Britannia anoo EU:lta lykkäystä – Boris Johnson ei ole allekirjoittanut anomusta - Maailma - Satakunnan Kansa

Britannia pyytää EU:lta lykkäystä erolle – Pääministeri Johnson ei allekirjoittanut anomusta, mutta lähetti kolme kirjettä: Tämä tilanteesta tiedetään nyt

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoittaa EU:n vastaanottaneen Britannian anomuksen lykätä maan EU-eroa.

Lauantain brexit-päivästä tuli pääministeri Boris Johnsonille häviön päivä. Parlementin alahuone päätti, että erosopimuksen lainsäädäntö on ratifioitava ennen kuin alahuone voi äänestää sopimuksen puolesta tai vastaan.

20.10.2019 8:00

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi Britannian lähettämästä viestistä pikaviestipalvelu Twitterissä sunnuntain vastaisena yönä.

– Lykkäysanomus on juuri saapunut. Aloitan nyt keskustelut EU-johtajien kanssa siitä, kuinka reagoida, Tusk tviittasi.

Uutistoimisto Reutersin läheiden mukaan Tusk on kommentoinut neuvottelujen kestävän niin sanotusti jonkin aikaa. Aiemmin EU on todennut, ettei lisäaikaa enää heru, mutta viikonlopun aikaa sanamuodot ovat lientyneet.

Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Reuters kertoivat, että pääministeri Boris Johnson ei ole allekirjoittanut Britannian lykkäysanomusta. Sen oheen Johnson liitti allekirjoittamansa kirjeen, jossa hän ilmoittaa, että lykkäyksen hyväksyminen olisi virhe. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Johnson lähetti myös kolmannen kirjeen, jossa hän osoittaa, että pääministerin oli Britannian lain edessä pakko lähettää jatkoaika-anomus ilman omaa suostumustaan.

Johnsonin esikunnan mukaan nyt lähetetty allekirjoittamaton kirje täyttää lain velvoitteen. Toisessa kirjeessä Johnson kuitenkin ilmaisi EU:lle henkilökohtaisen mielipiteensä.

Kansanedustajille lauantai-iltana lähettämässään kirjeessä Johnson sanoi, että EU saattaa hylätä "parlamentin lykkäyspyynnön".

– Aion kertoa EU:lle saman, minkä olen kertonut briteille 88 pääministeripäiväni aikana: lisälykkäys ei ole ratkaisu, Johnson kirjoitti.

Britannian pääministeri Johnsonille lauantai oli joka tapauksessa monin tavoin nöyryytys.

Parlamentin piti äänestää Johnsonin äänestämästä erosopimuksesta, mutta konservatiivipoliitikko Oliver Letwin teki aloitteen, jonka mukaan parlamentin alahuone voi hyväksyä brexit-sopimuksen lopullisesti vasta, kun sopimuksen sisältämät eroon liittyvät lait on hyväksytty.

Letwinin aloite hyväksyttiin lauantai-iltapäivänä äänin 322–306. Tulos oli luonnollisesti valtava takaisku Johnsonille, sillä sen myötä Johnsonin kädet olivat sidotut. Britannian oli käytännössä pakko hakea lykkäystä, sillä syyskuussa parlamentti päätti, että Britannian on haettava erolle lykkäystä, ellei sopimusta ole hyväksytty määräaikaan mennessä.

Vielä Letwinin aloitteen hyväksymisen jälkeen Johnson puhkui, että ei aio neuvotella brexit-lykkäyksestä.

– Ensi viikolla hallitus tuo lainsäädäntöehdotuksen, ja lähdemme EU:sta, Johnson ilmoitti.

Pääministeri sanoi tekevänsä kaikkensa, että brittien EU-ero toteutuisi 31. lokakuuta. Hän lähetti lauantaina myös viestin EU-kollegoilleen, jotta nämä eivät suostuisi mihinkään lykkäykseen.

Britannia kuitenkin päätyi hakemaan lykkäystä Johnsonista huolimatta.

EU:sta on viestitty aiemmin vahvasti, että lykkäys myönnetään, jos Britannia sitä pyytää. Jäljelle jäävien 27 EU-maan edustajat kokoontuvat sunnuntaiaamuna keskustelemaan tuoreimmista brexit-käänteistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: