittäjien hankinta. Se aikoo ostaa yhteensä 52 uutta yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää.

Norjan hallitus suosittelee lisäksi maan sukellusveneiden ja lentotiedustelukalustonsa uusimista. Maa aikoo lisäksi päivittää keskipitkän matkan ilmatorjuntaohjuksiaan ja rakentaa uusia pitkän matkan ilmatorjuntaohjus- ja ilmavalvontajärjestelmiä. Ne aiotaan sijoittaa Trondheimin ja Narvikin tienoille, joiden kautta Nato-liittolaisten joukot todennäköisesti kulkevat tullessaan avuksi mahdollisen kriisin syttyessä.

Osana puolustusvoimiensa uudistamista Norja aikoo sulkea yksitoista nykyistä tukikohtaansa. Venäjän vastaiselle rajalleen Suomen rajan tuntumaan Norja aikoo sijoittaa yhden uuden komppanian siellä jo olevien 600 rajavartijan rinnalle. Komppania on aseistettu panssarintorjunta-asein ja kevyin ilmatorjunta-asein.

– Komppanian on tarkoitus viivyttää mahdollista hyökkääjää kunnes Norja saa apua liittolaisiltaan, perusteli hallituspuolue Høyreen kuuluva kansanedustaja Frank Bakke-Jensen perjantaina The Idependent Barents Observer -verkkolehdelle.

Norjan hallitus esitteli pitkän aikavälin puolustussuunnitelmansa perjantaina. Suunnitelmassa todetaan suorasukaisesti, että vaikka Venäjä ei muodostakaan Norjalle sotilaallista uhkaa, Norjan turvallisuusympäristö on viime vuosina muuttunut nimenomaan Venäjän kasvattaessa sotilaallista voimaansa ja käyttäessään sitä.

Puolustussuunnitelmassa todetaan, että Venäjän tekemä Krimin valloitus ja Itä-Ukrainan jatkuva horjuttaminen ovat kansainvälisen lain vastaisia toimia, joilla on dramaattisia vaikutuksia koko Euroopan turvallisuuteen.

– Venäjä on toistuvasti todistanut halukkuutensa käyttää laajaa keinovalikoimaa, myös sotilaallista voimaa, säilyttääkseen poliittisen mahtinsa ja vaikutusvaltansa, puolustussuunnitelmassa kuvaillaan.

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide kirjoittaa puolustussuunnitelman saatesanoissa, ettei Norja voi pitää turvallisuuttaan itsestäänselvyytenä viime vuosien turvallisuuspoliittisen kehityksen jälkeen. Søreiden mukaan puolustusmenojaan kasvattamalla Norja osoittaa, että se aikoo huolehtia osaltaan turvallisuudesta niin kansallisella, alueellisella kuin liittolaistensakin tasolla.

Capable and Sustainable – Norjan pitkän aikavälin puolustussuunnitelma (englanniksi)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: