Malesialaiskoneen alasampumiseen osallistumisesta epäilty komentaja kaapattiin Donetskissa - Maailma - Satakunnan Kansa

Ukrainalaisjoukot tekivät salaisen iskun Donetskissa – kaappasivat MH17-koneen alasampumisen johtamisesta epäillyn komentajan

Separatististen ilmatorjuntajoukkojen entinen komentaja Vladimir Tsemakh kaapattiin salaisessa operaatiossa kesäkuun lopulla ja kuljetettiin Kiovaan oikeudenkäyntiä varten, uutisoi venäjänkielinen BBC.

Hollannista Malesiaan matkalla olleen matkustajakoneen turmasta on jo viisi vuotta, mutta tyhjentäviä vastauksia tapahtumasta ei ole vieläkään saatu.

8.7.2019 15:00

Ukrainalaiset erikoisjoukot suorittivat Itä-Ukrainan separatistialueella kesäkuun lopulla salaoperaation, jossa kaapattiin entinen ilmatorjuntajoukkojen komentaja Vladimir Tsemakh.

Tsemakhin epäillään muun muassa johtaneen joukkoja, jotka on yhdistetty Malaysia Airlinesin MH17-matkustajakoneen alasampumiseen heinäkuussa 2014. Kaikki koneessa olleet 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat turmassa.

Tsemakhin kaappaamisesta ja vangitsemisesta uutisoi venäjänkielinen BBC News, sekä BBC:n tietoihin nojaten muun muassa uutistoimisto Interfax.

Tiedotusvälineiden mukaan Tsemakh otettiin kiinni entisessä asunnossaan Snizhnen kaupungissa Donetskin alueella.

Niin sanottu Donetskin kansantasavalta on Itä-Ukrainassa sijaitseva alue, jonka Venäjän tukemat separatistit julistivat itsenäiseksi valtioksi vuonna 2014, Krimin miehityksen aikoihin.

Syyte luettu

BBC:n tiedot kaappauksesta pohjautuvat paljolti Tsemakhin lähipiirin haastatteluihin.

Tsemakhin asianajaja Roman Hontarev kertoo, että kiinnioton jälkeen Tsemakh vietiin salaa Ukrainan asevoimien hallinnoimalle alueelle, josta hänet kuljetettiin edelleen pääkaupunkiin Kiovaan.

Kiovalainen tuomioistuin määräsi Tsemakhin tutkintavankeuteen kahdeksi kuukaudeksi, ja hänelle luettiin syyte terroristiryhmän tai -järjestön perustamisesta. Jos Tsemakh tuomitaan kyseisestä rikoksesta, häntä uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio.

BBC haastatteli myös Tsemakhin tytärtä, Maria Tsemakhia, jonka mukaan hänen isänsä olisi johtanut kyseisiä ilmatorjuntajoukkoja lokakuusta 2014 eteenpäin, siis vasta malesialaiskoneen alasampumisen jälkeen.

– Kun Boeing ammuttiin alas, isäni ei ollut avainhenkilö, vaan pelkkä tarkistuspisteellä partioiva sotilas, Maria Tsemakh sanoo BBC:lle.

Toisten lähteiden mukaan Tsemakh taas toimi joukkojen komentajana juuri tapahtuma-aikaan heinä-elokuussa 2014.

Mikään taho ei ole tähänkään päivään mennessä ottanut vastuuta Hollannista Malesiaan matkalla olleen matkustajakoneen alasampumisesta.

Hollannin syyttäjänvirasto nosti hiljattain murhasyytteet neljää henkilöä vastaan, jotka olivat vastuussa ohjusjärjestelmän kuljettamisesta Venäjältä Ukrainaan. He ovat Igor Girkin, Sergei Dubinski, Oleg Pulatov ja Leonid Kharchenko. Kolme ensimmäistä ovat Venäjän kansalaisia ja viimeinen Ukrainan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut