Limnéll: Isisin kyberkalifaatilla tuskin merkittäviä kykyjä - Maailma - Satakunnan Kansa

Limnéll: Isisin kyberkalifaatilla tuskin merkittäviä kykyjä

Kyberprofessori Jarno Limnéllin mukaan Isisiä ei voiteta pelkästään kybersodankäynnillä, kuten ei mitään muutakaan sotaa tai kriisiä.

9.4.2016 11:51

Terroriteoillaan pelkoa lietsovalla Isisillä ei todennäköisesti ole käytettävissä sellaisia kyberkykyjä, joita sen ”kyberkalifaatti” antaa sosiaalisessa mediassa ymmärtää.

Isis on perinteisten terroritekojen ohella uhannut tehdä verkon kautta kyberiskuja länsimaiden kriittiseen infrastruktuuriin.

Aalto-yliopiston professori, kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll arvioi, että Isis olisi jo käyttänyt tällaisia keinoja, jos sillä olisi siihen riittävät kyberkyvyt.

Hän kuitenkin huomauttaa, että erilaisia palveluja voi ostaa pimeän verkon puolelta.

Limnéll myöntää, että Isis on taitava käyttämään digimaailmaa propagandan levittämisessä, rekrytoinnissa ja pelottelussa. Teloitusvideot ja uhkaavat viestit tavoittavat hetkessä laajan yleisön esimerkiksi youtuben kautta.

– Isis on ensimmäinen valitettavan tehokkaasti digiympäristöä hyväksi käyttävä äärijärjestö ja vastatoimet on ulotettava sekä fyysiseen että digimailmaan, Limnéll toteaa.

Limnéll huomauttaa, että twitter-tilien hakkeroinnista, propagandan levittämisestä ja palvelunestohyökkäyksistä on hyvin pitkä matka vakaviin iskuihin kriittistä infrastruktuuria kohtaan.

– Siksi Isisin uhkauksilla ei tule lietsoa tarpeetonta pelkoa, Limnéll sanoo.

Viime aikoina on Limnéllin mukaan ollut merkkejä siitä, että Isis pyrkii yhteistyöhön Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän hakkeriryhmien kanssa.

Kybermaailmasta onkin tullut uusi taistelukenttä perinteisen maalla, merellä, ilmassa ja jopa avaruudessa käytävän sodankäynnin rinnalla.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kybertaisteluun Isisiä vastaan suhtaudutaan vakavasti.

Yhdysvaltain asevoimien kyberjoukoille on äskettäin annettu käsky ryhtyä kybertaisteluun Isisiä vastaan.

– Aiemmin julkista hyökkäyskäskyä asevoimien Cyber Command -yksikölle ei ole Yhdysvalloissa annettu, Limnéll kertoo.

– Luulen, että he pyrkivät vaikeuttamaan Isisin johtamisyhteyksiä kenties tietoliikenne- ja matkapuhelinverkkoihin vaikuttamalla, estämään propagandan levittämistä ja vaikeuttamaan rekrytointia, Limnéll sanoo.

Kybersodankäynnissä pienilläkin joukoilla voi olla merkittävä asema taistelussa, jota hakkerit voivat tehdä myös kotisohvalta. Yhdysvallat onkin eliminoinut Isisin hyväksi toimivia hakkereita.

Kybersodankäynnissä valtiot voivat myös ulkoistaa tehtäviä hakkeriryhmille, jolloin yhteys operaatioihin voidaan kiistää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: