Donald Trump haluaa tavata Ukraina-puhelunsa ilmiantajan - Maailma - Satakunnan Kansa

Donald Trump haluaa tavata Ukraina-puhelunsa ilmiantajan – ”Kuten jokainen amerikkalainen, ansaitsen tavata syyttäjäni”

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta saa todistajanlausunnon ilmiantajalta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaati viikonloppuna, että hänen pitäisi saada tavata Ukraina-puhelunsa ilmiantaja.

30.9.2019 20:42

Virkarikossyytetutkinnan kohteena oleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaati sunnuntaina saada tavata Ukraina-puhelunsa ilmiantajan.

– Kuten jokainen amerikkalainen, ansaitsen tavata syyttäjäni. Etenkin tässä tapauksessa, kun tämä niin kutsuttu ilmiantaja esitti keskustelun ulkomaisen johtajan kanssa täysin virheellisellä ja petollisella tavalla, Trump kirjoitti Twitterissä.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan demokraattijohtajaa Adam Schiffin vahvisti sunnuntaina, että ilmiantajan todistamisesta tiedusteluvaliokunnalle on tehty alustava sopimus.

– Saamme häneltä sensuroimattoman todistajanlausunnon, Schiff sanoi ABC-kanavan This Week -ohjelmalle.

Trump hyökkäsi myös Schiffin kimppuun.

– Hänen (Schiffin) valheensa olivat räikeitä ja synkkiä. Hän kirjoitti ja luki kauheita asioita ja sanoi, että ne olivat Yhdysvaltojen presidentin sanomia, Trump sanoi viitaten Schiffin todistukseen kongressille viime viikolla.

Asianajajat huolestuivat

Ilmiantajan asianajajat lähettivät Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön johtajalle Joseph Maguirelle kirjeen, jossa he korostivat olevansa vakavasti huolissaan asiakkaansa turvallisuudesta Trumpin kiinnostuksen kohdistuessa häneen. Heidän mukaansa huoli on kasvanut Trumpin viimeaikaisten kommenttien takia.

– Viime viikolla tapahtuneet asiat ovat saaneet meidät huolestumaan siitä, että asiakkaamme identiteetti tulee paljastetuksi julkisuuteen, mikä koituisi asiakkaamme vahingoksi, he kirjoittivat.

Kirjeessä kiistettiin, että ilmiantaja olisi liittovaltion todistajan suojeluohjelmassa, kuten CBS-kanavan 60 Minutes ohjelma sunnuntaina kertoi.

Painostus alkoi viime viikolla

Ilmiantajan kantelusta käynnistyi Trumpin virkarikossyytetutkinta. Trump pyysi viime heinäkuussa puhelinkeskustelussa Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä, että tämä alkaisi tutkia Yhdysvaltain presidentinvaalien demokraattien ehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa.

Hunter Biden on työskennellyt ukrainalaisessa Burisma-kaasuyhtiössä. Väärinkäytöksistä ei ole todisteita.

Trump sanoi viime viikolla, että se joka antoi ilmiantajalle tietoa hänen puhelustaan Zelenskyin kanssa on "toiminut kuin vakooja" ja että entisaikoina vakoojat hoidettiin toisilla tavoilla. Kommentin takia muiden muassa Schiff kehotti Trumpia lopettamaan ilmiantajaan kohdistuvat hyökkäykset.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: