Korruptio jäytää presidentistä äänestävää Ukrainaa – Viranomaiset ovat varastaneet valtion varoja, mutta ulkomainen apu on kääntänyt talouden pieneen nousuun - Maailma - Satakunnan Kansa

Korruptio jäytää presidentistä äänestävää Ukrainaa – Viranomaiset ovat varastaneet valtion varoja, mutta ulkomainen apu on kääntänyt talouden pieneen nousuun

Ukraina toipuu talouskriisistä ulkomaisten lainojen turvin. Itä-Ukrainan sota ei ole kuitenkaan pääsyy Ukrainan huonolle taloustilanteelle.

Ukrainan pankkisektoria on vakautettu viime vuosina lisäämällä valvontaa ja sulkemalla noin puolet pankeista.

29.3.2019 19:00

Ukraina valitsee sunnuntaina presidenttiä vaikeana jatkuvassa taloustilanteessa. Talousasiat ovat olleet myös vaalikampanjoiden aikana näkyvästi esillä.

Gallupeja hallitseva näyttelijätaustainen kärkiehdokas Volodymyr Zelenskyi on paikannut huteraksi haukuttua talousosaamistaan palkkaamalla neuvonantajikseen kaksi entistä talousministeriä.

Kannatusluvuissa seuraavilla istuvalla presidentti Petro Poroshenkolla ja konkaripoliitikko Julia Tymoshenkolla on runsaasti kokemusta valtion talouden hoidosta. Ongelmana on, että ukrainalaiset eivät tunnu luottavan heistä kumpaakaan.

Poroshenkon hallinto ei ole onnistunut nostamaan tavallisten ukrainalaisten elintasoa riittävästi viiden viime vuoden aikana. Kolmatta kertaa presidentiksi pyrkivää Tymoshenkoa leimaa värikäs poliittinen menneisyys. Se aiheuttaa helposti luottamuspulaa kansan keskuudessa.

Talouskriisin syyt tiivistyvät siihen, että Ukrainan viranomaiset tunnetaan korruptiostaan, valtion varoja on varastettu eikä itsenäinen Ukraina tehnyt välttämättömiä hallinnollisia uudistuksia oma-aloitteisesti.

Itä-Ukrainan sota on omalta osaltaan lisännyt köyhän maan taloudellista ahdinkoa. Valtion muutenkin tiukalla budjetilla ei olisi varaa kasvaviin puolustusmenoihin. Toisaalta konfliktin vaikutusta maan rauhallisiin osiin ja talouden isoon kuvaan ei saa liioitella.

Tuloksiin kansainvälisellä avulla

Ukrainan talous oli todellisessa aallonpohjassa vuosina 2014 ja 2015, Krimin menettämisen ja Itä-Ukrainan sodan syttymisen jälkeen. Ukrainan valuutta hryvnia menetti tuolloin tuntuvasti arvoaan ja maan valuuttavaranto kutistui kutistumistaan.

Bruttokansantuote on aallonpohjan jälkeen noussut hitaasti. Tilanne on parantunut viime vuosina ulkomaisen avun ansiosta, mutta tehtävää riittää edelleen.

Etenkin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainat ovat auttaneet Ukrainaa talouden vakauttamisessa. Myös Euroopan unionin lainoilla on ollut merkittävä rooli.

Ulkomaiset rahoittajat ovat asettaneet lainojen myöntämiselle poliittisia ehtoja. Lainojen jatkuminen edellyttää tiettyjen yhteiskunnallisten uudistusten aloittamista ja uudistusten etenemistä.

Uudistusten jatkuminen ja vauhdittaminen on tärkeää monesta syystä. Uudistukset mahdollistavat korruption entistä tehokkaamman torjunnan, yritysten toimintamahdollisuuksien edistämisen ja energia-alan uudistamisen. Kaikki edellä mainitut asiat ovat ehtoja ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi maahan.

Energia-ala on ollut Ukrainassa perinteisesti suuri murheenkryyni. Ukraina on ollut koko itsenäisyytensä ajan riippuvainen Venäjästä energian toimittajana. Venäjä oli aiemmin Ukrainan tärkeä kauppakumppani muillakin aloilla.

Ukrainan valtio on myynyt energiaa kuluttajille hintaan, joka ei kata edes kotimaisten energialaitosten käyttökustannuksia. Ukraina korotti lopulta pitkin hampain kotitalouksien kaasun hintaa lähes neljänneksellä marraskuun alusta. Se teki niin turvatakseen IMF:n lainaohjelman jatkumisen.

Uudistusten jatkaminen tärkeää

Ukraina on toteuttanut kansainvälistä kauppaa ja investointeja tukevia uudistuksia, mikä on mahdollistanut talouden hitaan kasvun haasteista huolimatta.

Ukrainan vienti EU-maihin on saavuttanut suurin piirtein saman tason millä se oli ennen Krimin laitonta liittämistä Venäjään ja Itä-Ukrainan konfliktin syttymistä.

Suomen ja Ukrainan välinen tuonti ja vienti ovat kasvaneet tuntuvasti viime vuosina.

Ripeää talouskasvua ei kannata kuitenkaan odottaa ennen liiketoimintaympäristön nykyistä suurempaa vakautta.

Maaliskuun lopun presidentinvaaleja seuraavat lokakuussa pidettävät parlamenttivaalit. Uuden hallituksen tärkein tehtävä on uudistusten jatkaminen.

Viime vuodet osoittavat joka tapauksessa, että Ukraina pystyy tarvittaessa viemään läpi mittavia uudistuksia myös vaikeissa olosuhteissa.

EU rahoittaa Ukrainaa

Euroopan unionin asema Ukrainan pääkauppakumppanina vahvistuu koko ajan.

Sekä Ukrainan vienti EU-alueelle että tuonti EU:sta Ukrainaan kasvaa.

EU:n ja Ukrainan välinen vapaakauppasopimus helpottaa uusien vientimarkkinoiden löytämistä.

Ukrainan ja EU:n välisen yhteistyön ehtona on uudistusten läpivieminen useilla aloilla. Kyse on etenkin taloudellisista ja poliittisista uudistuksista.

Ukraina on onnistunut uudistamaan esimerkiksi pankkijärjestelmänsä perusteellisesti.

EU on ollut Ukrainassa aktiivinen muun muassa osaamisen ja kyberturvallisuuden kehittämisessä, energiatehokkuuden parantamisessa sekä taistelussa disinformaatiota vastaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: