Vuoden voimakkain hirmumyrsky Dorian vei talojen kattoja Bahamasaarilla - Maailma - Satakunnan Kansa

Vuoden voimakkain hirmumyrsky Dorian tuhosi yli 13 tuhatta kotia Bahamasaarilla

Pääministeri sanoi saarivaltion joutuneen tappavan myrskyn kouriin. Dorian rantautuu seuraavaksi Floridaan, jossa asukkaille on annettu evakuointikehotuksia.

Dorian iskeytyi Bahaman pohjoisosiin kategorian viisi hurrikaanina.­

2.9.2019 10:00 | Päivitetty 2.9.2019 16:40

Hurrikaani Dorian jatkoi maanantaina Bahamasaarten moukarointia kuorimalla talojen kattoja, siirtelemällä autoja ja katkaisemalla sähköjä, kertoi Reuters. Atlantin valtameren historian toiseksi voimakkaimman myrskyn odotetaan seuraavaksi liikkuvan Yhdysvaltojen itärannikkoa kohti.

Yhdysvalloissa Floridan, Etelä-Carolinan ja Georgian osavaltioissa yli miljoona ihmistä on saanut kehotuksen jättää kotinsa ja hakeutua turvaan myrskyn tieltä.

Kuolinuhrien määrästä ei ollut arviota. Dorian iskeytyi Bahaman pohjoisosiin Abacon ja Grand Bahaman saarille korkeimman kategorian viisi hurrikaanina. Tuulennopeus oli paikoitellen 320 kilometriä tunnissa. Punaisn ristin mukaan yli 13 000 taloa on tuhoutunut tai vaurioitunut.

Seuraava uhka on myrskyn nostattama tulvavesi. Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC arvioi vedenpinnan nousevan 5–7 metriä.

Saarivaltion asukkaat lähettivät sosiaaliseen mediaan valokuvia, joissa vesi tunkeutui taloihin. NHC:n mukaan myrskyn nostattamat aallot voivat nousta talojen kattojen ylitse.

Atlantin valtameren historian toiseksi voimakkain hurrikaani Dorian lähestyy parasta aikaa Floridaa, jossa asukkaat ovat saaneet evakuoitumismääräyksiä.­

"Hirvein päivä elämässäni"

Bahaman pääministeri Hubert Minnis sanoi Bahaman joutuneen "täysin ennen kokemattoman ja tappavan" myrskyn kouriin.

– Tämä on luultavasti surullisin ja hirvein päivä elämässäni, kun joudun puhumaan bahamalaisille, hän sanoi suorassa televisiolähetyksessä Reutersin mukaan.

Minnis huomautti rakennusten kestävän noin 240 kilometrin tuulennopeuden tunnissa, mutta sanoi ettei se riitä Dorian-hurrikaanissa.

Grand Bahamalla ja Abacossa asukkaat kertoivat tulvaveden vallanneen heidän kotinsa, joiden katot myrskytuuli on tuhonnut.

– Oman taloni lisäksi neljästä talosta on lähtenyt katto. Emme olisi mitenkään voineet valmistautua tähän, kertoi Abacon saarella asuva Vickareio Adderely CNN:lle.

Hänen lähettämässään videossa näkyi veden alle jäänyt tie ja puita, joista myrsky oli vienyt lehdet.

Presidentti Donald Trump kuuli sunnuntaina maan hätätilavirasto Feman katsauksen Dorian-hurrikaanista. Hän kehotti kaikkia asukkaita noudattamaan viranomaisten ohjeita.­

Trumpin Mar-a-Lago uhattuna

Yhdysvaltojen itärannikkoa lähestyvän Dorianin ennustetaan pysyvän hurrikaanin mitoissa seuraavat viisi päivää.

– Näin suuri myrsky voi aiheuttaa massiivista tuhoa. Älä anna sen uhata henkeäsi jäämällä, kun voit vielä lähteä, varoitti Floridan kuvernööri Ron DeSantis asukkaita Reutersin mukaan.

Kaikkia asukkaita tieto lähestyvästä hirmumyrskystä ei hätkähdyttänyt. Julia Eaddy, 70, Floridan Titusvillesta sanoi Reutersille kokeneena useita hurrikaaneja elämänsä aikana.

– Uskon tämän olevan samankaltainen kuin edelliset, hän sanoi.

Yhdysvaltojen hätätilavirasto Fema on alkanut jo toimittaa ruokaa, vettä ja varavirtalähteitä maan kaakkoisrannikolle, kertoi maan hätätilavirasto Feman toiminnanjohtaja Peter Gaynor.

Presidentti Donald Trump sai Femassa tilannekatsauksen hurrikaanista. Trumpin vapaa-ajan asunto Mar-a-Lago sijaitsee Floridan Palm Beachin piirikunnassa, jonka asukkaille oli myös annettu evakuointimääräys.

– Pyydän kaikkia hurrikaani Dorianin tiellä olevia noudattamaan viranomaisten antamia varoituksia ja evakuointimääräyksiä, sanoi presidentti Trump.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?