Ars Fennica voittaja: islantilainen Ragnar Kjartansson - Maailma - Satakunnan Kansa

Ars Fennican voitti "kujeileva minimalisti", joka haluaa kuvata länsimaista sortoa sen kaikessa "sovinnaisuudessa ja kunnollisuudessa"

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon voitti islantilainen Ragnar Kjartansson. Voittajan valitsi Baselin Tingeuely -museon johtaja Roland Wetzel.

– Kiitos, kippis, minä rakastan sinua, vuoden 2019 Ars Fennica -palkinnon voittaja, islantilainen Ragnar Kjartansson aloitti kiitospuheensa. Lakoninen huumori on läsnä puheiden lisäksi taiteilijan useimmissa teoksissa.

21.8.2019 19:34

Helsinki

Vuoden 2019 Ars Fennica -palkinnon voittanut islantilainen Ragnar Kjartansson ei tunnustaudu yhteiskunta- tai sosiaalikriitikoksi.

– Hämmästyn uudestaan ja uudestaan länsimaisen kulttuurin alistavuudesta ja väkivaltaisuudesta, jonka näemme ympärillämme päivittäisessä elämässämme, mutta taiteessani en esitä varsinaista poliittista kritiikkiä, Kjartansson sanoo.

Kjartanssonille palkinnon tuonut Vene-videoteos kuvaa idyllistä maisemaa sveitsiläiseltä vuoristojärveltä, jossa pariskunta saapuu romanttiselta veneajelulta laituriin.

Kohtaus laituriin saapuvasta veneestä toistuu jatkuvasti pienin variaatioin yhteensä kahden ja puolen tunnin ajan.

Kuva on viehättävä ja seesteinen, mutta sen päällä leijuu uhkaava tunnelma ja jännite.

– Juuri tätä ristiriitaa hain teoksessa. Muiden kulttuurien sorto on läsnä arjessamme, mutta se tapahtuu niin hienovaraisesti.

"Kunnollista ja sovinnaista sortoa"

Teos onosa taiteilijan yhdeksänosaista videoinstallaatioiden sarjaa Kohtauksia länsimaisesta kulttuurista, joissa leikitellään länsimaisilla stereotyypeillä, kulttuurisilla kliseillä ja "läntisten ihmisten jaettuun tietoisuuteen kuuluvalla kuvastolla" kuten Kjartansson itse kuvailee.

– Yritän toimia henkilökohtaisessa elämässäni poliittisesti, mutta teoksissani haluan vain kuvata läntistä sovinnaisuutta, konformismia, siveyttä ja kunnollisuutta, joiden varassa toimimme, vaikka kyse olisi miten vahingollisesta toiminnasta.

Kansainvälistä mainetta lukuisilla yksityisnäyttelyillään niittäneen Kjartanssonin työt muodostuvat performansseista, piirroksista, videoinstallaatioista ja maalauksista. Musiikki on tärkeässä roolissa useimmissa teoksissa.

Vuoden 2013 Venetsian biennaalissa Kjartanssson edusti Islantia teoksellaan S.S. Hangover ("Krapula"), jossa puhallinsoitinorkesteri kiersi Venetsian kanaaleja veneellä.

Sveitsiin sijoittuvassa Vene-teoksessa ei ole musiikkia, vaan veden ja lintujen ääni.

– Halusin sijoittaa sen Sveitsin perinteisiin luontomaisemiin. Nykyään ne edustavat minulle pelkkää rahaa ja pankkeja. Luontoa vain harvoille tarkoitettuna luksuksena.

"Kujeileva minimalisti"

Palkinnonsaajanesivalinnan jälkeen päättänyt Baselin Tingeuely-museon johtaja Roland Wetzel kuvaa Kjartanssonin tuotantoa ”kujeilevan minimalistiseksi”.

– Vene-teoksessa idyllinen sveitsiläinen vuoristomaisema muodostaa pysähtyneet puitteet loputtomasti toistuvalle kohtaukselle, jossa rakastunut pari laskee veneellä laituriin.

– Juonen heteronormatiivinen sovinnaisuus ja moraalinen suoraselkäisyys vain korostuu, kun kohtaus toistuu vähäisin, sattumanvaraisin muunnelmin ilmeisen loputtomasti ja muuttuu toisto toistolta yhä absurdimmaksi.

Palkintoehdokkaat valitsi Ars Fennica -palkintoa jakavan Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiön nimeämä palkintolautakunta.

Lautakunnan jäseninä olivat puheenjohtaja Leena Niemistö, Kiasman johtaja Leevi Haapala, Amos Rexin johtaja Kai Kartio ja kuvataiteilija Jussi Kivi.

Ehdokkaina olivat voittajan Kjartanssonin lisäksi suomalaiset Petri Ala-maunus (s. 1970), Aurora Reinhard (s. 1975), ruotsalainen Miriam Bäckström (s. 1967) ja islantilainen Egill Sæbjörnsson (s. 1973).

Äänestys yleisön suosikkiteoksesta jatkuu näyttelyn loppuun asti 8. syyskuuta.

Ragnar…Kjartansson

Syntynyt 1976 Reykjavikissa.

Opiskellut Islannin taideakatemiassa ja Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa.

Asuu ja työskentelee Reykjavikissa.

Yksityisnäyttelyitä muun muassa Stuttgarin taidemuseossa (2019), New Yorkin Metropolitan Museum of Art -museossa (2019), Washingtonin Hirshhorn -museossa (2016–17) ja Bilbaon Guggenheim-museossa (2014).

Syksyllä Kjartanssonin teos The Visitors on esillä Kiasmassa.

Ars Fennica -palkinto

Ars Fenica on Suomen suurin kuvataidepalkinto.

Sitä on jaettu vuodesta 1991 lähtien. Aiemmin vuosittain myönnetty palkinto jaetaan nykyään joka toinen vuosi.

40 000 euron palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö.

Ars Fennican yleisöäänestys jatkuu Amos Rexissä näyttelyn loppuun asti 8. syyskuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos