Nobelin rauhanpalkinnon sai Etiopian pääministeri Abiy Ahmed - Maailma - Satakunnan Kansa

Uusi rauhannobelisti Abiy Ahmed on visionääri, joka saanut aikaan isoja uudistuksia Etiopiassa – Niinistö tapaa hänet ensi viikolla Addis Abebassa

Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition kutsunut takaisin ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän ajaa maahan ensimmäisiä demokraattisia ja vapaita vaaleja ensi toukokuussa.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja.­

11.10.2019 12:13

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna Etiopian pääministeri Abiy Ahmed. Ahmed on pyrkinyt tuomaan rauhaa Eritrean kanssa.

Etiopia ja Eritrea, joka olivat pitkään vihollisia, loivat suhteet uudelleen heinäkuussa 2018.

Ahmed oli yksi vedonlyöjien vahvimmista ehdokkaista.

Asiasta kerrottiin Oslossa puolenpäivän aikaan.

Ehdokkaina oli 223 ihmistä ja 78 järjestöä, jotka ovat edistäneet maailmanrauhaa. Virallinen lista on salainen seuraavien 50 vuoden ajan.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli yksi vahvimmista ennakkosuosikeista. Voittaessaan 16-vuotias Thunberg olisi ollut historian nuorin palkinnonsaaja.

Oslolaisen rauhantutkimusinstituutin johtaja Henrik Urdal kuului heihin, jotka epäilivät Thunbergin valintaa etukäteen. Hänen mukaansa Nobel-komitean täytyisi harkita sitä, miten palkinnon antaminen voisi vaikuttaa niin nuoren ihmisen elämään. Siksi komitea voisi jakaa palkinnon useammalle.

– Hän (Thunberg) on suhteellisen nuori. Komitea, jos se on harkinnut hänen ehdokkuuttaan, voi haluta jakaa huomiota ja taakkaa, Urdal sanoi uutistoimisto Reutersille.

Vedonlyöjät laskivat tämän vuoden kärkiehdokkaisiin myös Amazonin heimopäällikkö Raoni Metuktiren ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin. Järjestöistä voitokkaimpien ehdokkaiden joukkoon luettiin Toimittajat ilman rajoja ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Viime vuonna rauhanpalkinnon saivat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Irakin jesideihin kuuluva ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. He työskentelevät ehkäistäkseen naisten joutumista seksuaalisen väkivallan uhreiksi sodissa.

Rauhanpalkinnon ovat aikanaan saaneet myös muiden muassa presidentti Martti Ahtisaari, Euroopan unioni, Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, pakistanilainen koulutusaktivisti Malala Yousafzai, Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela, ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatsov.

Nobelin palkinto sisältää diplomin ja mitalin lisäksi 9 miljoonan Ruotsin kruunun (noin 832 000 euroa) rahapalkinnon.

Rauhan Nobelin saaja Abiy Ahmed Ali valittiin Etiopian pääministeriksi viime vuoden maaliskuussa. Hän on ehtinyt saada paljon aikaan puolessatoista vuodessa. Hän on aloittanut laajat ja syvälliset uudistukset niin politiikassa kuin taloudessa. Hän tähtää ensimmäisiin aidosti vapaisiin vaaleihin ensi toukokuussa.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Etiopiassa ja tapaa pääministeri Abiyn tiistaina. Kyseessä on Niinistön ensimmäinen virallinen valtiovierailu Afrikkaan. Tarkoitus on ollut keskustella Abiyn kanssa uudistuksista ja rohkaista niissä. Nyt tapaaminen saa lisää merkitystä.

– Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition takaisin maahan ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän on myös uudistanut kansalaisjärjestölakeja, millä on Suomelle merkitystä, koska maassa toimii useita suomalaisia järjestöjä, kertoo Hanna Ojanperä, Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön tiiminvetäjä ulkoministeriöstä.

Taloudellisella puolella Abiyllä on tarkoitus yksityistää valtionyhtiöitä ja kehittää vapaakauppaa.

– Vierailu maassa juuri nyt on mielenkiintoista uudistusten takia. Suomi haluaa tukea niitä. Afrikan merkitys kokonaisuutena on kasvanut, ja Afrikan sarvi alueena on yhä enemmän esillä. Se on geostrategisesti tärkeä, ja Etiopia on tehnyt paljon alueenrauhan ja vakauden eteen, Ojanperä sanoo.

Uudistukset ovat aiheuttaneet myös etnisiä levottomuuksia. Maassa on kymmeniä eri etnisiä ryhmiä, eivätkä kaikki ole yksimielisiä uudistuksista aiemmin keskusjohtoisessa maassa.

Abiy edustaa neljän suuren etnisen ryhmän koalitiota, joka on ollut vallassa jo jonkin aikaa. Hän oli ryhmän ehdokas pääministeriksi.

Taustaltaan Abiy on sotilas, tiedustelu-upseeri, joka vaihtoi vuonna 2010 poliittiselle uralle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?