Espanja houkuttelee pohjoismaista alamaailmaa - Maailma - Satakunnan Kansa

Espanja houkuttelee pohjoismaista alamaailmaa – Nyt se näkyy myös Suomen viranomaisten avunpyyntömäärissä

Suomalaiset tekevät vuosittain Espanjan lainvalvojille yli 150 erilaista oikeusapupyyntöä. Julkisuudessa on viime viikkoina käsitelty kahta suurta rikoskokonaisuutta, jossa epäiltyinä on Espanjassa asuvia suomalaisia.

Kansainvälinen tutkintaryhmä sulki seksipalvelujen välityssivuston maaliskuussa. Suuressa tutkinnassa kolme suomalaista on Espanjassa tutkintavankeudessa.

23.7.2019 7:56

Suomalaiset poliisiviranomaiset tekevät paljon oikeusapupyyntöjä espanjalaisille kollegoilleen.

Suomen poliisin Espanjan-yhdyshenkilö, rikoskomisario Kaj Björkqvist Keskusrikospoliisista (Krp) kertoo, että Suomi tekee erilaisia oikeusapupyyntöjä ja muita virallisia pyyntöjä Espanjalle vuosittain yli 150. Keskimäärin se on 2–3 pyyntöä viikossa.

Suuren avunpyyntömäärän taustalla on osin se, että Espanjassa asuu merkittävä suomalaisvähemmistö.

Espanjassa asuu ulkoministeriön mukaan pysyvästi tai tilapäisesti 30  000–40 000 suomalaista. Heistä suuri osa asuu Aurinkorannikolla Etelä-Espanjassa.

Suomalaiset poliisit voivat tulla myös avuksi tilanteeseen, jossa suomalainen joutuu ulkomailla rikoksen uhriksi.

Toisaalta myös suomalaiset voivat olla epäiltyinä rikoksentekijöinä. Björkqvist kertoo, että viime vuosina pohjoismaisia ammattirikollisia ja järjestäytyneen rikollisuuden vaikuttajia, myös suomalaisia, on muuttanut Espanjaan tilapäisesti tai pysyvästi.

– Sinne on siirtynyt kovan rikollisuuden edustajia enenevässä määrin, ja se on vaikuttanut tilanteeseen, kertoo Björkqvist.

Avunpyynnöt voivat liittyä myös Suomen kansainvälisesti etsintäkuuluttamiin rikollisiin.

Laajassa tutkinnassa kolme suomalaista epäiltyä

Viime viikkoina julkisuuteen on tullut kaksi laajaa kokonaisuutta, jossa epäiltynä on Espanjassa asuva Suomen kansalainen.

Heinäkuussa krp ja Euroopan poliisijärjestö Europol tiedottivat laajasta rahanpesuun ja ihmiskauppaan liittyvästä esitutkinnasta. Pääepäiltyinä on kolme suomalaista, jotka ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa Espanjassa. Pääepäilty toimi Europolin mukaan Aurinkorannikolla Marbellassa.

Krp:n mukaan miesten epäillään ylläpitäneen seksipalvelusivustoa. Julkisten lähteiden mukaan tutkinta liittyy myös vuosia toimineeseen Sihteeriopisto-sivustoon, mutta krp ei ole vahvistanut tietoa.

Julkisuudessa on myös käsitelty törkeää huumausaine- ja dopingrikoskokonaisuutta.

Epäillyistä osa on asunut Espanjassa, mutta Helsingin käräjäoikeuden mukaan tekopaikkana on Helsinki. Lisäksi juttua tutkii Helsingin poliisi.

Tutkintaan liittyen Helsingin käräjäoikeus määräsi maanantaina vakuustakavarikkoon 4 miljoonan euron arvosta liikemies Niko Ranta-ahon omaisuutta. Hänet vangittiin viime viikolla törkeästä huumausaine- ja dopingrikoksesta epäiltynä.

Vyyhdissä epäiltynä on myös Ranta-ahon avopuoliso, fitness-malli Sofia Belórf. Belórfia epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Hän sekä Ranta-aho kiistävät STT:n mukaan rikokset. Eri uutislähteiden mukaan kokonaisuudessa on epäiltynä myös Helvetin enkelien johtajiin kuuluva mies.

Björkqvist ei ole kummankaan jutun tutkinnanjohtaja, joten hän ei kommentoi niitä. Hän kuitenkin kertoo, että vastaavankaltaisia juttuja on käsitelty viime vuosina kansainvälisessä yhteistyössä.

Muutkin valtiot pyytävät Espanjalta apua

Espanjassa on tullin lisäksi kaksi eri poliisiorganisaatiota: kansalliskaarti ja kansallinen poliisi. Björkqvistin mukaan suomalaisten ja espanjalaisten välinen yhteistyö toimii hyvin, mutta paikallisviranomaiset ovat hyvin työllistettyjä.

Espanjan etelärannikko on muun muassa merkittävä huumeiden salakuljetusreitti Eurooppaan.

Vakavaan rikollisuuteen liittyvät esitutkinnat ovat laajoja ja kansainvälisiä, mikä johtaa siihen, että muunkin valtion kuin Suomen viranomaiset tekevät paljon avunpyyntöjä espanjalaisille.

– Siellä [Espanjassa] on paljon lainvalvontavoimaa, mutta toisaalta se on paikka, jossa ulkomaiset pyynnöt työllistävät poliisia tosi paljon. Ja se pitää aina ymmärtää, kertoo Björkqvist.

Suomen Espanjan-yhdyshenkilö on noin puolet työajasta Espanjassa ja puolet Suomessa. Yhdyshenkilön tehtävänä on koordinoida eri maiden viranomaisten yhteistyötä.

Perustuu kansainvälisiin sopimuksiin

Eri valtioiden poliisiviranomaiset voivat pyytää toisiltaan apua rikosten selvittämiseen.

Avunanto perustuu lukuisiin kansainvälisiin sopimuksiin.

Kirjallisesti viranomaiset voivat pyytää oikeusapua esimerkiksi epäiltyjen kuulustelemista varten.

Lisäksi viranomaiset voivat pyytää toisiltaan kevyemmin virka-apua. Sopimukset mahdollistavat myös yhteisten tutkintaryhmien perustamisen.

Lainvalvontaviranomaiset voivat käyttää myös kansainvälisiä pidätysmääräyksiä.

Suomalaiset viranomaiset saivat viime vuonna noudettua 82 kansainvälisesti etsintäkuuluttamaansa ihmistä takaisin Suomeen (LM 13.3.2019).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos