Venäjän odotettu sähköinen viisumi ei kelpaa junissa - Maailma - Satakunnan Kansa

Venäjän odotettu sähköinen viisumi ei kelpaa junissa – Pietariin matkustavien on opeteltava tarkoin uudet säännöt lokakuun alusta

Pietarin seudulle matkustamista helpottava ilmaisviisumi koskee 53 maan kansalaisia. Suomalaiset voivat käyttää sitä automatkoilla määrätyillä rajanylityspaikoilla sekä laivoilla.

Uudella sähköisellä viisumilla on määrä päästä autolla Venäjälle. Vaalimaalla rajanylitys alkaa Suomen puolen raja-aseman autojonosta, minkä jälkeen edetään Venäjän puolelle Torfjanovkaan.

30.9.2019 20:41

Venäjän matkailijoille lupaama maksuton sähköinen viisumi otetaan käyttöön 1. lokakuuta. Suomalaisen on tarpeen huomata, että netin kautta hankittava ilmaisviisumi ei riitä läheskään kaikkiin Pietarin seudulle tehtäviin matkoihin.

Matkustettaessa muihin Venäjän osiin tarvitaan edelleen perinteinen maksullinen viisumi, jonka käsittely kestää tavanomaisen ajan.

Uudistuksen yksityiskohdista on toistaiseksi tiedotettu vähän.

Lännen Median hankkimien viranomaistietojen mukaan "teknisistä syistä maahantulo ja maasta poistuminen e-viisumeilla ei ole toistaiseksi mahdollista rautatieliikenteessä, jossa rajamuodollisuudet hoidetaan junan liikkuessa". Suuri osa Suomesta Pietariin ja ympäröivään Leningradin oblastiin tehtävistä matkoista tapahtuu junalla, koska junamatka on nopea ja rajamuodollisuudet ovat olleet suhteellisen vaivattomia myös tähän saakka, koska passit ja viisumit tarkastetaan liikkuvassa junassa.

Junamatkoille vaaditaan siis edelleen perinteinen, hyvissä ajoin hankittu ja maksullinen Venäjän viisumi. Säännöllisesti Venäjälle matkustavien kannattaa hankkia monikertaviisumi. Viisumin voi hankkia suoraan Venäjän konsulaatista tai matkatoimiston välityksellä.

Enintään kahdeksan päivää, rajatulla alueella

Venäläistietojen mukaan uutta sähköistä viisumia on haettava netin kautta vähintään neljä kalenteripäivää ennen aiottua matkaa Venäjälle.

Hakemus täytetään verkossa osoitteessa http://electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html ja siihen liitetään passikuva digitaalisesti. Venäjä myöntää e-viisumin 30 päiväksi myöntämispäivästä lukien. Koko kuukautta maassa ei kuitenkaan saa viipyä.

Sallittu oleskeluaika on enintään kahdeksan päivää maahantulopäivästä lukien. Tuona aikana matkustajan on pysyteltävä Pietarin kaupungin ja Leningradin oblastin alueella.

Toimii vain määrätyillä rajanylityspaikoilla

Sähköistä viisumia on viranomaisilta saatujen ennakkotietojen mukaan mahdollista käyttää lentomatkoilla Pietarin kansainväliselle Pulkovon lentoasemalle, meriliikenteessä mentäessä Pietarin meri- tai matkustajasatamaan tai Vysotskiin sekä suomalaisille tärkeillä autoliikenteen rajanylityspaikoilla, joita ovat itärajalla Vaalimaa/Torfjanovka, Nuijamaa/Brusnitshnoje ja Imatra/Svetogorsk. Näin sähköinen viisumi toimii vain Kaakkois-Suomen vastaisilla raja-asemilla mutta ei pohjoisempana.

Viron Narvasta on myös mahdollista ylittää raja Venäjän puolelle Ivangorodiin, vaikka jalkaisin.

Uusi viisumi sallii matkustamisen nimenomaan Pietarin kaupunkiin ja Leningradin oblastiin. Jos Leningradin oblastista jatkaa matkaa esimerkiksi Petroskoihin Karjalan tasavaltaan tai kohti Moskovaa Novgorodiin, on tullut rikkoneeksi sähköviisumin ehtoja eli Venäjän lakia. Venäläisasiakirjan mukaan "tämän vaatimuksen rikkomisesta seuraa ulkomaalaisen oleskelusääntöjä rikkomista koskeva hallinnollinen rangaistus", mikä käytännössä voi tarkoittaa ainakin sakkoja.

Koskee 53 valtiota, mutta ei amerikkalaisia

Sähköisten viisumien käyttöönotto perustuu Venäjän presidentin 18. heinäkuuta antamaan hallinnolliseen ukaasiin eli määräykseen. Määräyksen mukaan sähköinen kertaviisumi on mahdollista saada matkoille, joiden tarkoitus on "liikematka, humanitääriset syyt tai turismi".

Venäläinen osapuoli haluaa viisumihelpotuksella lisätä humanitääristä yhteistyötä sekä kasvattaa Pietarin ja Leningradin alueen vetovoimaa matkailukohteena.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli sähköistä viisumia matkailua helpottavana asiana, kun hän vieraili Suomessa elokuussa.

Lännen Median tietojen mukaan Venäjä ottaa uudenlaisen e-viisumin käyttöön kaikkiaan 53 maan kansalaisille mukaan lukien EU-maita ja eksoottisemmista valtioista esimerkiksi Filippiinit, Saudi-Arabia ja Indonesia. Yhdysvaltojen kansalaisia matkustushelpotus ei koske.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: