G7-johtajat ratkoivat Iran-kiistaa iltamyöhään - Maailma - Satakunnan Kansa

G7-johtajat ratkoivat Iran-kiistaa iltamyöhään – Iranin ulkoministerin saapuminen Ranskaan yllätti Donald Trumpin täysin

Iranin ulkoministerin saapuminen huippukokoukseen yllätti jopa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron isännöi lauantaista maanantaihin kestävää huippukokousta.

25.8.2019 22:38

G7-maiden huippukokouksessa nähtiin sunnuntaina yllätyskäänne, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Zarif saapui Ranskan Biarritziin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi Reutersin mukaan saaneensa tiedon Zarifin tulosta vain hiukan ennen kuin Iranin hallituksen käyttämä kone laskeutui Ranskaan iltapäivällä. Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille asia tuli tiettävästi täytenä yllätyksenä.

Zarif kertoi sunnuntaina, ettei luvassa ole tapaamista Trumpin kanssa. Trump kieltäytyi kommentoimasta Zarifin saapumista medialle. Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet siitä saakka, kun Trump veti maansa Iranin ydinsopimuksesta. Hänen mukaansa hänen edeltäjänsä Barack Obaman neuvottelema sopimus oli "maailman huonoin diili ikinä".

Perillä Zarif neuvotteli ranskalaisen kollegansa kanssa siitä, miten jännitteitä Teheranin ja Washingtonin välillä voisi helpottaa. Merkelin mukaan keskustelu oli "rinnakkainen tapahtuma", mutta hän lisäsi, että G7-johtajien on tehtävä kaikkensa, jotta Iran-konfliktiin saadaan rauhanomainen ratkaisu.

Iranin hallituksen käyttämä kone laskeutui Ranskaan iltapäivällä.

Macron haluaa ratkaista Iran-kiistan

Zarifin saapuminen paikalle oli todellinen yllätys.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasi Zarifin jo aiemmin viikolla Pariisissa. Macron on viime viikkojen aikana pyrkinyt sovittelemaan Yhdysvaltojen ja Iranin happamia välejä ja suunnitteli G7-maiden yhteisiä toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Macron kertoi etukäteen aikeistaan neuvotella Iranin kanssa sen jälkeen, kun tilanteesta on keskusteltu G7-johtajien kesken illallisella.

Trump kuitenkin sivuutti Macronin aikeet sunnuntaina sanomalla, että hän on ilahtunut Macronin sovitteluyrityksistä, mutta aikoo jatkaa omia toimiaan Iranin suhteen – joskin hän huomautti, ettei "voi estää ketään puhumasta". Sunnuntaina päivällä vaikutti jo siltä, että Macron oli perumassa suunnitelmiaan.

Zarifin tulo Ranskaan antoi ymmärtää, että Macron halusi nostaa Iran-kysymyksen myös G7-tapaamisessa neuvottelupyödälle. Maiden johtajat koittivat ratkoa Iran-kriisiä sunnuntaina iltamyöhään.

Pohjois-Korea aiheutti erimielisyyksiä

Lauantaina käynnistyneen tapaamisen alkuasetelmat olivat vähintään hankalat. Huippukokouksesta ennakoitiin vaikeaa, sillä talousmahtien johtajien yhteisymmärrystä koettelevat monet kansainväliset kysymykset.

Sunnuntaina näytti siltä, että sopu Trumpin ja kuuden muun johtavan välillä alkoi rakoilla, vaikka Trump ehti sunnuntaiaamuna vakuutella, että johtajien välit ovat kunnossa.

– Meillä on erittäin hyviä tapaamisia, ja johtajat tulevat toimeen erinomaisesti, Trump sanoi Reutersin mukaan.

Iranin lisäksi välejä hiertävät Pohjois-Korea, Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä se, pitäisikö Venäjä ottaa takaisin ryhmään.

Trump sanoi sunnuntaina, ettei ole iloinen Pohjois-Korean uusimmista ohjuslaukaisuista, mutta hänen mukaansa maa ei riko mitään sopimuksia. Trump sanoi lisäksi uskovansa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un "tekee oikein" ja huomautti, että monet muutkin maat tekevät kokeita lyhyen matkan ohjuksilla.

Japanin pääministeri Shinzo Abe oli asiasta täysin eri mieltä ja sanoi, että kokeet rikkovat YK: päätöslauselmaa.

Trump katuu, ettei nostanut tulleja korkeammalle

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei viikonlopun aikana antanut lientymisen merkkejä. Kauppasodalla on pelätty olevan suuria vaikutuksia kansainväliseen talouteen.

Kokouksen alla Trump ilmoitti uusista Kiinaa koskevista tulleista. Ranskassa hän kertoi harmittelevansa tullimaksuja koskevia päätöksiään ja tulleensa "toisiin ajatuksiin".

Toisin kuin aluksi tulkittiin, lausunnot eivät kuitenkaan tarkoittaneet, että Trump katuisi kauppasodan kiihtymistä. Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grishamin mukaan asia ymmärretiin täysin väärin.

– Presidentti Trump tarkoitti päinvastaista – hän katuu, ettei nostanut tulleja korkeammalle.

Viikonloppuna Trump väläytti mahdollisuutta julistaa Yhdysvaltoihin hätätila, minkä tarkoituksena olisi suoda hänelle lisää valtuuksia esimerkiksi yritysten ohjaamiseen. Presidentti muun muassa sanoi "määräävänsä" yrityksiä siirtämään tuotantoaan Kiinasta Yhdysvaltoihin.

Ennen Ranskaan lähtöä Trump tviittasi pohtivansa, kumpi on Yhdysvalloille pahempi vihollinen, keskuspankki Fedin johtaja Jeremy Powell vai Kiinan presidentti Xi Jinping. Vielä aiemmin tässä kuussa Trump kutsui Kiinan presidenttiä "ystäväkseen". Perjantaina hänen mielensä oli muuttunut.

– Emme tarvitse Kiinaa, ja suoraan sanottuna olisi parempi olla ilman heitä, Trump lausui tviitissään perjantaina maailman toiseksi suurimmasta taloudesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut