Trumpin hallinto pohtii miten rankaista Irania lauantaisen Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehdyn iskun jälkeen - Maailma - Satakunnan Kansa

Trumpin hallinto pohtii miten rankaista Irania lauantaisen Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehdyn iskun jälkeen

Vaihtoehtoina ovat muun muassa kyberhyökkäykset ja fyysiset hyökkäykset Iranin öljylaitoksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa välttää joutumisen laajempaan sotilaalliseen konfliktiin Iranin kanssa.

18.9.2019 10:00

Yhdysvaltain hallinto pohtii parhaillaan sopivia rankaisutoimia Irania vastaan sen jälkeen kun Iran sen mukaan hyökkäsi lauantaina Saudi-Arabian öljynjalostamoja vastaan.

Vaihtoehtoina ovat muun muassa kyberhyökkäykset tai fyysiset hyökkäykset Iranin öljylaitoksiin ja vallankumouskaartia vastaan, kertoo NBC-tv-kanava.

Yhdysvaltain sotilasjohtajat tarjosivat presidentti Donald Trumpille kansallisen turvallisuuden kokouksessa maanantaina sarjan erilaisia mahdollisia toimia Iranin vastaan. Presidentti haluaa kuitenkin välttää joutumisen laajempaan sotilaalliseen konfliktiin Irania vastaan, joten hän pyysi lisää vaihtoehtoisia toimia.

USA voisi tukea Saudi-Arabian tekemää iskua

Yksi mahdollisuus olisi Saudi-Arabian isku, jota Yhdysvallat tukisi tiedustelutoimin. Tarkoituksena olisi heikentää Iranin informaatio- ja tarkkailutoimintaa. Tämä tapahtuisi ilman että Yhdysvaltojen tarvitsisi laukaista omia aseitaan.

Yhdysvaltain sotilassuunnittelijat ovat tutkineet pitkää listaa mahdollisista kohteista Iranissa. Näitä ovat muun muassa Iranin Abadanin öljynjalostamo, joka on yksi maailman suurimmista. Toinen mahdollinen kohde olisi Khargin saari, joka on Iranin suurin öljynvientisatama.

Isku näihin kohteisiin heikentäisi merkittävästi Iranin kykyä jalostaa tai myydä öljyä, mihin Trump on pyrkinytkin vetäytyessään Iranin ydinsopimuksesta.

Muita mahdollisia kohteita olisivat Iranin ohjustenlaukaisupaikat ja vallankumouskaartille kuuluvat kohteet. Vallankumouskaartit on Iranin armeijan eliittiyksikkö, jota syytetään monista Iranin puolisotilaallisista toimista maan ulkopuolella.

Ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että Yhdysvaltain isku olisi tulossa pian. Virkailijoiden mukaan päätöstä iskusta ei ole tehty. Puolustusministeriö Pentagon kuitenkin työskentelee sen eteen, että alueella lähetettäisiin lisää joukkoja ja aseita, varsinkin Persianlahden alueelle.

"Olen 100-prosenttisesti vakuuttunut"

Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot ovat erittäin varmoja siitä, että Saudi-Arabiaan tehtyjen iskujen takana on Iran.

– Olen 100-prosenttisesti vakuuttunut, sanoi senaatin kotimaan turvallisuuden komitean puhemies Ron Johnson NBC:n mukaan luettuaan asiaa koskevan tiedusteluraportin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos