Sopimuksettoman brexitin estävää lakia odotetaan käsittelyyn tänään - Maailma - Satakunnan Kansa

Britannian parlamentin kapinalliset voittivat – sopimuksettoman brexitin estävää lakia odotetaan käsittelyyn tänään

4.9.2019 7:13

Britannian parlamentti on myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa päättänyt ottaa parlamentin työjärjestyksen käsiinsä hallitukselta. Äänestys päättyi tulokseen 328–301. Useampia hallitusvastuussa olevan konservatiivipuolueen kansanedustajia äänesti hallitusta vastaan.

Käytännössä äänestystulos antaa parlamentille mahdollisuuden ottaa keskiviikkona käsittelyyn lain, joka estää sopimuksettoman brexitin tapahtumiseen lokakuun lopussa, ellei parlamentti sitä erikseen hyväksy. Mikäli näin ei tapahdu tai mikäli parlamentti ei hyväksy erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä, hallituksen on haettava lisäaikaa brexitille tammikuun 2020 loppuun.

Äänestys käytiin parlamentin hätäkeskustelun jälkeen. Parlamentti päätyi odotetusti käymään eilen illalla käymään hätäkeskustelun brexitistä. Parlamentin puhemies John Bercow antoi luvan käynnistää hätäkeskustelun noin kello 20.40 Suomen aikaa. Varsinainen äänestystulos oli selvillä muutamaa minuuttia yli puolen yön Suomen aikaa.

Aloitteen hätäkeskustelusta teki konservatiivipuolueen edustaja Oliver Letwin. Oli ennakkoon tiedossa, että hallitusvastuussa olevien konservatiivien joukossa on kapinallisia.

Vastaisku parlamentin määräämiseen tauolle

Alahuoneen työjärjestyksen haltuunotto tapahtui tavallaan vastaiskuna sille, kun pääministeri Boris Johnson määräsi parlamentin yli kuukauden istuntotauolle juuri ennen kuin brexitin on määrä toteutua lokakuun lopussa.

Tapaus herätti laajaa raivoa parlamentin jäsenissä, jotka kokivat, että istuntotauko oli hallituksen yritys estää parlamenttia käymästä keskustelua hallituksen brexit-suunnitelmista tai vastustamasta niitä. Johnson on toistuvasti sanonut, että Britannia lähtee Euroopan unionista lokakuun viimeisenä päivänä sopimuksella tai ilman. Johnsonin määräämä istuntotauko on pisin yli 40 vuoteen.

Vielä tiistain istunnossakin parlamentin jäsenet vaativat Johnsonia konkretiaa hallituksen brexit-suunnitelmista. Johnson vakuutti kerta toisensa jälkeen, että Britannia on lähellä hyvää sopimusta. EU-johtajat eivät ole jakaneet tätä näkemystä.

Johnson ei ollut järin halukas avaamaan konkreettisia suunnitelmia parlamentillekaan. Äänestystuloksen selvittyä hän syytti parlamenttia siitä, että nämä olivat luovuttaneet neuvotteluasemassa pallon EU:lle.

Parlamentissa nähtiin loikkaus

Sopimuksettoman brexitin vastustajat kertoivat jo maanantaina tuovansa parlamenttiin esityksen sopimuksettoman brexitin estämisestä.

Jo tällöin oli tiedossa, että esityksellä on kannatusta myös Johnsonin omissa joukoissa. Johnson löi kovat piippuun ja sanoi, että hallitusta vastaan äänestävät edustajat erotetaan konservatiivipuolueesta.

Heti parlamentin istunnon alussa nähtiinkin yksi lähtö, kun Phillip Lee käveli Johnsonin puheen aikana salin poikki ja loikkasi oppositioon.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että en voi toimia äänestäjieni ja maani parhaiden intressien mukaan konservatiivien edustajana parlamentissa, Lee sanoi tiedotteessa.

Boris Johnsonin tiedottajan mukaan Johnson sai tiedon loukkauksesta, kun Lee käveli lattian poikki.

Samalla Johnsonin hallitus menetti parlamentin enemmistön. Enemmistö oli aiemmin yhden kansanedustajan varassa.

Äänestys laista huomenna

Asiantuntijat ovat arvioineet, että hallitus häviää keskiviikkona äänestyksen sopimuksettoman brexitin estävästä laista. Mikäli näin käy, Johnsonin on uhannut, että maassa järjestetään uusintavaalit.

Ei ole kuitenkaan varmaa, tuleeko uusintavaaleja, sillä suurimman oppositiopuolueen työväenpuolueen leiristä kuuluu kahta sanomaa. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo olevansa valmis vaaleihin, mutta puolueen riveistä kuuluu myös toisenlaisia äänenpainoja.

Entiset ministerit ovat varoittaneet, että Boris Johnson voittaisi uusintavaalit, sillä Corbyn ei nauti laajaa kannatusta pääministeriksi. Jos vaalit kuitenkin toteutuisivat, ne olisivat kolmannet neljän vuoden sisällä. Entinen pääministeri Theresa May esitti uusintavaaleja, jotka pidettiin kesäkuussa 2017.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos