Pete Buttigieg luopuu demokraattien esivaalikilvasta - Maailma - Satakunnan Kansa

Pete Buttigieg luopuu demokraattien esivaalikilvasta – esivaalien yllätysmenestyjä ilmoitti päätöksestään ennen supertiistaita

Presidentinvaaliasetelmat muuttuvat, kun nuorin ehdokastoivo hyytyi mustien äänestäjien tylyyn vastaanottoon Etelä-Carolinassa. Buttigiegin pois jäämisestä saattaa hyötyä Joe Biden.

Pete Buttigieg luopuu presidenttikilvasta, mutta hänet tunnetaan nyt laajalti Pormestari Petenä. Siksi vaikeasti sukunimi ääntyi amerikkalaisten suussa.

2.3.2020 10:19

Yhdysvaltojen historian ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen presidenttiehdokas, entinen South Bendin kaupungin pormestari Pete Buttigieg luopuu demokraattien esivaalikilvasta ennen niin sanottua supertiistaita. Tiistaina äänestää kerralla esivaalikierroksen isoin määrä osavaltioita.

Buttigieg, 38, ilmoitti luopumispäätöksestään kannattajille kotikaupungissaan Indianassa. Hän korosti kampanjan tuoneen esiin tärkeitä arvoja. Buttigieg innosti ison joukon esivaalien äänestäjiä maltillisella keskitien politiikallaan. Hän kilpaili äänistä puolueen vasemmistosiiven Bernie Sandersin ja valtavirran Joe Bidenin välimaastossa, jossa kilpakumppaneihin kuuluu ennen muuta Buttigiegistä vasemmalle oleva Elizabeth Warren. Warren jatkaa yhä esivaaleissa.

Toistaiseksi on epäselvää, kenelle Buttigiegin kannattajat todennäköisimmin siirtyvät. Yksi hyvä veikkaus on Biden.

Buttigieg korosti esimerkiksi viime viikolla CNN:n Town Hall -puheessaan yleisön kysymyksiin vastatessaan, ettei ole pyrkimässä "Yhdysvaltojen homopresidentiksi eikä homoyhdysvaltojen presidentiksi", vaan yleispoliitikkona tavoitteena on yhdistää kansaa repivän Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Samalla Buttigieg asettui avoimesti vähemmistöjen ja vaiennettujen puolelle. Hän korosti pormestarin työkokemuksen sopivan erinomaisesti presidentille.

Demokraattien esivaalikilpa menee uuteen asentoon, kun Pete Buttigieg luopuu ehdokkuudesta. Hänen äänensä saattavat osittain siirtyä Joe Bidenille ja ehkä myös Bernie Sandersille.

Voitti niukasti Iowassa

Buttigieg nousi kärkinimien joukkoon demokraattien ensimmäisissä esivaali- ja äänestyskokousosavaltioissa Iowassa ja New Hampshiressä, joista ensimmäisessä eli Iowassa hän oli niukasti ykkönen. Mustien äänestäjien enemmistönä hallitsemassa Etelä-Carolinassa Buttigiegin kampanjasta tuntui loppuvan puhti.

Barack Obaman kauden varapresidentin Joe Bidenin voitettua ylivoimaisesti Etelä-Carolinassa esivaalitaistosta näyttää tulevan entistä selvemmin kahden kauppa hänen ja radikaalin vasemmistopoliitikon, senaattori Bernie Sandersin välillä. Nimenomaan mustien äänestäjien tuki nostaa nyt Bidenia takaisin Sandersin rinnalle.

Kun Biden oli ainakin Etelä-Carolinassa mustien äänestäjien luottoehdokas, Buttigieg onnistui saamaan vain kolme prosenttia mustien äänistä.

Buttigieg tuli valtakunnan politiikkaan suhteellisen vähällä kokemuksella. South Bend Indianassa on maan 306:nneksi suurin kaupunki, jota hän johti vuodesta 2012 tämän vuoden tammikuuhun. Sitä ennen hän oli Yhdysvaltojen laivastossa tiedustelu-upseerina ja sotilaspalveluksessa Afganistanin sodassa.

Buttigieg sanoi tekevänsä kaikkensa, että demokraattipoliitikko voittaisi presidentinvaalit marraskuussa.

– Tässä vaiheessa kilpaa paras tapa säilyttää usko tavoitteisiimme ja ihanteisiimme on astua syrjään ja auttaa puolueemme ja kansakuntamme tuomisessa yhteen, Buttigieg sanoi kannattajilleen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: