Brexit-sopimus on syntynyt - Maailma - Satakunnan Kansa

EU:n ja Britannian välinen Brexit-sopimus syntyi – ei vakuuta oppositiota: ”Näyttää siltä, että Johnson on neuvotellut vieläkin huonomman sopimuksen kuin May”

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti asiasta Twitterissä.

Britannian pääministeri Boris Johnson pääsi sopimuksesta yhteisymmärrykseen EU:n kanssa.

17.10.2019 12:51

Britannian hallitus ja EU ovat saaneet solmittua sopimuksen Britannian EU-eroa varten.

Sopimus saavutettiin torstaina iltapäivällä.Pääministeri Boris Johnson kertoo sopimuksesta Twitter-tilillään.

– Olemme tehneet hienon sopimuksen, jonka myötä otamme vallan takaisin itsellemme. Nyt parlamentin tulisi saattaa brexit lauantaina loppuun, jotta voimme siirtyä pohtimaan muita asioita, kuten elinkustannuksia, terveydenhuoltoa, väkivaltaa ja ympäristöä, pääministeri toteaa.

Seuraavaksi sopimus menee EU-maiden hyväksyttäväksi ja sitten Britannian parlamenttiin. Parlamentti pitää ylimääräisen istunnon lauantaina, jolloin brexit-sopimuksen kohtalo ratkeaa.

Tällä hetkellä sopimuksen läpimeno parlamentissa näyttää epätodennäköiseltä. Parlamentti hylkäsi kolme kertaa Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn EU:n kanssa solmiman sopimuksen.

Oppositiopuolue labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi sopimusilmoituksen jälkeen, ettei sopimusta tulisi hyväksyä.

– Näyttää siltä, että Johnson on neuvotellut vieläkin huonomman sopimuksen kuin Theresa May, Corbyn tylytti.

Corbynin mukaan Johnsonin erosopimus vaarantaa brittien perusoikeudet. Corbyn kertoi jälleen kerran kannattavansa brexit-solmun avaamiseksi uutta kansanäänestystä.

Jos parlamentti ei hyväksy erosopimusta lauantaina, Johnson joutunee pyytämään EU:lta lykkäystä Britannian EU-erolle. Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun 31. päivä.

Raja hiertää edelleen

Täysin yksimielistä hyväksyntää sopimukselle ei ole saatu. Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue (DUP) ei edelleenkään hyväksy sopimuksen yksityiskohtia.

Nuo yksityiskohdat liittyvät Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliseen rajaan. Pohjois-Irlanti on Britannian hallituksen ja EU:n kanssa eri mieltä siitä, miten rajamuodollisuudet tulisi järjestää brexitin jälkeen.

DUP ilmoitti heti Britannian hallituksen ja EU:n neuvotteleman sopimuksen solmimisen jälkeen, ettei puolla sitä.

Uudessa sopimuksessa Pohjois-Irlannin osa olisi erilainen muuhun Britanniaan verrattuna. Sopimuksessa Pohjois-Irlanti jäisi osaksi EU:n tulliliittoa ja rajatarkastukset olisivat satamissa Irlanninmeren rannalla.

DUP vastustaa tätä järjestelyä, sillä puolue kannattaa yhtenäisyyttä Britannian kanssa. DUP katsoo, että erikoisjärjestely vie heitä kauemmas Britanniasta.

Brexitin pääneuvottelija Michel Barnier puolestaan vakuutteli, että sopimus pyrkii säilyttämään rauhan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos