Trump: Ohjusisku keskeytettiin vain 10 minuuttia ennen h-hetkeä – Yhdysvallat pyytää diplomaattilähteiden mukaan YK:n turvallisuusneuvostoa koolle - Maailma - Satakunnan Kansa

Trump: Ohjusisku keskeytettiin vain 10 minuuttia ennen h-hetkeä – Yhdysvallat pyytää diplomaattilähteiden mukaan YK:n turvallisuusneuvostoa koolle

Yhdysvallat olivat perjantaiaamuna lähellä tehdä ohjusiskuja kolmeen iranilaiseen kohteeseen, presidentti Donald Trump sanoo. Iskut olisivat olleet vastatoimi sille, että Iran ampui torstaina alas Yhdysvaltojen miehittämättömän lennokin.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo haluavansa keskusteluihin Iranin johdon kanssa.

21.6.2019 20:33

Helsinki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän keskeytti ohjusiskun Iraniin vain kymmenen minuuttia ennen sen aloittamista varhain perjantaiaamuna Yhdysvaltain aikaa.

Hyökkäysvalmistelut Irania vastaan olivat Trumpin mukaan jo pitkällä, kun hän kertoo peruneensa ne liian voimakkaina.

– Kymmenen minuuttia ennen iskua keskeytin sen, koska se olisi ollut ylimitoitettu toimi miehittämättömän lennokin alasampumiseen, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trump viittasi torstain tapahtumiin, jolloin Iran ampui alas Yhdysvaltojen miehittämättömän lennokin. Iranin mukaan kyse oli tiedustelulennokista, jonka Iran epäilee lentäneen vakoilutarkoituksessa.

Iran väittää, että lennokki ammuttiin alas Iranin aluevesillä, Yhdysvaltojen mukaan lennokki taas oli kansainvälisillä vesillä.

Tarkoitus oli Trumpin mukaan iskeä kolmeen iranilaiseen kohteeseen. New York Timesin mukaan aikeena olisi ollut hyökätä iranilaisiin ohjussiiloihin ja tutkiin.

Trump kirjoitti Twitterissä, että hän kysyi viime metreillä, montako kuolonuhria iskuista seuraisi. Kenraalin vastaus oli hänen mukaansa 150 henkilöä, mitä Trump kertoo pitäneensä ylimitoitettuna.

Toistaiseksi Iranin-vastaiset talouspakotteet ovat riittävä vastatoimi lennokin alasampumisesta, Trump sanoo. Pakotteita myös lisättiin Trumpin mukaan perjantaiaamuna.

Trump haluaa keskusteluihin Iranin kanssa

Iranin viranomaiset kertoivat aiemmin perjantaina, että Trump oli tiedottanut Iranin johtoa siitä, että isku olisi lähellä.

Samassa, Omanin kautta toimitetussa viestissä Trump sanoi Iranin mukaan, että hän on sotatoimia vastaan ja haluaa maan kanssa keskusteluihin.

Asiasta kertonut uutistoimisto Reuters pohjasi tietonsa nimettömiin iranilaisiin viranomaislähteisiin.

Kyseisten lähteiden mukaan virkamieslähteet tekivät Yhdysvalloille selväksi, että Iranin johto ei ole halukas keskusteluihin, ja että iskulla olisi "alueellisia ja kansainvälisiä seurauksia".

Iranin ulkoministeriön tiedottaja vastasi tietoihin Yhdysvaltojen suunnittelemasta iskusta sanomalla, että Iran vastaa diplomatiaan diplomatialla ja sotatoimiin voimakkaalla puolustuksella.

Asiantuntijat ovat aikaisemmin arvioineet, että jos Yhdysvaltojen ja Iranin välinen kiista eskaloituisi sotatoimiin asti, sen lähtölaukauksena olisi todennäköisesti juuri esimerkiksi lennokin alasampuminen.

Yhdysvallat pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan

Yhdysvallat rajoittivat lentoliikennettä Iranin ilmatilassa perjantaiaamun tapahtumien seurauksena.

Lentokielto koskee yhdysvaltaisia lentoyhtiöitä, mutta vastaavia rajoituksia tekivät myös useat eurooppalaiset lentoyhtiöt, kuten brittiläinen British Airways ja saksalainen Lufthansa.

Yhdysvaltalaisten diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan asian tiimoilta maanantaina suljettujen ovien takana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut