Naamiointikielto johti kaaoksen yöhön Hongkongissa: poliisi ampui kovilla, tulipaloja sytytettiin, metroliikenne pysähdyksissä - Maailma - Satakunnan Kansa

Naamiointikielto johti kaaoksen yöhön Hongkongissa: poliisi ampui kovilla, tulipaloja sytytettiin, metroliikenne pysähdyksissä

Poliisi ampui 14-vuotiasta mielenosoittajaa, joka on sairaalahoidossa. Hallintojohtajan mukaan mellakat olivat selvä peruste hätätilalainsäädännön käyttämiseen.

Mielenosoittajat sytyttivät perjantaina tulipaloja muun muassa metroasemien sisäänkäynneille. Hongkongin koko metroliikenne on toistaiseksi pysähdyksissä.

5.10.2019 11:26

Mielenosoitukset ovat muuttuneet entistä väkivaltaisemmiksi Hongkongissa, kun poliisi ampui teini-ikäistä mielenosoittajaa viime yönä.

Poliisin mukaan tapauksessa oli kyse itsepuolustuksesta. Ampujana oli poliisi, joka oli syttynyt palamaan 14-vuotiaan mielenosoittajan heittämästä palopommista.

Terveysviranomaisten mukaan nuori on sairaalahoidossa, ja hänen tilansa on vakaa.

Loukkaantuneita ainakin 31

Väkivalta on lisääntynyt kaupungissa muutoinkin.

Mielenosoittajat ovat heittäneet polttopulloja poliisia kohti sekä sytyttäneet tulipaloja metro- ja juna-asemille sekä yhteen tyhjillään olleeseen junaan. Kahden liikennetyöntekijän kerrotaan loukkaantuneen.

Poliisi käytti kyynelkaasua useassa eri paikassa hajottaakseen mielenosoittajien joukkoja, mutta heikoin tuloksin.

Sairaalalähteiden mukaan perjantain mielenosoituksissa loukkaantui 31 henkilöä, joista kaksi vakavasti.

Kasvojen peittämiskielto suututti mielenosoittajat

Neljä kuukautta jatkuneet mielenosoitukset kiihtyivät sen jälkeen, kun itsehallintoalueen johtaja Carrie Lam kielsi hätätilalainsäädännön perusteella kasvojen peittämisen yleisillä paikoilla. Määräystä on viimeksi käytetty yli 50 vuotta sitten.

Kiinan tukeman Lamin mukaan viranomaiset voivat hätätilalainsäädännön perusteella tehtä "mitä tahansa määräyksiä", joiden se katsoo olevan yleisen edun mukaisia.

Mielenosoittajat eivät kuitenkaan näytä noudattaneen kasvojen peittämiskieltoa. Sen sijaan päätös näytti suututtaneen heitä entisestään, ja kaduilla muun muassa poltettiin Kiinan lippu.

– Äärimmäinen väkivalta osoitti selvästi, että Hongkongin yleinen turvallisuus on laajasti uhattuna, Lam perusteli päätöstä televisiolausunnossaan lauantaina.

Metroliikenne suljettiin kokonaan

Kaupungin metroista vastaava MTR Corp sulki liikenteen perjantaina.

– Koska emme enää pysty takaamaan turvallista ja luotettavaa palvelua matkustajille näissä olosuhteissa, yhtiöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea koko liikenneverkkonsa, yhtiö perusteli.

Kaikki asemat suljettiin perjantai-iltana, ja suuri joukko ihmisiä jäi saarroksiin. Hongkongin metrossa on normaalisti viisi miljoonaa matkustajaa päivässä.

Lauantaiaamuna raideyhtiö avasi lentokentälle menevän pikalinjan, ja senkin rajoitetusti.

Myös toistakymmentä kauppakeskusta, markettia ja kiinalaispankkia on suljettu ainakin lauantain. Perjantaina noin sata mielenosoittajaa piiritti Bank of China (Hong Kong) pankin konttorin ja toisaalla rikkoivat kiinalaisyhtiön myymälän ikkunoita.

Lamin mukaan Hongkong on joutunut tapahtumien vuoksi "puolihalvaantuneeseen tilaan".

Mielenosoittajat palasivat kaduille

Mielenosoittajat palasivat lauantaiaamuna kaduille metroliikenteen seisomisesta huolimatta, ja mielenosoituksia on suunniteltu viikonlopuksi myös lisää.

– Emme tiedä, mitä seuraa myöhemmin, mutta meidän oli lähdettävä liikkeelle ja osoitettava perusoikeutemme naamion pitämiseen, kertoi mustaan naamioon ja aurinkolaseihin pukeutunut 22-vuotias mielenosoittaja Sue Reutersille.

– Hallituksen on opittava, ettei se voi painostaa hongkongilaisia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: