Antti Rinne uusimmasta brexit-käänteestä: ”Olemme aika sekavassa tilanteessa” - Maailma - Satakunnan Kansa

Antti Rinne uusimmasta brexit-käänteestä: ”Olemme aika sekavassa tilanteessa”

Pääministeri Antti Rinne kommentoi Britannian uusinta brexit-päätöstä vieraillessaan Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa.

Yrittäjäpäivien juhlapuhuja. ”Osasin ennakoida omassa mielessäni sitä, että on vaikeuksia viedä sopimus läpi”, Antti Rinne totesi lauantaina Lahdessa yrittäjäjuhlien yhteydessä.

19.10.2019 22:45

Suomen Yrittäjien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien juhlapuhujana ollut pääministeri Antti Rinne (sd) kommentoi Kauppalehdelle Britannian EU-eron, brexitin uusinta käännettä.

Britannian pääministeri Boris Johnson perui lauantaina erosopimusäänestyksen. Parlamentti tuki muutosta, joka velvoittaa ensin säätämään brexit-lain. Uusi muutos edellyttää jatkoajan pyytämistä EU:lta.

”Osasin ennakoida omassa mielessäni sitä, että [Britannialla] on vaikeuksia viedä sopimus läpi. Sen verran jakaantunut keskustelu oli ihan viime viikon kokouksissa kuullun perusteella,” Rinne totesi lauantai-iltana KL:lle Lahdessa.

”Tapasin työväenpuolueen Jeremy Corbinin torstaina. Kyllä työväenpuolueen asemoituminen oli tosi tiukkaa. Kun tilanne on parlamentissa on se mikä nyt on, niin siksi ollaan tässä tilanteessa. Ilmeisesti tämän päiväiseen lopputulokseen jouduttiin sen takia, että henkilöt, jotka haluavat välttää kovan brexitin, halusivat varmistaa, että kovan brexitin kannattajat eivät pysty käyttämään lopullista lainsäädäntöä hyväkseen estämään tätä sopimuksellista brexitiä”, Rinne sanoi.

Lain mukaan Johnsonin pitäisi pyytää EU:lta jatkoaikaa tammikuun loppuun, jos sopimusluonnosta ei ole hyväksytty lauantaina.

Rinteen mukaan nyt näyttää olevan edessä ”tekninen pidennys” lokakuun loppuun.

”Jos Johnsonin pyyntö tänään tulee, perustuu se heidän lainsäädäntöönsä. On mahdollista, että lainsäädäntökokonaisuus pystytään hyväksymään lokakuun loppuun mennessä, jolloin voidaan hyväksyä myös brexit-ero lokakuun loppuun mennessä.”

”Yksinkertaistettuna, olemme aika sekavassa tilanteessa”, Rinne tiivisti.

Rinteen mukaan ”pallo on täysin Britannian hallituksella ja Britannialla”.

”EU:n puolelta on toimittu mallikkaasti ja selkeästi. Prosessi on huolehdittu tavalla, josta voi olla ylpeä EU27 -edustajana.”

”Odotamme, mitä Britanniassa tapahtuu, ja toimimme sen mukaan”, Rinne sanoi yrittäjäpäivien iltagaalan yhteydessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: