Rinne ja brexit-neuvottelija Barnier puhuivat puhelimessa - Maailma - Satakunnan Kansa

Rinne ja brexit-neuvottelija Barnier puhuivat puhelimessa – Britannialla tämä viikko aikaa esittää kunnollinen neuvotteluratkaisu

Britannian nykyiset vastaukset Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajasta eivät kelpaa, kertoi pääministeri Antti Rinne (sd.) puhelimessa brexit-neuvottelija Michael Barnierille.

Pääministeri Antti Rinne ja EU:n brexit-neuvottelija Michael Barnier tapasivat Brysselissä syyskuun lopussa. He puhuivat maanantaina puhelimessa brexit-neuvotteluiden jatkamisesta.

7.10.2019 16:47 | Päivitetty 7.10.2019 16:48

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja EU:n brexit-neuvotteluja johtava Michael Barnier keskustelivat maanantaina puhelimessa neuvottelujen etenemisestä Britannian kanssa. Rinne edustaa EU:n jäsenmaiden kantoja, koska Suomi on EU:n puheenjohtajamaa.

Rinteen mukaan EU:n ja Britannian olisi löydettävä neuvotteluratkaisu kuluvan viikon aikana, jotta se ehdittäisiin käsitellä Eurooppa-neuvostossa ensi viikolla 17.–18. lokakuuta. Edelleen Irlannin ja Pohjois-Irlannin maarajan kohtalo on ratkaisematon kysymys.

– Iso-Britannialta odotetaan täsmennyksiä esityksistä, joissa on ongelmakohtia, kertoo pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto.

Rinteen mukaan ongelmia on EU-maa Irlannin ja Britannian välisen Pitkäperjantain sopimuksen kunnioittamisessa sekä EU:n yhtenäisyyden ja sisämarkkinoiden toiminnassa. Pitkäperjantain sopimus solmittiin vuonna 1998, ja se toi rauhan Pohjois-Irlantiin.

– Niissä on Irlannin tulevaan tilanteeseen liittyen etenkin kaksi ongelmallista kohtaa: Pohjois-Irlannin toimielimille esitetty rooli päätöksenteossa sekä tullirajajärjestelyt, Rinne kertoi valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.

Neuvottelut jatkuivat maanantaina

Alivaltiosihteeri Luoto kertoo, että EU:n ja Britannian edustajat ovat neuvotelleet maanantaina avoinna olevista kysymyksistä.

– Ymmärrys on, että tällä viikolla neuvotellaan hyvin tiiviisti, sanoo Luoto.

Rinteen mukaan hän totesi pääneuvottelija Barnierin kanssa, että EU:n on jatkossakin toimittava yhtenäisenä brexit-neuvotteluissa.

– Unioniin jäävät maat antavat edelleenkin hänelle täyden tukensa neuvotteluissa, pääministeri Rinne kertoi tiedotteessa.

Sopimuksettomaan brexitiin varauduttu

Jos neuvottelut Britannian kanssa eivät tuota tulosta, eikä Britannia hae brexitiin lykkäystä, edessä on Britannian EU-ero ilman sopimusta kuluvan kuukauden lopussa.

Alivaltiosihteeri Luodon mukaan Suomessa ja EU-maissa on jo kauan varauduttu myös sopimuksettoman brexitin mahdollisuuteen.

– Näkymä on ollut jo jonkin aikaa, että sopimukseton ero on hyvin mahdollista. Ministeriöt ovat varautuneet siihen jo pitkän aikaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: