Tutkimus: Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti - Maailma - Satakunnan Kansa

Ensimmäiset mielikuvat luonto ja sauna – valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti

Myönteinen suhtautuminen ei näy halukkuutena muuttaa Suomeen. Asuinkaupungilla on merkitystä Suomi-asenteissa.

95 prosenttia pietarilaisista suhtautuu ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan Suomeen myönteisesti. Kuvassa Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Allegro-juna.

12.9.2019 12:05

Lähes kolme neljästä venäläisestä suhtautuu myönteisesti tai erittäin myönteisesti Suomeen, käy ilmi Suomen ulkoministeriön teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan venäläisten suhtautuminen Suomeen parani siitä, kun kysely tehtiin edellisen kerran vuonna 2017. Myönteisesti suhtautuvien määrä kasvoi, kun negatiivisesti suhtautuvien määrä puolestaan väheni.

Myönteisimmin Suomeen suhtautuivat nuoret aikuiset sekä suurten kaupunkien asukkaat. Pietarilaisista peräti 95 prosenttia ja moskovalaisista 86 prosenttia suhtautuu Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Tutkimus tehtiin nyt toista kertaa. Ensimmäistä kerrasta poiketen se tehtiin tällä kertaa myös erillistutkimuksena Moskovan ja Pietarin alueilla.

Suomesta venäläisille tulevat ensimmäisenä mieleen luonto, sauna, matkailu ja korkea elintaso.

Luonto myös kiinnosti venäläisiä Suomessa eniten. Pietarilaisista yli puolet on kiinnostunut suomalaisesta luonnosta. Lisäksi venäläisiä kiinnostavat ostokset sekä kulttuuri ja taiteet.

Myös muut venäläisten Suomeen liittämät asiat ja mielleyhtymät ovat pääasiassa myönteisiä. Suomalaisista henkilöistä useimmiten tulivat mieleen Ville Haapasalo, Kaurismäen veljekset, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Tove Jansson ja marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Tunnetuin suomalainen brändi Venäjällä on Nokia, jonka mainitsi vastauksissaan lähes kaksi kolmasosaa venäläisiä. Sulatejuusto Violan, Tikkurilan ja Valion mainitsi noin neljännes vastaajista.

Vastauksissa oli alueellista vaihtelua. Pietarilaiset tunsivat parhaiten Nokian, Valion ja Prisman, jotka yli puolet vastaajista mainitsi.

Suomalaisuutta imitoivat brändit eivät nousseet venäläisvastauksissa esille. Sen sijaan suomalaisille tuotteille tyypillisinä ominaisuuksina pidettiin korkeaa laatua, luotettavuutta, modernia designiä sekä hyvää hinta-laatusuhdetta.

Venäläisten suhtautuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on myös myönteistä. Suomen ominaispiirteiksi nähdään useimmiten korkea elintaso, vapaus, hyvinvointivaltio ja demokratia. Negatiivisina piirteinä suomalaisuudessa puolestaan pidetään useimmiten sulkeutuneisuutta, nationalismia, periaatteettomuutta sekä kyynisyyttä.

15 prosenttia venäläisistä kertoi olevansa kiinnostuneita muuttamaan Suomeen mahdollisuuden koittaessa. 83 prosenttia muutto ei puolestaan kiinnostanut.

Lähes puolet venäläisistä luonnehtii Suomen ja Venäjän suhteita normaaleiksi ja rauhallisiksi. Hyvin pieni vähemmistö näkee välit jännittyneinä, vihamielisinä niitä ei nähdä lainkaan.

Lähes puolet venäläisistä pitää Suomea puolueettomana valtiona. Noin viidennes uskoo Suomen olevan sotilasliitto Naton jäsen tai sen läheinen yhteistyökumppani.

Puolet venäläisistä tuntee talvisodan tapahtumat hyvin tai pääpiirteissään, mutta talvisodan oikeutus jakaa kansaa. 40 prosenttia pitää sitä epäoikeutettuna ja 34 prosenttia oikeutettuna.Sotaa epäoikeutettuna pitävien osuus on kasvanut kahden vuoden aikana 11 prosenttiyksikköä. Lähes 80 prosenttia venäläisistä sanoo, että Suomen ja Neuvostoliiton välisillä sodilla ei ole vaikutusta heidän käsitykseensä Suomesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: