Olof Palmen ystävä Ulf Sundqvist ei yllättynyt syyttäjän ilmoituksesta, että murha on ratkeamassa –  ”Uskoin, että selviää aikanaan” - Maailma - Satakunnan Kansa

Olof Palmen ystävä Ulf Sundqvist ei yllättynyt syyttäjän ilmoituksesta, että murha on ratkeamassa –  ”Uskoin, että selviää aikanaan”

SDP:n ex-puheenjohtaja Ulf Sundqvist sanoo uskoneensa koko ajan, että Olof Palmen murhan takana oli salajuoni.

Ulf Sundqvist vuonna 2008.

18.2.2020 20:06

– Aika mielenkiintoinen asia, toteaa SDP:n entinen kansanedustaja ja puheenjohtaja Ulf Sundqvist kuullessaan Iltalehdeltä uutisen Olof Palmen murhaajan mahdollisesta selviämisestä.

Sundqvist kyselee hetken, onko ruotsalaissyyttäjä kertonut helmikuussa vuonna 1986 tehdystä murhasta epäillystä syyllisestä tarkempia tietoja.

Hänellä on henkilökohtaistakin mielenkiintoa kysellä tarkemmin, sillä pian 75 vuotta täyttävä Sundqvist oli paitsi ruotsalaisen demarikollegansa hyvä henkilökohtainen ystävä myös perehtynyt Palmen murhaan.

– Olen aina ollut siinä käsityksessä, että kyseessä oli salajuoni - kotimainen tai kansainvälinen. En uskonut, että tekijä voi olla joku sattuma-alkoholisti (Christer Pettersson).

Pikkurikollinen Pettersson ehdittiin jo tuomita käräjäoikeudessa Palmen murhasta, mutta hovioikeus vapautti hänet syytteistä vähäisten todisteiden vuoksi.

"Alkuvaiheessa epäselvyyttä”

Sundqvist sanoo, että syyttäjän ilmoitus murhaajan mahdollisesta löytymisestä ei ole hänelle outo asia kaikkien 34 vuoden jälkeen.

– Tämä ei ole yllätys, sillä olen uskonut, että asia vielä selviää aikanaan.

Sundqvist perustelee uskoaan sillä, että ei ole missään vaiheessa uskonut aikaisempiin syyllisehdokkaisiin.

Sen sijaan pieni yllätys ex-poliitikolle on se, että ruotsalaiset viranomaiset eivät onnistuneet heti murhan jälkeen sotkemaan murhatutkintaa alkuunsa.

– Siinä alkuvaiheessa oli niin paljon epäselvyyttä ja sitten tuli vielä väliin Pettersson.

Ruotsin sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen puheenjohtaja Palme toimi pääministerinä vuosina 1969-1976 sekä 1982-1986. Sundqvist oli puolestaan opetusministerinä 1972-1975 ja kauppa- ja teollisuusministerinä 1979-1981.

Sundqvist muistelee olleensa poikansa kanssa automatkalla laskettelulomalle, kun hän kuuli radiosta ystävänsä Palmen murhasta.

– Siinä muuttuivat mielialat ja matkasuunnitelmat. Olin sen jälkeen median haastateltavana koko päivän.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: