Ukrainan presidentti haluaa päättää Itä-Ukrainan konfliktin – presidentti Niinistö: "Mikään ei ole rauhaa arvokkaampaa" - Maailma - Satakunnan Kansa

Ukrainan presidentti haluaa päättää Itä-Ukrainan konfliktin – presidentti Niinistö: "Mikään ei ole rauhaa arvokkaampaa"

Presidentti Sauli Niinistö vakuutti Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, että Suomi tukee Ukrainaa jatkossakin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat torstaina ensimmäistä kertaa

12.9.2019 20:26 | Päivitetty 13.9.2019 8:09

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaaminen sujui selvästi ystävällisessä hengessä. Niinistö tapasi toukokuussa presidentiksi nousseen Zelenskyin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ensimmäistä kertaa. Lämminhenkisyyttä alleviivasi se, että Niinistö kertoi kutsuneensa ukrainalaisen kollegansa vierailulle Suomeen.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentit kertoivat keskustelleensa Itä-Ukrainan kriisistä. Niinistö sanoi, että Suomi on tukenut Ukrainaa kriisin alusta saakka ja on valmis auttamaan jatkossakin.

Niinistö huomautti, että hänellä on ollut mahdollisuus keskustella Ukrainan tilanteesta esimerkiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hänen mukaansa Ukrainan tilanne on noussut esille kaikissa tapaamisissa kansainvälisten johtajien kanssa.

Niinistö pääsi kuulemaan ensi kertaa Zelenskyin näkemystä tilanteesta. Hän sanoi ilahtuneensa siitä, että tuore presidentti näyttää tavoittelevan vahvasti rauhaa.

– Mikään ei ole arvokkaampaa kuin se, Niinistö sanoi.

Vankien vaihto petasi alkua rauhansopimukselle

Rauhan saavuttamiseksi Itä-Ukrainaan Zelenskyi kertoi tekevänsä kaiken mahdollisen. Syyskuussa on tarkoitus järjestää Normandia-ryhmän kokous, jossa ovat paikalla Ukrainan ja Venäjän lisäksi Saksa ja Ranska. Zelenskyi ja Putin eivät ole vielä tavanneet toisiaan.

Zelenskyi otti median edessä puheeksi sen, ettei hän kirjoittanut Minskin sopimuksen ehtoja vaan sen teki hänen edeltäjänsä. Hän kuitenkin vakuutti, ettei halua hylätä sopimuksen toteutumista, jonka tarkoituksena on päättää sota Itä-Ukrainassa.

Minskin sopimus on solmittu Ukrainan, Venäjän ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä. Ensimmäinen sopimus tehtiin vuonna 2014 eli samana vuonna, jolloin Venäjä liitti Krimin itseensä. Sopimukseen kirjattiin muun muassa vankienvaihto. Viimein tässä kuussa, viisi vuotta myöhemmin, Ukraina ja Venäjä vaihtoivat 35 ukrainalaista ja venäläistä vankia. Ukrainaan palasi muun muassa 24 ukrainalaista merisotilasta, jotka Venäjä oli ottanut kiinni viime syksynä Kertshinsalmessa.

Ele voi olla merkki maiden välien nytkähtämisestä eteenpäin. Toisaalta Putin ei ole vieläkään myöntänyt, että Venäjä olisi konfliktin osapuoli. Sen sijaan hän on kutsunut konfliktia Ukrainan sisäiseksi asiaksi.

Niinistö vieraili edellisen kerran konfliktin vasta alettua

Presidentti Niinistö aloitti torstaina kaksipäiväisen valtiovierailunsa Ukrainaan. Niinistö vieraili edellisen kerran Ukrainassa viisi vuotta sitten elokuussa 2014. Tuolloin Venäjä oli liittänyt Krimin itseensä muutamaa kuukautta aiemmin maaliskuussa ja Ukrainan konflikti alkoi.

Sotaa käydään edelleen Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisjoukkojen välillä.

Heinäkuussa 2014 malesialainen matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Hollannin johtamassa tutkinnassa on saatu selville, että yksi ampumisesta epäillyistä on Volodymyr Tshemakh. Tsemakh yksi vangeista, jotka palautettiin viime viikolla Venäjälle osana Ukrainan ja Venäjän välistä vankienvaihtoa.

Ukrainan edellinen presidentti Petro Poroshenko teki virallisen vierailun Suomeen tammikuussa 2017.

Koomikosta kansanjohtoon

Presidentti Volodymyr Zelenskyin nousu politiikan huipulle hakee vertaistaan. Hän näytteli Ukrainan presidenttiä suositussa Kansan palvelija -sarjassa, jossa hän taisteli korruptiota vastaan.

Viime huhtikuun presidentinvaaleissa 41-vuotias Zelenskyi sai tosielämän murskavoiton. Kampanjoidessaan koomikko myönsi avoimesti, että hänellä ei ollut vahvoja poliittisia mielipiteitä.

Kesän parlamenttivaaleissa Zelenskyin voittokulku jatkui, ja hänen Kansan palvelija -puolueensa vei 252 paikkaa 450:stä parlamentissa.

Zelenskyi on asettanut tavoitteekseen muun muassa Venäjän sodan lopettamisen ja korruption kitkemisen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: