Sosialistit voittivat Espanjan parlamenttivaalit - Maailma - Satakunnan Kansa

Sosialistit voittivat Espanjan parlamenttivaalit – äärioikeistolainen puolue nousi parlamenttiin

Äärioikeistolainen Vox nousi parlamenttiin ensimmäisenä tällaisena puolueena sitten 1970-luvun Francon kauden.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja vaimonsa Begona Gomez tervehtivät kannattajiaan Madridissa voiton varmistuttua sunnuntain parlamenttivaaleissa.

29.4.2019 8:27

Espanjaa hallitseva sosialistipuolue voitti maan kolmannet vaalit neljään vuoteen. Puolue ei kuitenkaan saanut parlamenttiin ehdotonta enemmistöä, kertoo BBC.

Pääministeri Pedro Sánchezin puolue sai äänistä 29 prosenttia ja se tarvitsee hallitukseen kumppanikseen joko vasemmistolaisen Podemosin ja aluepuolueita tai sitten keskustaoikeistoa.

Ensimmäistä kertaa sitten diktaattori Francisco Francon kauden päättymisen 1970-luvulla äärioikeistolainen puolue pääsi parlamenttiin. Vox-puolue vastustaa monikulttuurisuutta, feminismiä ja rajoittamatonta maahanmuuttoa.

Puolueen kampanja heijasteli koko Euroopassa vallitsevia poliittisia trendejä, monessa maassa perinteiset puolueet ovat joutuneet antamaan periksi maahanmuuttoa vastustaville ja euroskeptisille puolueille.

Toisaalta Voxin nousu jakoi oikeiston ääniä, mikä hajautti Espanjan puoluekenttää entisestään ja mahdollisti sosialisteille lähes 50 prosentin nousun paikkojen määrässä.

Konsservatiivipuolue PP romahti

Vaaleissa romahti konservatiivinen PP-puolue. Puolue johti Espanjaa vuoteen 2018 saakka, jolloin se kaatui epäluottamusäänestyksessä.

PP sai parlamenttiin vain 66 paikkaa, kun sillä aiemmin oli paikkoja 137.

Voitonpuheessaan Sánchez sanoi puolueen suurena haasteena olevan taistelun epätasa-arvoa ja korruptiota vastaan.

– Tulevaisuus on voittanut ja menneisyys hävinnyt, hän sanoi suosiota osoittaville kannattajilleen BBC: n mukaan. Pääministerinä ollessaan hän on nostanut minimipalkkaa, nimittänyt naisenemmistöisen hallituksen ja luvannut tuoda lain, jossa seksi ilman suostumusta tuomitaan raiskaukseksi.

– Me muodostamme Eurooppa-myönteisen hallituksen, joka vahvistaa eikä heikennä Eurooppaa, hän sanoi Reutersin mukaan.

Espanjan vaalitulos lienee helpotuksen aihe Euroopan unionin integraation kannattajille. EU:ssa järjestetään parlamenttivaalit 26. toukokuuta.

Vox sai taakseen joka kymmenennen äänen ja varmisti parlamenttiin 24 paikkaa. Se ei pääse kuitenkaan vaa'ankieliasemaan parlamentissa, kuten se olisi halunnut.

Vasemmistolainen Podemos-puolue tarjoutui oitis hallitusneuvotteluihin Sánchezin kanssa, vaikka puolueet eivät kaksistaan vielä muodostakaan enemmistöä.

Yhdessä puolueet jäävät vielä 11 paikan verran enemmistöstä. Sánchez tarvitsee mukaan vielä esimerkiksi baskipuolueen ja muita pieniä puolueita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: