Zimbabwessa on pula kaikesta - Maailma - Satakunnan Kansa

Zimbabwessa on pula kaikesta – nyt loppuivat passit ja rekisterikilvet

Zimbabwen hallitus on kieltänyt ulkomaisen valuutan käytön maan sisäisessä maksuliikenteessä, jotta raha ei liikkuisi mustassa pörssissä.

3.7.2019 15:01

Talouskriisi on runnellut eteläisessä Afrikassa sijaitsevaa Zimbabwea vuodesta 2008 lähtien. Hyperinflaatio romautti tuolloin maan talouden ja rahan arvon täydellinen sulaminen johti siihen, että ulkomaisesta valuutasta syntyi pula.

Kun ei ole rahaa, ei ole tuontiakaan. Dollareiden lisäksi Zimbabwessa on viime vuosina koettu pulaa ruuasta ja polttoaineesta sekä kärsitty 15-tuntisista sähkökatkoista.

Maata pitkään yksinvaltaisesti hallinnut presidentti Robert Mugabe syöstiin vallasta vuonna 2017. Hänen seuraajaltaan Emmerson Mnangagwalta odotettiin maan talouden kääntämistä, mutta toisin kävi. Ruokaa ja polttoainetta ei ole vieläkään, nyt loppuivat myös passit ja rekisterikilvet.

Keskiviikkoaamuna sadat ihmiset jonottivat uutta passia maan pääkaupungissa Hararessa, mutta joutuivat kääntymään pois. Passeja ei tällä hetkellä saa, koska niihin tarvittavat erikoispaperi ja muste ovat tuontitavaraa, johon ei tällä hetkellä ole varaa.

Yksi jonottajista on Bothwell Mhashu, joka sanoo hakeneensa passia kesäkuussa 2018. Silloin sen oli määrä tulla kolmessa kuukaudessa.

– He vain sanoivat, ettei passini ole valmis. Minun pitää kysyä uudelleen elokuussa. Tämä ei ole reilua, Mhashu sanoo.

Viranomaiset suunnittelevat passien tulostamista paikallisen keskuspankin painossa, sillä jonossa on yli 50 000 hakemusta. Tämä tapahtuu, jos oikeat välineet saadaan tuotua maahan.

Edes pikapasseja ei myönnetä, paitsi joillekin korkeille virkamiehille.

Lisäksi maasta ovat loppuneet rekisterikilvet, sillä rekisteröinnistä vastaava viranomainen odottaa Zimbabwen keskuspankilta ulkomaista valuuttaa, jolla maksaa saksalaiselle tavarantoimittajalle.

– Emme tiedä, milloin saamme kilpiä. Ehkä syyskuussa, sanoi virkamies, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos