Japanin kruununprinssipari saapuu Suomeen – "Japanissa kuninkaalliset eivät kulje farkuissa kansan keskuudessa" - Maailma - Satakunnan Kansa

Japanin kruununprinssipari saapuu Suomeen – "Japanissa kuninkaalliset eivät kulje farkuissa kansan keskuudessa"

Perinteisesti Japanin keisarillinen perhe ei juuri ollut vuorovaikutuksesta tavallisen kansan kanssa. Vallasta keväällä luopunut emerituskeisari Akihito, 85, muutti perhettä avoimempaan suuntaan, vaikka edelleen tyyli on kankeampaa kuin esimerkiksi pohjoismaisilla kuninkaallisilla perheillä. Nykyisellä keisari Naruhitolla ei ole miespuolista jälkeläistä, joten valtaistuin periytynee kruununprinssi Akishinon pojalle Hisahitolle, jos lakia ei muuteta.

Japanin kruununprinssiksi tänä keväänä noussut Akishino ja hänen vaimonsa Kiko vierailivat Chilessä syyskuussa 2017. Pari saapuu tiistaina Suomen vierailulle tiistaina.

1.7.2019 19:48

Japanissa alkoi uusi aikakausi kirjaimellisestikin huhtikuussa. Keisari Akihito, 85, luopui vallasta terveyssyistä, ja hänen tilalleen nousi poika Naruhito, 59.

Naruhiton alkanut valtakausi nimettiin Reiwaksi, joka tarkoittaa järjestystä ja harmoniaa.

Naruhiton nousu keisariksi muutti myös hänen veljensä Akishinon asemaa, kun hänestä tuli kruununprinssi.

Akishino, 53, ja hänen vaimonsa Kiko, 53, saapuvat tiistaina Suomeen kolmipäiväiselle vierailulle. Vierailu liittyy tänä vuonna vietettävään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoteen.

Kruununprinssiparin matka Suomeen ja Puolaan on Akishinon ja Kikon ensimmäinen ulkomaanmatka uudessa roolissaan.

Johtaja Anna-Maria Wiljanen Suomen Japanin instituutista kuvailee, että Suomen ja Japanin suhteet ovat erinomaisessa kunnossa.

– Suomi on erittäin hyvässä huudossa täällä. Uskaltaisin sanoa, että Suomi on parhaiten näkyvä maa Pohjoismaista. Ihmiset haluavat tietää kaiken Suomesta.

Wiljasen mukaan japanilaiset ovat erityisen kiinnostuneista esimerkiksi suomalaisesta koulutuksesta, innovaatioista ja naisten asemasta.

Asenteet ongelmana naisten työllistymisessä

Maailman talousfoorumin selvityksessä Japani sijoittui viime vuonna vasta 110:nneksi sukupuolten tasa-arvoa mittaavan indeksin mukaan 149 maan joukossa. Suomi oli 4:s.

Wiljasen mukaan naisten aseman parantaminen onkin ollut tärkeää myös maan pääministeri Shinzo Aben hallitukselle.

– Japanissa tarvitaan lisää työvoimaa, kun syntyvyys laskee ja väestö ikääntyy. Hyvin koulutetut naiset ovat kotona. Naisia on liian paljon reservissä kotona.

Wiljasen mukaan kyse ei ole ainoastaan perheen ja työn yhteensovittamisen vaikeudesta, vaan ennen kaikkea asenteista.

– Olen hiljattain rekrytoinut kaksi nuorta naista instituuttiin ja kuullut kertomuksia japanilaisesta työelämästä, joka voi olla melko raakaa suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Nuorempia naisia nähdään harvoin työelämän johtopaikoilla.

Sukupuolten tasa-arvo on polttava kysymys myös maan monarkiassa. Japanissa on paljon puhuttu kruununperimysjärjestyksestä, joka sallii vain miespuolisen perijän.

Keisari Naruhitolla ja hänen vaimollaan, ulkomailla yliopistossa opiskelleella Masakolla on yksi tytär, prinsessa Aiko.

– Jos kruununperimystä ei saada muutettua, kruunu menisi Naruhiton jälkeen hänen veljelleen, kruununprinssi Akishinolle ja sitten kruununprinssin pojalle, prinssi Hisahitolle, joka on nyt 12-vuotias, Wiljanen kertoo.

Suuri ero keisariperheen ja kansan välillä

Japanissa on maailman vanhin periytyvä monarkia. Sen katsotaan alkaneen jopa 600-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Keisari oli aiemmin jumalan asemassa. Keisari Hirohito, keväällä vallasta luopuneen Akihiton isä, kielsi jumaluutensa, kun Japani antautui toisen maailmansodan lopussa.

Ennen Akihitoa keisarit eivät juuri etsiytyneet vuorovaikutukseen tavallisten kansalaisten kanssa. Ero kansan ja keisarillisen perheen välillä on yhä melko suuri.

– Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa kuningasperhe voi liikkua hyvinkin vapaasti. Mutta Japanissa kuninkaalliset eivät kulje farkuissa kansan keskuudessa, Wiljanen kuvailee.

Japanin kruununprinssiksi tänä keväänä noussut Akishino ja hänen vaimonsa Kiko vierailivat Chilessä syyskuussa 2017. Pari saapuu tiistaina Suomen vierailulle tiistaina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut