Venäjän sotaharjoitukset Itämerellä kestävät ensi viikon perjantaihin asti. - Maailma - Satakunnan Kansa

Venäjä aloitti yllätysharjoituksen Itämerellä 69 sota-aluksen voimin – asiantuntija: ”Yllätyksellisyys on harjoituksen keskeinen viesti”

Venäjän sotaharjoitukset Itämerellä kestävät ensi viikon perjantaihin asti.

Venäjän laivaston aluksia Kronstadtissa viime viikonloppuna järjestetyssä laivaston paraatissa.

1.8.2019 21:40

Venäjän armeija aloitti torstaina yllättäen laajamittaiset sotaharjoitukset Itämerellä. Harjoituksiin osallistuu yhteensä 69 sota-alusta, 58 laivaston lento- ja taistelukonetta sekä yli 10 000 sotilasta.

Euroopan sotahistorian dosentin Markku Salomaan mukaan juuri yllätyksellisyys on harjoituksen keskeinen viesti.

– Venäjä haluaa harjoituksella osoittaa kykenevänsä nostamaan sotilaallista valmiutta Itämerellä hyvin nopeasti. Venäjän tavoitteena on ollut, että joukot olisivat taisteluvalmiina tunneissa. Nyt näytetään, että se voidaan toteuttaa, Salomaa sanoo.

Salomaan mukaan harjoituksesta ei ole syytä olla huolissaan, mutta yllätyksellisyys kertoo kasvaneista jännitteistä Itämerellä. Salomaa vertaa tilannetta kylmän sodan jälkeiseen aikaan, jolloin TAE-sopimus solmittiin.

TAE-sopimus jäi historiaan

Salomaan mukaan TAE-sopimuksen eli Tavanomaiset aseet Euroopassa-sopimuksen aikakaudella laajamittaisista sotaharjoituksista ilmoitettiin ja muiden maiden asevoimia kutsuttiin seuraamaan harjoitusta.

– Kylmän sodan jälkeen oli pitkään tapana, että harjoituksista ilmoitettiin etukäteen, Salomaa sanoo.

Venäjä jäädytti sopimuksen vuonna 2007. Venäjän mukaan se jäädytti sopimuksen, koska Yhdysvallat ja osa Nato-maista ei noudattanut sitä.

– Veikkaan, että Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu lausuu lähiaikoina jotain harjoituksesta. Se kannattaa kuunnella, Salomaa sanoo.

Harjoitukset kestävät Venäjän ilmoituksen mukaan ensi viikon perjantaihin asti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos