Jäätiköstä uhkaa romahtaa osa Euroopan korkeimmalla vuorella - Maailma - Satakunnan Kansa

Jäätiköstä uhkaa romahtaa osa Euroopan korkeimmalla vuorella

Italiassa Val Ferretissä on suljettu teitä jäätikön romahtamisvaaran vuoksi.

25.9.2019 11:04

Osa jäätiköstä uhkaa romahtaa Euroopan korkeimmalla vuorella Mont Blancilla.

Italian viranomaiset ovat sulkeneet teitä ja evakuoineet vuoristomajoja. Asiasta kertoo BBC.

Planpincieux'n jäätiköstä on vaarassa lohjeta arviolta 250 000 kuutiometriä jäätä. Jäätikkö sijaitsee vuoren Grandes Jorassesin huipulla.

Viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan osa jäätiköstä luisuu noin puoli metriä päivässä. Tarkkaa aikaa romahtamiselle on vaikea ennustaa.

Läheisen Courmayeurin kaupungin pormestari Stefano Miserocchi määräsi tiistaina tiet suljettavaksi Val Ferretissä Italian puolella vuorta.

– Tämä ilmiö näyttää jälleen kerran, että vuorella tapahtuu nyt suuria muutoksia ilmastotekijöiden vuoksi. Siksi se on erityisen haavoittuvainen, Miserocchi sanoi BBC:n ja Ansan mukaan.

Pormestarin mukaan paikalliset asuinalueet eivät ole vaarassa, mutta vuoristomajat Rochefortin alueella evakuoitiin.

Mont Blancin massiiviin kuuluu 11 huippua, jotka kohoavat yli neljän kilometrin korkeuteen Ranskassa ja Italiassa. Satojatuhansia matkailijoita vierailee alueella vuosittain.

Maapallon lämpeneminen sulattaa vuoristojäätiköitä.

Aiemmin syyskuussa Sveitsissä pidettiin hautajaiset Pizolin jäätikölle. Se oli menettänyt ainakin 80 prosenttia tilavuudestaan vuodesta 2006.

Islannissa puolestaan vietettiin elokuussa muistotilaisuus Okjokullin jäätikölle. Se julistettiin virallisesti kuolleeksi vuonna 2014, ja oli ensimmäinen hävinnyt jäätikkö Islannissa. Jäätikön tilalla on enää pieni määrä jäätä tulivuoren päällä.

Jäätiköllä pitää olla tarpeeksi paksu jääkerros, jotta se pystyy liikkumaan.

Okjocullin jäätikölle pystytettiin muistolaatta. Siinä sanotaan, että seuraavien 200 vuoden aikana maan kaikki jäätiköt uhkaavat hävitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut