Norjalaisministerin puolison epäillään sytyttäneen perheen auton palamaan ja lähettäneen uhkakirjeen puoluetovereille – ministeri erosi hallituksesta - Maailma - Satakunnan Kansa

Norjalaisministerin puolison epäillään sytyttäneen perheen auton palamaan ja lähettäneen uhkakirjeen puoluetovereille – ministeri erosi hallituksesta

Norjan oikeusministeri Tor Mikkel Wara (vas.) ilmoitti erostaan pääministeri Erna Solbergille (oik.). Hän on ollut pari viimeistä viikkoa virkavapaalla avovaimoonsa kohdistuneiden epäilyjen vuoksi.

29.3.2019 17:25

Norjan oikeusministeri Tor Mikkel Wara eroaa hallituksesta omaan avopuolisoon liittyvien skandaalien vuoksi.

Oikeistopopulistiseen edistyspuolueeseen kuuluvan Waran avopuoliso Laila Anita Bertheussen on ilmoittanut viimeisten kuukausien aikana poliisille useista perheeseen kohdistuneista uhkauksista.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle joulukuun alussa. Bertheussen kertoi tuolloin poliisille, että joku oli töhrinyt hakaristin ja sanan 'rasisti' perheen asunnon seinään ja laittanut vaateräsyn ministerin virka-auton bensiinitankkiin.

Kuukautta myöhemmin palokunta kiirehti ministerin asunnolle, jonka edustalla ollut roskasäiliö oli tulessa. Hälytyksiä tuli myöhemminkin.

Yhden kerran löytyi epäilyttäviä nesteitä auton läheltä, ja maaliskuun alussa pommiryhmä tuli asunnolle epäilyttävän kirjelähetyksen vuoksi.

Maaliskuun 10. päivänä palokunta tuli taas asunnolle. Ministerin auto oli tuikattu tuleen.

Teatteriryhmälle syytöksiä

Laila Anita Bertheussen syytti teatteriryhmä Black Boxia siitä, että se oli näyttänyt kuvia ja videon perheen asunnosta 'Ways of Seeing' -nimisessä teatteriesityksessä.

Bertheussenin mukaan esitys loukkasi hänen yksityissuojaansa ja antoi virikkeitä ilkivallantekijöille.

Teatteriryhmän ohjaaja Pia Maria Roll vastasi, että Bertheussenin syytökset ovat täysin tuulesta temmattuja.

Jupakka sai pian dramaattisen käänteen, kun Bertheussen pidätettiin. Hänen epäillään sytyttäneen itse auton tuleen. Syyksi arvellaan sitä, että avopuoliso halusi rakentaa uhkakuvan ministeriä kohtaan.

Kirjeen kirjaimet saksittiin lehdistä

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi torstaina, että Bertheussenin toimeliaisuus ei rajoittunut tapahtumiin perheen kotitalon ympärillä. Hänen kerrotaan lähettäneen uhkakirjeen turvallisuusministerille Ingvil Smines Tybring-Gjeddelle ja tämän aviomiehelle, kansanedustaja Christian Tybring-Gjeddelle.

Kirje oli tehty osin klassiseen Hollywood-tyyliin saksimalla kirjaimia lehdistä. Osa tekstistä oli käsinkirjoitettu.

Tybring-Gjedden pariskuntaa edustaa myös edistyspuoluetta.

Uhkakirje on lähetetty jo helmikuussa, mutta se tuli päivänvaloon vasta nyt.

Tuulinen oikeusministerin paikka

Tor Mikkel Wara on ollut virkavapaalla ministerin tehtävistä 14. maaliskuuta saakka. 54-vuotias Wara on kotoisin Karasjoelta Pohjois-Norjasta.

Wara seurasi oikeusministerin tehtävässä Sylvi Listhaugia, joka myös joutui eroamaan hallituksesta pienimuotoisen skandaalin seurauksena.

Listahaug kirjoitti viime vuoden maaliskuussa, että "Norjan työväenpuolue välittää enemmän terroristien oikeuksista kuin kansallisesta turvallisuudesta". Sananvaihto liittyi parlamentin äänestykseen siitä, voiko kansalaisuuden poistaa kansallisen turvallisuusuhan vuoksi.

Listahaug jatkaa edistyspuolueen varapuheenjohtajana. Maahanmuuttokriittinen edistyspuolue on ollut Erna Solbergin johtamassa oikeistohallituksessa vuodesta 2013. Solberg edustaa konservatiivista høyre-puoluetta.

Oikeusministerin paikka on ollut edistyspuolueelle tuulinen. Neljä henkilöä on joutunut siirtymään sivuun vuoden 2013 jälkeen skandaalien vanavedessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: