Mielenosoittajat ottivat taas yhteen poliisin kanssa Hongkongissa - Maailma - Satakunnan Kansa

Mielenosoittajat ottivat taas yhteen poliisin kanssa Hongkongissa – rikkoivat ikkunoita metallikärryillä

Hongkongissa osoitetaan aina mieltä heinäkuun ensimmäisenä. Tämänpäiväinen mielenosoitus on jatkoa koko kevään jatkuneille levottomuuksille.

Hongkongin mielenosoitukset ovat saaneet kansan kaduille.

1.7.2019 13:34

Hongkongin vuotuista demokratiamarssia on vietetty tänään maanantaina kaksijakoisissa tunnelmissa.

Virallisen, iltapäivällä paikallista aikaa lähteneen mielenosoituskulkueen reittiä jouduttiin muuttamaan turvallisuussyistä jo ennen kulkueen lähtöä. Syynä on se, että joukko mielenosoittajia tukki toisaalla katuja ja yritti murtautua hallintorakennuksiin, mikä johti yhteydenottoihin poliisin kanssa. Mielenosoittajat rikkoivat ikkunoita metallikärryjä käyttäen pyrkiessään sisään rakennuksiin, poliisi vastasi pippurisumutteella.

Tilanne hallintorakennuksissa on ollut päällä aamusta saakka. Iltapäivällä mielenosoittajat hyökkäsivät rakennukseen toistamiseen.

Mielenosoituksia osattiin ennakoida. Ne ovat jatkoa jo keväällä alkaneille levottomuuksille.

Protestit alkoivat luovutuslain vastustamisena. Laki mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakihanke on tällä hetkellä jäissä.

Sittemmin mielenosoittajat ovat myös alkaneet vaatia Hongkongin aluejohtajan Carrie Lamin eroa sekä poliisin käyttämän väkivallan kunnollista tutkimista.

Mielenosoittajat pitävät poliisin toimia 12. kesäkuuta pidetyssä mielenosoituksessa liioiteltuina. Poliisi myös tutki mielenosoituksen ohikulkijoiden tavaroita sekä kieltäytyi näyttämästä virkamerkkiä, vaikka laki niin vaatii.

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltä heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuodesta 1997, jolloin alue siirtyi Britannialta Kiinalle.

Vuonna 2003 jopa 500 000 mielenosoittajaa kokoontui kaduille vastustamaan uutta turvallisuuslakia, jonka pelättiin antavan hallitukselle mahdollisuuden toisinajattelun vaimentamiseen.

Osallistujamäärät olivat arviolta yhtä suuria vuonna 2014. Myöhemmin samana vuonna mielenosoittajat valtasivat osia Hongkongin keskustasta. Tuolloin mielenosoittajien raivon herätti se, että Kiina päätti sallia Hongkongiin suorat vaalit, mutta listalla sai olla ainoastaan ehdokkaita, jotka Kiinan hallinto on hyväksynyt.

Vuoden 2014 mielenosoitusten johtajat tuomittiin aiemmin tänä vuonna vankeuteen.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle maat tekivät yhteisen julistuksen, joka takasi hongkongilaisille vapauksia, joita Manner-Kiinassa ei ole. Tällaisia ovat esimerkiksi oma oikeuslaitos ja vapaus osoittaa mieltä.

Kiinan hallinto sanoo, ettei se sekaannu Hongkongin asioihin, mutta monet alueen asukkaat pitävät luovutuslakia viimeisimpänä yrityksenä tiukentaa otettaan alueen asioista.

Kiina sanoi kaksi vuotta sitten pitävänsä brittien ja kiinalaisten tekemää julistusta historiallisena paperina, jolla ei ole enää käytännön merkitystä. Britannian ulkoministeri Jeremy Huntin tuore lausunto, jonka mukaan julistus on voimassa ja Britannia seisoo sen takana, raivostutti kiinalaiset.

– Britannialla ei ole mitään niin kutsuttua vastuuta Hongkongista. Hongkongin asiat ovat puhtaasti Kiinan sisäinen asia, eikä muilla mailla ole oikeutta sekaantua niihin, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut