Ruotsi kielsi tupakoinnin terasseilla – valtaosa kansasta tukee uudistusta, mutta ravintolat tuskailevat lisääntynyttä työmäärää - Maailma - Satakunnan Kansa

Ruotsi kielsi tupakoinnin terasseilla – valtaosa kansasta tukee uudistusta, mutta ravintolat tuskailevat lisääntynyttä työmäärää

Yritysten näkökulmasta uusi laki lisää työntekijöiden työtaakkaa ja katujen roskaamista. Tukholmalaisen ravintolan omistaja ei usko, että ruotsalaiset protestoisivat lakia vastaan.

60-vuotias Martin Serner tukee uutta tupakkalakia: "Olen iloinen tästä uudistuksesta. Enää ei tarvitse aivastella savussa. On ollut tosi ikävää syödä ja samanaikaisesti tuijottaa täysinäistä tuhkakuppia."

8.7.2019 8:00

Varhainen ilta tukholmalaisen baarin terassilla: vannoutuneet tupakoitsijat ja juhlapolttajat hakeutuvat parin metrin päähän terassilta kessuttelemaan.

Kadun pätkä on jo täyttynyt sadoista tupakantumpeista. Keko jatkaa kasvuaan illan aikana.

Syy syrjään siirtymiselle löytyy terassin pöydästä: tuhkakupin tilalle on liimattu tarra, jonka mukaan laki kieltää terassitupakoinnin heinäkuun alusta lähtien.

Kun uusi laki astui voimaan, oli epäselvää, kuinka monen metrin päässä kapakasta voi polttaa. Työntekijöiden on pitänyt hätistellä liian lähellä ravintolaa sauhutelleita asiakkaita kauemmaksi.

Ruotsin kansanterveysvirasto on määritellyt, ettei laista voi poiketa. Tukholman kaupunki on kuitenkin tulkinnut lakia niin, että se on antanut kolmelle isolle ravintolalle luvan rakentaa ulkoterasseilleen omat tupakkapaikat.

Kopit pitää eristää niin, ettei savu kulkeudu muualle terassille, eikä niihin voi viedä juomia.

Ravintolan asiakas Britt-Marie Stenborg ei kannata uutta tupakkalakia: "En ole koskaan polttanut, mutta mielestäni on väärin, että tästä kysymyksestä on tehty laki. Jos laki tehdään, sen seurauksia pitäisi myös pystyä valvomaan."

Valvonta ravintoloiden kontolla

Ravintoloiden työntekijöiden ja omistajien pitää itse vahtia, että lakia noudatetaan. Ruotsin ympäristöhallinto puolestaan tarkkailee ravintoloiden toimintaa.

Virasto ei ole saanut lisärahoitusta uuteen toimintaan, vaan se luottaa ravintoloiden omaan valvontaan.

Viranomaiset kiertävät kyllä kohteita kesällä, jos valituksia syntyy. Asukkaita on myös pyydetty vasikoimaan lain rikkojia.

Jotkut kapakoiden omistajat ovat huolissaan kehityksestä ja povaavat jopa konkurssien mahdollisuutta.

– Tämä on huono laki. Tupakoitsijat polttavat parin metrin päässä, mutta savu kulkeutuu kuitenkin tuulen mukana terassille, Folkkungagatanin Kellys-ravintolan baarimikko Simon tuskailee.

Työntekijän mukaan uusi laki tarkoittaa lisätöitä muutenkin hektiseen työntekoon.

Nuuskaa käyttävä Lars Lindström syyttää poliitikkojen epäolennaisuuksiin keskittymisestä: "Laki on liioittelua. Riitti hyvin, kun ei enää saanut polttaa sisällä. Minä en polta, mutta käytän nuuskaa. Minusta poliitikot saisivat keskittyä suurempiin ongelmiin."

Hollannissa vastaavasta syntyi "mellakka"

Jos asiakas kiellosta huolimatta polttaa terassilla, ravintolan työntekijän pitää kieltää sauhuttelu. Jos tämä ei tehoa, voi työntekijä poistaa kuhnurin paikalta. Jos tämäkään ei auta, on asiaa poliisille.

Velvollisuutensa laiminlyövä ravintoloitsija voi saada 2 500 euron sakon.

Harvest Home -ravintolan omistaja Jaapp Van Aalstin kertoo, että mikään viranomainen ei ole lähettänyt heille ohjeita uuden lain käyttöönotosta.

– Kaiken olemme saaneet lukea lehdistä. Emme edes tiedä, kuinka monen metrin päässä terassista ihmiset saavat polttaa.

Van Aalstin mielestä ruotsalaiset ovat kuuliaista kansaa. Kun sisällä polttaminen kiellettiin, kukaan ei protestoinut. Hän ennustaa, että sama tapahtuu myös nyt uuden lain kanssa.

– Kun Hollannissa kiellettiin sisällä sauhuttelu, syntyi aikamoinen mellakka. Kapakoiden omistajat pitivät tuhkakupit pöydillä ja asiakkaat saivat tuprutella sydämensä kyllyydestä, Van Aalstin kertoo.

– Omistajat maksoivat sakkoja, mutta antoivat ihmisten polttaa, koska kilpailussa piti pysyä mukana.

Ruotsin uusi tupakkalaki

Ruotsi kielsi kokonaan tupakoinnin, myös sähkötupakan käytön, terasseilla heinäkuun alusta alkaen.

Ihmiset eivät myöskään saa sauhutella bussipysäkeillä, leikkipuistoissa tai julkisten rakennusten ja kauppojen oviaukkojen läheisyydessä.

Aluksi oli epäselvyyttä siitä, kuinka lähellä ravintoloita asiakkaat saavat tupakoida. Tukholmassa tupakkapaikan pitää olla parin metrin päässä terassilta.

Ruotsin hallituksen ja valtiopäivien tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä vain viisi prosenttia väestöstä polttaisi.

Kansanterveysvirasto on saanut valtiolta 800 000 euroa kertoakseen uudesta laista.

Dagens Nyheter -lehden teettämän tutkimuksen mukaan 82 prosenttia vastaajista piti lakia onnistuneena. 13 prosenttia vastusti sitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: