Britannia eroaa EU:sta viikonloppuna, mutta siirtymäajan vuoksi juuri mikään ei muutu - Maailma - Satakunnan Kansa

Britannia eroaa EU:sta viikonloppuna, mutta siirtymäajan vuoksi juuri mikään ei muutu

Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta alkavat heti. Vasta loppuvuosi näyttää, millaisia tuloksia niistä saadaan.

Brexitin kannattajien toive toteutuu viikonloppuna, kun Britannia jättää EU:n.

27.1.2020 16:32

Tämän viikon lauantain vastaisena yönä kello yhdeltä Suomen aikaa Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen.

Käytännössä tällä on vaikutusta vain Britannian europarlamentaarikoihin sekä Britanniaa edustaviin EU-virkamiehiin, joiden tehtävät päättyvät. Britannia jää pois kaikista EU:n toimielimistä, laitoksista ja virastoista, eikä osallistu unionin päätöksentekoon millään tavalla.

– Ajatuksena on turvata EU:n autonomia ja päätöksenteko, valtioneuvoston kanslian lainsäädäntöneuvos Johannes Leppo kertoo.

Britanniaa kuitenkin koskevat vielä tästä eteenpäin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muita EU-jäsenmaita, kunnes erosopimuksessa sovittu siirtymäaika loppuu tämän vuoden lopussa.

Alkuperäisessä erosopimuksessa siirtymäkautta oli mahdollista pidentää, mutta Britannian itse säätämät brexit-lait estävät uuden lisäajan hakemisen. Siirtymäaika siis loppuu vuoden lopussa.

Neuvottelut alkavat heti

Britannia ja EU aloittavat heti eron jälkeen neuvottelut tulevasta suhteestaan. EU on sanonut haluavansa mahdollisimman tiiviin suhteen Britannian kanssa. Britannia puolestaan on asettanut joukon reunaehtoja.

– Niiden vuoksi suhteesta ei tule läheisintä mahdollista, sanoo ulkoministeriön brexitin kauppapoliittisen koordinaation vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen.

Neuvotteluiden lopputuloksesta ei ole kenelläkään tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että aikataulu on tiukka. Leppo sanoo, että neuvottelut olisi syytä saada päätökseen lokakuussa, jotta aikaa jää sopimusten ratifioinnille.

Vasta siinä vaiheessa, kun sopuun on päästy, tiedetään, miten brexit vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään.

Tulliosaamista tarvitaan

Suomelle tärkein asia neuvotteluissa on se, että niissä saadaan varmistettua tasavertaiset kilpailuedellytykset EU-maiden ja Britannian yrityksille.

– Vaikka EU-mailla on omia intressejä, kaikkien intressinä on saada sopimus aikaan, Kauppinen sanoo.

Neuvoteltavaa on valtavasti, ja aikataulu Britannian vaatimuksesta tiukka. Leppo sanoo, että on olemassa todellinen riski siitä, ettei kaikista asioista päästä sopuun.

– Tietysti EU tekee kaiken mitä voi, että näin ei kävisi, hän sanoo.

Vaikka kauppasopimus syntyisi vuoden loppuun mennessä, brexit muuttaa tavaran vientiä ja tuontia Britanniaan. Kauppisen mukaan tähän kannattaisi alkaa varautua.

– Tavarat pitää tullata. Kehottaisinkin tutustumaan tullin ohjeistukseen asiasta ja hankkimaan valmiudet tulliselvitysten tekemiseen, hän sanoo.

Sellainenkin mahdollisuus on, että neuvottelut eivät onnistu kaikilta osin vuoden loppuun mennessä. Joillakin osa-alueilla Britannian ja EU:n välille voisi näin syntyä sopimukseton tila, joka korvautuisi myöhemmin uudella sopimuksella.

– Yrityksille se ei ole kauhean hyvä, Leppo sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut