Tutkija: Syyrian sodan päättyminen vielä kaukana - Maailma - Satakunnan Kansa

Tutkija: Syyrian sodan päättyminen vielä kaukana

12.2.2016 10:42

Suomalaistutkijan mukaan Syyrian sodan päättyminen ei ole näköpiirissä, vaikka kansainvälisissä neuvotteluissa saavutettiinkin sopu sotatoimien keskeyttämisestä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tässä tarjotaan oppositiolle ja Assadille pienimuotoinen hengähdystauko. Se käytettäneen niin, että osapuolet varautuvat keväällä alkavaan taistelukauteen, sanoi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen STT:lle.

– Konflikti palvelee sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen etuja, jos näin inhorealistisesti ajattelee. Venäjälle se on itsetarkoituksellista siten, että Venäjä osoittaa omaa suorituskykyään ja tukee sitä ainoaa de facto liittolaista, joka heillä Lähi-idässä on, Paronen summaa.

– Yhdysvalloille konflikti taas on tärkeä, koska he pystyvät sillä näyttämään toimivansa globaalia jihadistista liikehdintää vastaan sotilaallisella voimallaan pommittamalla Isisiä niin Syyriassa kuin Irakissa. Samalla myös sidotaan Venäjä äärimmäisen kalliisiin sotatoimiin Syyriassa, hän jatkaa.

Taisteluilla Aleppossa on oppositiolle erittäin suuri strateginen ja sotilaallinen merkitys. Parosen mukaan oppositio yrittää hengähdystauon aikana estää Aleppon menettämisen, tai jos se ei ole mahdollista, varautua pitkään sissisotaan.

– Tulitauko on tällainen pieni, mikroluokan tapahtuma tässä konfliktissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: