Brexit-päivä valkeni Britanniassa, lehdet vetoavat erosopimuksen puolesta ja spekuloivat Mayn seuraajaa – "demokratian synkin hetki" - Maailma - Satakunnan Kansa

Brexit-päivä valkeni Britanniassa, lehdet vetoavat erosopimuksen puolesta ja spekuloivat Mayn seuraajaa – "demokratian synkin hetki"

The Timesin mukaan EU valmistautuu siihen mahdollisuuteen, että Britannia jatkaisi unionin jäsenenä vielä ylimääräisen vuoden.

Daily Expressin kannessa julistettiin, että kyseessä on demokratian synkin hetki.

29.3.2019 12:19

Britannian sanomalehdet ovat vaihtelevilla mielialoilla kertoneet siitä, mitä maassa piti tapahtua tänään.

Maan piti erota Euroopan unionista illalla kello 23, mutta Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt sille tarjottua erosopimusta. Parlamentti äänestää sopimuksesta tänään iltapäivällä kolmannen kerran. Jos se ei hyväksy sitä, maa saattaa joutua eroamaan unionista ilman ennakkoon sovittuja järjestelyjä 12. huhtikuuta.

EU-eroa voimakkaasti kannattaneet Daily Mail ja The Sun ovat etusivuillaan vedonneet kansanedustajiin, jotta he hyväksyisivät erosopimuksen tänään järjestettävässä äänestyksessä.

– Mail sanoo jokaiselle kansanedustajalle: Asettakaa maanne etusijalle. Tukekaa demokratiaa. Kannattakaa brexit-sopimusta tänään. Teillä on viimeinen mahdollisuus, Daily Mail julisti.

The Sun puolestaan patisti konservatiivipuoluetta tukevaa DUP-puoluetta asettumaan sopimuksen taakse.

EU-eron toteutumista vaatii myös Daily Express, jonka mukaan maan kansanedustajat ovat epäonnistuneet kesällä 2016 järjestetyn EU-kansanäänestyksen kunnioittamisessa. Lehden mukaan kyseessä on "demokratian synkin hetki".

Ilmaisulla on Britanniassa historiallinen kaiku. "Synkin hetki" on termi, jolla pääministeri Winston Churchill kuvaili Britannian asemaa toisen maailmansodan alkuvuosina.

Mayn lähtölaskenta esillä

Erosopimuksen ohella lehdet pohtivat pääministeri Theresa Mayn asemaa.

Aiemmin tällä viikolla May antoi ymmärtää olevansa valmis luopumaan pääministerin tehtävistä, mikäli hänen neuvottelemansa erosopimus hyväksytään.

Vuonna 2010 perustettu i-lehti kertoo, että Lontoon entinen pormestari ja Mayn hallituksen entinen ulkoministeri Boris Johnson on aloittanut kampanjansa noustakseen Mayn seuraajaksi. Johnson oli yksi tunnetuimpia brexitin kannattajia EU-kansanäänestyksen aikana.

EU-eron puolesta kampanjoi myös silloinen oikeusministeri, nykyinen ympäristö-, ruoka- ja maalaisasiain ministeri Michael Gove. The Guardianin mukaan hän vedonlyöntipalveluiden suosikki Mayn seuraajaksi.

The Times puolestaan kertoi, että EU valmistautuu siihen mahdollisuuteen, että Britannia jatkaisi unionin jäsenenä vielä ylimääräisen vuoden, jotta osapuolet voisivat välttää sopimuksettoman eron. Molempien osapuolten pitäisi sopia lykkäyksestä yksimielisesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: