Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä - Maailma - Satakunnan Kansa

Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä

Myös kiista todistajien käyttämisestä jatkui virkarikosoikeudenkäynnin alkumetreillä.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer käytti demokraattien avauspuheenvuoron oikeudenkäynnissä.

21.1.2020 21:32

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi senaatissa illalla Suomen aikaa.

Oikeudenkäynti alkoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin ja demokraattijohtaja Chuck Schumerin puheenvuoroilla, joissa nämä kiistelivät siitä, millä säännöllä oikeudenkäynti tulisi käydä.

McConnell toisti omassa puheenvuorossa jo aiemmin esittämänsä säännöt. Schumer puolestaan käytti oman puheenvuoronsa niiden haukkumiseen.

McConnell on puolustanut oikeudenkäynnin sääntöjä sillä, että myös Bill Clintonin virkarikosoikeudenkäynti vuonna 1999 käytiin samoilla säännöillä. Schumerin mukaan säännöt eivät ole lähellekään samat.

McConnell sanoi avauspuheenvuorossaan myös, että aikoo jättää pöydälle kaikki yritykset kutsua todistajia prosessin alussa.

Kiista säännöistä alkoi jo maanantaina

Kiista siitä, millä säännöillä oikeutta käydään, puhkesi republikaanien ja demokraattien välille jo ennen oikeudenkäynnin alkua. McConnell ehdotti maanantaina sääntöjä, jotka johtaisivat hyvin nopeaan oikeudenkäyntiin.

McConnellin ehdotuksessa sekä syyttäjille että Trumpin puolustukselle annetaan kummallekin 24 tuntia aikaa omien argumenttiensa esittämiseen. Trumpin puolustus voisi hyvin varhaisessa vaiheessa esittää kaikkien syyttäjien hylkäämistä, muttei todennäköisesti saisi senaatin enemmistöä tämän taakse.

– Tuo ei ole reilu oikeudenkäynti. Itse asiassa se ei ole oikeudenkäynti lainkaan, seitsemän syyttäjinä toimivaa demokraattien kongressiedustajaa sanoi lausunnossa tiistaina.

Eniten kiistaa oikeudenkäynnin alla on herättänyt se, kutsuuko senaatti kuultavaksi uusia todistajia tai ottaako se huomioon uusia todisteita. Republikaanien enemmistö vastustaa tätä, mutta neljä republikaanisenaattoria saattaa äänestää todistajien kutsumisen puolesta, mikä johtaisi todistajien kutsumiseen, jos demokraattien rivit pitävät.

Senaatin on määrä äänestää todistajien kutsumisesta vasta oikeudenkäynnin myöhemmässä vaiheessa. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoo, että republikaanien suunnitelmat oikeudenkäynnin järjestämisestä veisivät sen "yön pimeyteen"

– Jokainen tätä huijausta tukeva senaattori on tilivelvollinen Yhdysvaltojen kansan edessä, Pelosi sanoi tiedotteessaan.

Demokraatit vaativat myös tiistaina Valkoisen talon lakimiestä Pat Cipollone todistajaksi. Cipollone edustaa oikeudenkäynnissä Trumpin puolustusta.

Trump ei osallistunut avauspäivään

Trumpitse ei ollut paikalla virkarikosoikeudenkäynnin avauspäivänä, vaan osallistui Maailman talousfoorumin kokoukseen Sveitsin Davosissa.

Trump käytti puheensa Davosissa lähinnä Yhdysvaltojen kehumiseen. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen talous ei ole koskaan kukoistanut kuten nyt, ja hallinto on luonut miljoonia uusia työpaikkoja. Hän sanoi myös skeptismin ajan olevan ohi.

Hän otti esille Yhdysvaltojen viime viikolla Kiinan kanssa solmiman kauppasopimuksen ensimmäisen vaiheen ja sanoi, että maan suhde Kiinaan on hänen ansiostaan parempi kuin koskaan.

– Rakastamme toisiamme, Trump sanoi.

Laskeuduttuaan Davosiin Trump kommentoi virkarikosoikeudenkäyntiä kutsumalla sitä huijaukseksi.

"Jokainen tätä huijausta tukeva senaattori on tilivelvollinen Yhdysvaltojen kansan edessä."
Nancy Pelosi

Näin oikeudenkäynti etenee

Oikeudenkäynti alkoi eilen illalla Suomen aikaa. Oikeutta käydään kuutena päivänä viikossa, sunnuntaisin levätään.

Kun oikeudenkäynnin säännöistä on äänestetty, demokraattisyyttäjät alkavat lukea syytteitään. Kun syytteet on luettu, Trumpin puolustus vastaa.

Avauspuheenvuorojen aikana tuomareina toimivien senaattorien on oltava hiljaa. Puheenvuorojen jälkeen he voivat esittää kysymyksiä.

Keskeinen oikeudenkäyntiä koskeva kiista on se, kutsutaanko senaattiin uusia todistajia kuultavaksi. Todennäköisesti tästä äänestetään pian oikeudenkäynnin alun jälkeen.

Jos todistajia ei kutsuta, syyttäjät ja Trumpin puolustus pitävät todennäköisesti loppupuheenvuoronsa tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. Odotettavissa on, että Trumpia ei tuomita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut