Synteettisiä huumeita valmistavien jätehuolto ontuu Euroopassa: Haitallisia kemikaaleja "dumpataan maastoon" - Maailma - Satakunnan Kansa

Synteettisiä huumeita valmistavien jätehuolto ontuu Euroopassa: Haitallisia kemikaaleja "dumpataan maastoon"

Amfetamiinia ja MDMA:ta valmistetaan Euroopassa, mutta huumeita laittomasti valmistavat huolehtivat jätteistään huonosti. Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja huomauttaa, että valmistus aiheuttaa haittaa alueen ympäristölle.

Hollannin poliisi löysi Kerkradesta suuren määrän kemikaaleja, jotka oli tarkoitettu synteettisten huumeiden valmistukseen.

29.3.2019 16:28

Helsinki

Euroopassa valmistetut synteettiset huumeet aiheuttavat alueellisia ympärihaittoja, huomauttaa Euroopan poliisivirasto Europol.

Euroopan unioni muodostaa huumeissa kulutusmarkkinat, jonka alueelle kokaiinin ja heroiinin kaltaiset huumeet usein tuodaan maanosaan Etelä-Amerikasta tai Lähi-idästä.

Kannabistuotteita puolestaan tuodaan EU-alueelle paljon Pohjois-Afrikasta ja Albaniasta, sen lisäksi, että kotikasvatus on EU:ssa yleistä.

Kemiallisesti tehtyjä synteettisiä huumeita kuitenkin valmistetaan Euroopan unionin alueella.

Europolin arvion mukaan MDMA:ta, amfetamiinia ja metamfetamiinia valmistetaan muun muassa Alankomaissa, Belgiassa, Puolassa ja Tsekissä.

Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku kertoi perjantaina Poliisihallituksen pitämässä tiedotustilaisuudessa, että synteettisten huumeiden valmistus aiheuttaa valmistusalueillaan ympäristöhaittoja.

– Nämä kemikaalit, joita käytetään huumeiden valmistukseen, dumpataan sen jälkeen maastoon, Liukku sanoi ja jatkoi:

– Pahimmassa tapauksessa viime aikoina on tullut esiin tapauksia, joissa kemikaalit lastataan kuorma-autoon ja kuorma-auto sytytetään tuleen. Sillä tavalla päästään eroon näistä haitallisista materiaaleista.

Europol on järjestäytyneitä rikollisryhmiä koskevassa raportissaan arvioinut, että jätteet pilaavat maaperää ja tulevat kalliiksi.

Amfetamiini on yksi yleisimmistä Suomessa kulutettavista huumeista.

Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku arvioi, että huumekauppa tuottaa rikollisryhmille Euroopan unionin alueella yli 24 miljardin euroa rikoshyötyä.

Huumeet miljardibisnes

Huumausaineiden valmistus ja ennen kaikkea välitys muodostavat edelleen merkittävän tulonlähteen rikollisryhmille Euroopassa.

Europolin arvion mukaan huumekaupan tuottama rikoshyöty on järjestöille vähintään 24 miljardia euroa vuosittain. Liukku painotti, että kyseessä on minimiarvio.

Järjestön arvion mukaan huumekaupan valmistus, kuten kannabiksen kotikasvatus, tulee EU-alueella lisääntymään lähivuosina.

Kaikkiaan rikollisryhmien laittoman toiminnan tuottama rikoshyöty maanosassa on Europolin mukaan noin 110 miljardia euroa vuodessa.

Muita merkittäviä tulonlähteitä rikollisryhmille ovat esimerkiksi laittoman maahantulon järjestäminen, ihmiskauppa ja talousrikokset.

Keskusrikospoliisin mukaan varsinkin Suomessa talousrikollisuus on kasvattanut merkitystään järjestäytyneiden rikollisryhmien tulonlähteenä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: