Turkki tyrmäsi Saksan ehdotuksen kansainvälisesti valvotusta turva-alueesta – Turkin mukaan ehdotus on epärealistinen - Maailma - Satakunnan Kansa

Turkki tyrmäsi Saksan ehdotuksen kansainvälisesti valvotusta turva-alueesta – Turkin mukaan ehdotus on epärealistinen

Turkin ulkoministeri totesi, ettei Turkki hyväksy ihmisoikeusloukkauksia Koillis-Syyriassa.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas ja Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden lauantaina Turkin Ankarassa.

26.10.2019 17:08 | Päivitetty 26.10.2019 21:32

Turkki ei lämmennyt Saksan ehdotukselle perustaa kansainvälinvälisesti valvottu turvavyöhyke Syyriaan.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi lauantaina, ettei Turkki pidä ehdotusta realistisena. Ulkoministeri ei perustellut asiaa tarkemmin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan mukaan Saksan ehdotus kertoo EU:n yrityksestä tehdä edes jotain Syyrian konfliktin ratkaisemisessa.

– EU:han ei ole ollut varsinainen toimija tämän konfliktin aikana, joten tämä oli EU:n pyrkimys tehdä jotain Turkin operaation väkivaltaisuuden vuoksi, Toni Alaranta sanoo.

Turkin ulkoministeri tapasi Saksan ulkoministeri Heiko Maasin lauantaina. Ministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Turkin Ankarassa.

Kansainvälisesti valvotun turvavyöhykkeen tarkoitus olisi suojella siviilejä ja jatkaa taistelua Isistä vastaan. Ehdotus on saanut kiinnostuneen vastaanototon Nato-mailta. Nato-maiden puolustusministerit tapaisivat toisensa kuluneella viikolla.

Alarannan mukaan EU:n mahdollisuudet Syyrian kriisin ratkaisussa ovat hyvin rajalliset.

– Mitään nopeita ratkaisuja tässä tilanteessa ei enää ole. Diplomatia on hidasta ja talouspakotteisiinkaan ei olla valmiita, eikä niistä olisi mitään hyötyäkään, hän sanoi.

"Erdoğania pitäisi syyttää sotarikoksista"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania pitäisi syyttää sotarikoksista, sanoo entinen YK:n sotarikostuomioistuinten syyttäjä Carla del Ponte.

Uutistoimisto Reutesin mukaan Ponte esitti asian lauantaina sveitsiläisessä Schweiz am Wochenende -lehdessä.

– On uskomatonta, että Erdoğan voi vallata Syyrian alueita tuhotakseen kurdi. Hänelle tulisi aloittaa tutkinta ja häntä pitäisi syyttää sotarikoksista, de Ponte totesi lehden haastattelussa.

Del Ponte tutki sotarikoksia Ruandassa ja entisessä Jugoslaviassa. Hän sanoo lehden haastattelussa, että Erdoğan toisti saman uhkauksen rajojen avaamisesta

Turkki on itse halunnut perustaa Pohjois-Syyriaan oman turvavyöhykkeen, jonne maa on suunnitellut palauttavansa Syyrian pakolaisia.

Turkki on vaatinut kansainvälistä yhteisöä tukemaan turva-alueen perustamista, mutta asia ei ole saanut paljon vastakaikua. Turva-alueelle olisi tarkoitus sijoittaa 1–2 miljoonaa Turkissa olevaa Syyrian pakolaista.

Istanbulissa puhunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan moitti EU valehtelusta. Presidentti totesi, ettei EU ole lupauksista huolimatta tukenut riittävästi Syyrian pakolaisten asuttamisessa.

Hän toisti saman uhkauksen, jota Erdoğan on sanonut noin kerran kuussa sitten vuoden 2016 pakolaissopimuksen jälkeen.

– Jos Turkin (pakolaisten) palauttamissuunnitelmia ei tueta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin avata rajamme, jotta he voivat mennä Eurooppaan, hän sanoi.

Alarannan mukaan puheet kertovat siitä, että Turkissa paineet kasvavat.

– Uhkausten muuttaminen todeksi voi riippua sitä, millä aikataululla Turkki saisi Syyrian kanssa sopimuksen siitä, että osa pakolaisista voisi palata takaisin Syyriaan.

"Emme suvaitse ihmisoikeusrikkomuksia"

Turkin ja Saksan ulkoministereiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa Mevlüt Cavusoglu totesi senkin, ettei Turkki suvaitse ihmisoikeusloukkauksia Koillis-Syyriassa. Hän kertoi maan tutkivan kaikki väitetyt ihmisoikeusrikkomukset.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkin joukot ovat osoittaneet ”häpeällistä välinpitämättömyyttä siviilien henkeä kohtaan” hyökkäyksen aikana.

– Tutkimme loppuun asti jopa pienimmätkin (ihmisoikeuksien) rikkomukset ja valitukset. Emme suvaitse edes pienimpiä ihmisoikeusloukkauksia, Cavusoglu sanoi.

Edit: Juttuun on lisätty tutkija Toni Alarannan kommentit ja juttua on päivitetty kauttaaltaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: