Kysyimme, mitä brexitissä tapahtuu ”superlauantain” jälkeen - Maailma - Satakunnan Kansa

Mitä brexitissä tapahtuu superlauantain jälkeen? Kysyimme, mitkä EU-eroa läpi runnovan Boris Johnsonin seuraavat vaihtoehdot nyt ovat: ”Kasassa perustuslaillisen kriisin ainekset”

Britannian parlamentti hyväksyi lauantaina muutosehdotuksen, joka siirtää brexit-äänestyksen tulevaisuuteen. Miksi EU-eron ratkaiseva päivä ei koittanut nyt ja mitä brexitissä voi tapahtua seuraavaksi? Kysyimme asiasta yliopistotutkija Timo Miettiseltä.

19.10.2019 20:51

– Britanniassa on taas kasassa perustuslaillisen kriisin ainekset. Edellisen kerran näin oli viitisen viikkoa sitten, kun pääministeri jäädytti maan parlamentin toiminnan.

Näin toteaa lauantai-iltana Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen.

Muutamia kymmeniä minuutteja aiemmin Britannian ”superlauantai” on saanut uuden käänteen. Parlamentti hyväksyi tiukan äänestyksen jälkeen muutosehdotuksen, joka siirtää varsinaisen brexit-äänestyksen tulevaisuuteen.

Etukäteen parlamentin lauantaisen istunnon odotettiin tuovan ratkaisu pitkään jatkuneeseen EU-erovääntöön ja alahuoneen äänestävän pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta.

Toisin kuitenkin kävi. Nyt hyväksytyn muutosehdotuksen mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta, kun sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on valmis.

Jo moneen kertaan siirretyn brexitin takaraja on tällä hetkellä 31. lokakuuta.

Timo Miettinen sanoo, että hän yllättyi Boris Johnsonin uhmakkaasta toteamuksesta rikkoa maan lakia ja olla pyytämättä lisäaikaa brexitille.

Miksi eroa jarruttava muutosehdotus hyväksyttiin?

Timo Miettinen arvioi Aamulehdelle muutosehdotuksen läpimenon kumpuavan luottamuksen puutteesta brittiparlamentissa.

– Kovan luokan konservatiivien pelätään käyttävän hyväkseen tilannetta, jossa EU-eroa koskevat lait viedään parlamentissa läpi kahdessa osassa.

Jotta sopimuksellinen ero EU:sta olisi mahdollinen, parlamentin tulee sekä siunata erosopimus että viedä lakiesityksen sisältö osaksi Britannian kansallista lainsäädäntöä.

– Jos tässä jälkimmäisessä tehtävässä jostain syystä viivyteltäisiin, Britannia saattaisi ajautua ulos EU:sta ilman sopimusta.

Mitä laki velvoittaa Johnsonia tekemään seuraavaksi?

Muutosehdotusäänestyksen jälkeen laki velvoittaa pääministeri Johnsonia pyytämään EU-erolle lisäaikaa. Tätä hän ei kuitenkaan ole omien sanojensa mukaan tekemässä.

– Yllätyin Johnsonin toteamuksesta. Se on täysin ristiriidassa maan nykyhetken lainsäädännön kanssa, Miettinen kommentoi.

– Lain mukaan Johnsonin olisi pitänyt lähteä istunnosta suoraan kirjoittamaan kirjettä eron lisäajan hakemiseksi. Nyt nähtäväksi jää, miten hän tilanteen selvittää. Lähettääkö hän kirjettä?

Jos Johnson toteuttaa uhkauksensa, eikä hae lisäaikaa, edessä voi Miettisen mukaan olla ainakin kahdenlaisia seuraamuksia.

– On todennäköistä, että asiasta tehtäisiin jonkinlainen valitus oikeusasteeseen ja sen jälkeen sitä saatettaisiin joutua ratkomaan ensi viikolla vielä korkeimmassa oikeudessa.

Lisäksi Miettisen mukaan on mahdollista, että Johnsonia vastaan nostettaisiin epäluottamuslauseäänestys.

Jos se menisi läpi, Johnson olisi pakotettu eroamaan pääministerin tehtävästään ja samalla avautuisi ovi uuden väliaikaishallituksen muodostamiselle.

Mitä brexitissä tapahtuu seuraavaksi?

Siihen, mitä Britannian EU-eroprosessissa tapahtuu seuraavaksi, on Timo Miettisen mukaan tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja.

Yksi niistä on, että hallitus tuo erosopimuksen ja sen edellyttämän lakipaketin parlamentin äänestettäväksi ensi tiistaina. Jos ne menisivät läpi, tie Britannian EU-erolle lokakuun lopussa olisi auki.

– Ei kuitenkaan ole varmoja takeita siitä, että hallitus onnistuu tässä, Miettinen toteaa.

Toinen vaihtoehto onkin, että parlamentin äänestettäväksi tuotava erosopimus ja lakipaketti eivät menisi läpi.

– Silloin mentäisiin todennäköisesti uusiin vaaleihin jossain vaiheessa loppuvuotta.

Kolmas mahdollinen vaihtoehto on, että Johnson kirjoittaisi EU:lle kaksi kirjettä. Toisessa hän pyytäisi erolle lisäaikaa ja toisessa, etteivät EU-maat käsittelisi lisäaikapyyntöä ennen ensi tiistaita.

Epätodennäköisimpänä, mutta edelleen mahdollisena vaihtoehtona, Miettinen pitää sitä, että Britannia lähtisi EU:sta kuun lopussa ilman sopimusta.

– Tämän todennäköisyys on mielestäni pieni. Johnson on pakotettu hakemaan lisäaikaa ja toisaalta oppositiolla on keinot pakottaa hallitus tähän epäluottamuslauseen kautta. Monta asiaa pitäisi mennä pieleen, jotta sopimukseton ero tapahtuisi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: