Ruotsalaisnainen ensi kertaa avaruuteen - Arabiemiraatit saa samalla ensi kertaa kansalaisensa ISS:lle - Maailma - Satakunnan Kansa

Ruotsalaisnainen ammuttiin ensi kertaa avaruuteen

Kansainväliselle avaruusasemalle on matkalla kaksi ensikertalaista.

Hazza al-Mansouri, Oleg Skripotchka ja Jessica Meir lähtivät tänään kansainväliselle avaruusasemalle. Heidän on määrä palata Maahan ensi keväänä.

25.9.2019 20:01

Baikonurin tukikohdasta Kazakstanista lähti viideltä iltapäivällä matkaan Soyuz-raketti, jonka matkustajista kaksi tekee avaruuslentojen historiaa. Arabiemiraatit saa ensi kertaa kansalaisensa avaruuteen Hazza al-Mansourin myötä ja Ruotsi ensimmäisen naisensa.

Nasan astronautti Jessica Meir on amerikkalaissyntyinen, mutta hänellä on Ruotsin kaksoiskansalaisuus. Mainessa syntyneen Meirin äiti on ruotsalainen ja isä israelilainen.

Meirin ja al-Mansourin lisäksi raketissa on venäläisveteraani Oleg Skripotchka, jolle matka on jo kolmas.

Ruotsalainen on ennen tätä päivää ollut kahdesti avaruudessa. Christer Fuglesang teki palveluksensa kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle vuosina 2006 ja 2009.

Suomalaisia avaruudessa ei ole ollut. Lähin Suomi-kytkös on tiettävästi amerikkalaisastronautti Timothy Kopralla, joka vuosikymmen sitten ristittiin mediassa ”sisunautiksi”. Kopran suomalainen isoisä muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Jessica Meiristä on puhuttu amerikkalaisena, mutta hän on myös Ruotsin kansalainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut