Britannian pääministerin paikasta kisaavat enää Boris Johnson ja Jeremy Hunt - Maailma - Satakunnan Kansa

Kumman konservatiivit valitsevat pääministeriksi: brexit-kannattaja Boris Johnsonin vai maltillisemman Jeremy Huntin?

Kymmenen ehdokasta lähti Britannian pääministerikilpaan kesäkuun alussa. Nyt jäljellä ovat Boris Johnson ja Jeremy Hunt. Voittaja julkistetaan 23. heinäkuuta.

Britannian seuraavaksi pääministeriksi valitaan heinäkuun lopulla joko Boris Johnson tai Jeremy Hunt.

6.7.2019 9:00

Britannian pääministerikilpailu lähestyy finaalia. Theresa May ilmoitti kesäkuun alussa eroavansa pääministerin tehtävästä ja jättävänsä samalla konservatiivipuolueen puheenjohtajuuden. Mayn paikkaa lähti tavoittelemaan kymmenen ehdokasta.

Nyt jäljellä on enää kärkikaksikko: räväköistä lausunnoistaan tunnettu, Lontoon entinen pormestari ja brexit-kannattaja Boris Johnson ja Britannian ulkoministeri, uutta brexit-sopimusta EU:n kanssa halajava Jeremy Hunt.

Boris Johnson

Lontoon entinen pormestari ja Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson, 55, on ehdoton ennakkosuosikki Theresa Mayn seuraajaksi. Johnson on voittanut kaikki tähänastiset äänestykset. Hänen puolestaan puhuvat myös mielipidemittaukset, jotka ovat povanneet Johnsonin voittoa alusta saakka.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmaissut avoimesti kannattavansa Johnsonia brittien seuraavaksi pääministeriksi.

Johnson toimi ulkoministerinä Mayn hallituksessa, mutta erosi kannanottona Mayn brexit-suunnitelmille.

Lontoon entinen pormestari Boris Johnson haluaa vetää maansa Euroopan unionista lokakuussa, syntyi sopimus siihen mennessä tai ei.

Britannian tunnetuimpia poliitikkoja

Johnson syntyi englantilaisille vanhemmille New Yorkissa. Hän kävi yläluokkaista yksityiskoulua ja jatkoi sen jälkeen opintojaan Oxfordin yliopistossa Englannissa.

Johnson on eräs Britannian tunnetuimmista poliitikoista. Hän tuli räiskyvän persoonansa ansiosta tunnetuksi jo toimittajanuransa aikana. Ennen siirtymistään politiikkaan Johnson työskenteli muun muassa The Spectator -lehden päätoimittajana.

Useat kohut ovat ympäröineet Johnsonia, useimmiten hänen suorasanaisten lausuntojensa tai kirjoitustensa takia.

Vuonna 2018 kohu syttyi, kun Johnson kirjoitti brittilehti Daily Telegraphiin, että burkaa käyttävät musliminaiset näyttävät hänen mielestään postilaatikoilta.

Viimeisin kohu sai alkunsa kesäkuussa, jolloin brittimediat uutisoivat näkyvästi poliisin vierailusta Johnsonin ja hänen naisystävänsä asunnolla. Poliisi oli hälytetty paikalle sen jälkeen, kun naapurit olivat kuulleet asunnosta huutoa, pamahduksia ja läimäytyksiä. Yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Johnsonin naisystävän kuultiin käskevän miestä poistumaan asunnosta ja päästämään irti hänestä.

Johnsonin näkyvä brexit-kampanja

Vahvoilla brexit-kannanotoillaan Johnson on saanut runsaasti huomiota pääministerikilvassa, mutta jo ennen sitä. Hän tuli tunnetuksi kovana brexit-kampanjoijana jo kansanäänestyksen aikana vuonna 2016. Johnson on ilmaissut, että Britannian pitäisi lähteä EU:sta lokakuussa, oli sopimusta tai ei.

Johnson on kertonut haluavansa Britannian ottavan maahanmuuttoon mallia Australiasta, jossa käytössä on pistejärjestelmä. Sen mukaan maahanmuuttokysymyksissä harkitaan esimerkiksi henkilön englannin kielen taitoa ja työmahdollisuuksia.

Konservatiivien maahanmuuttotavoitteen Johnson on valmis hylkäämään. Sen sijaan hänen mukaansa Britannian on oltava avoimempi ammattitaitoisille maahanmuuttajille ja tiukempi niille, jotka "väärinkäyttävät Britannian vieraanvaraisuutta".

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt pyrkii saamaan aikaan uuden brexit-sopimuksen Euroopan unionin kanssa. Hänen mukaansa ero ilman sopimusta on viimeinen vaihtoehto.

Jeremy Hunt

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt, 52, on tullut vahvasti esille EU-erosopimuksen kannattajana. Hunt on varoittanut sopimuksettoman eron riskeistä, mutta todennut tukevansa sitä "raskain sydämin", jos se on välttämätöntä.

Hunt ei pidä tämänhetkistä eropäivää, 31. lokakuuta, kiveen hakattuna.

Kilpakumppaninsa tapaan Hunt kävi yksityiskoulua ja opiskeli sen jälkeen filosofiaa, politiikkaa ja taloutta Oxfordin yliopistossa.

Ennen poliittista uraansa Hunt toimi englannin opettajana Japanissa, ja hän puhuu sujuvaa japania. Hän on toiminut myös yrittäjänä, ja yrittäjyyteen liittyvät parannukset ovat eräs Huntin ajamista teemoista.

Ulkoministeriksi Johnsonin paikalle

Ennen nykyistä ministeripestiään Hunt toimi Britannian terveys- ja kulttuuriministerinä. Hän nousi ulkoministeriksi sen jälkeen, kun Boris Johnson jätti tehtävän kannanottona pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmille.

Hän vieraili keväällä Jemenissä ensimmäisenä länsimaisena ulkoministerinä sen jälkeen, kun maa ajautui vakavaan konfliktiin.

Hunt on saanut kritiikkiä siitä, että hän on sallinut aseiden myymisen Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle, joka on osallisena kiistanalaisissa sotilaallisissa toimissa Jemenissä. Huntin mukaan Saudi-Arabia on tärkeä sotilaallinen liittolainen Britannialle.

Jos Johnson on joutunut useiden kohujen kohteeksi, ei Huntkaan aivan puhtain paperein ole selvinnyt. Viime vuonna valtiovierailulla Kiinassa Hunt herätti närää kutsumalla vaimoaan vahingossa japanilaiseksi, vaikka tämä on syntynyt Kiinassa.

Huntin brexit-kanta vaivaa äänestäjiä

Hunt on pyrkinyt puhumaan sen puolesta, että hän on luotettava ehdokas ja "aikuinen huoneessa" verrattuna Johnsoniin.

Yrittäjätaustansa ansiosta Hunt saattaa vedota bisnesmielisiin konservatiiveihin, joille hän edustaa ehdokkaista vastuullisempaa: Hunt haluaa välttää sopimuksettoman brexitin mahdollisesti kaoottiset seuraukset.

Huntin suosiota brexitiä kannattavien konservatiivien keskuudessa heikentää kuitenkin se, että hän äänesti kansanäänestyksessä sen puolesta, että Britannia jää Euroopan unioniin.

Maahanmuuton suhteen Hunt puhuu joustavuuden puolesta ja on sitä mieltä, että taitavien työntekijöiden pitäisi olla etusijalla. Hän on luvannut hylätä konservatiivien tavoitteen vähentää nettosiirtolaisuutta alle 100 000.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos