Järjestö: Brittipoliitikon ampumisesta epäilty oli kiinnostunut äärioikeistoryhmistä - Maailma - Satakunnan Kansa

Järjestö: Brittipoliitikon ampumisesta epäilty oli kiinnostunut äärioikeistoryhmistä

Jo Coxin kuolema on herättänyt surua brittiläisissä. Coxia on muisteltu kukin.

17.6.2016 9:23

Eilen surmatun brittipoliitikon Jo Coxin epäillyllä ampujalla oli kiinnostusta äärioikeistolaisiin aatteisiin, sanoo yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Southern Poverty Law Center.

Epäilty oli hankkinut yli 600 dollarin arvosta yhdysvaltalaisen uusnatsiryhmän National Alliancen tekstejä, järjestö kertoo.

Poliisi tutkii parhaillaan, oliko työväenpuolueen poliitikon Coxin surmaamisella poliittinen motiivi. Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tekoaan ennen ”Britannia ensin”.

Briteissä toimii samanniminen äärioikeistolainen liike. Cox on puhunut julkisesti liikettä vastaan.

The Telegraph -lehti puolestaan kertoo, että mies olisi tilannut 2000-luvun alussa eteläafrikkalaista, apartheidia kannattavaa lehteä. Lehden mukaan mies oli hakenut myös apua mielenterveysongelmiinsa.

41-vuotias Cox joutui hyökkäyksen kohteeksi omassa vaalipiirissään Birstallissa Yorkshiressa, kun hän oli tulossa ulos kirjastosta, jossa oli ollut tapaamassa äänestäjiään. Silminnäkijöiden mukaan Coxia sekä ammuttiin että puukotettiin. Hänet kiidätettiin tapahtumapaikalta sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Cox oli avustustyön veteraani, joka ennen parlamenttiin nousuaan työskenteli muun muassa avustusjärjestö Oxfamin palveluksessa. Hän oli myös naisten oikeuksien näkyvä puolestapuhuja ja kahden pienen lapsen äiti.

Coxin aviomies kehotti ihmisiä yhdistymään vaikean tapahtuman edessä.

– Meidän pitää yhdistyä taistelemaan sitä vihaa vastaan, joka tappoi hänet.

Southern Poverty Law Centerin uutinen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: