Pääministeri Stefan Löfveniltä vahva lupaus: Ruotsi säätää lain Suomen sotilaallisesta auttamisesta - Maailma - Satakunnan Kansa

Pääministeri Stefan Löfveniltä vahva lupaus: Ruotsi säätää lain Suomen sotilaallisesta auttamisesta

Ruotsi varustaa 5 600 sotilaan prikaatin, jonka maan hallitus voi sotatilanteessa lähettää nopeasti Suomen tueksi.

Suomen ja Ruotsin sosialidemokraattiset pääministerit Antti Rinne ja Stefan Löfven tapasivat lauantaina Helsingissä.

5.10.2019 20:50

Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven lupasi lauantaina Helsingissä, että Ruotsi säätää lain, joka mahdollistaa kriisitilanteessa nopean sotilaallisen avun antamisen Suomelle.

Iltalehti kysyi Löfveniltä asiasta, koska Ruotsissa tiedotusvälineet, esimerkiksi Svenska Dagbladet, ovat kirjoittaneet kriittiseen sävyyn siitä, että nopean päätöksentekomenettelyn mahdollistava avunantolaki on jäänyt uupumaan.

Jo maaliskuussa 2017 Ruotsin signaalitiedustelun entinen päällikkö Ingvar Åkesson sai maansa hallitukselta tehtäväksi laatia selvityksen ”oikeudellisesta sääntelystä Suomen kanssa tehtävässä puolustusyhteistyössä”. Erityisesti Åkessonilta pyydettiin selvitystä siitä, millaista lainsäädäntöä Ruotsissa vaadittaisiin, jotta maa voisi halutessaan antaa nopeaa operatiivista sotilaallista tukea Suomelle sotatilanteessa tai sodan uhatessa.

Åkessonin selvitys valmistui huhtikuussa 2018. Siinä arvioitiin, että laille Suomen sotilaallisesta auttamisesta oli tarve ja että sen säätämiselle ei ollut olemassa juridisia esteitä. Selvityshenkilö Åkesson arvioi myös, että laki voitaisiin saattaa voimaan heinäkuussa 2019.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Löfvenin hallituksen valtiopäiville istuntokaudelle 2019-2020 jättämältä lainsäädäntölistalta myöskään löydy kyseistä lakia. Åkessonin selvityksen valmistumisesta on siitäkin ehtinyt kulua 18 kuukautta.

Löfven: Parlamentti lain takana

Ruotsissa pääministerin perustuslaillinen asema on vahvempi kuin Suomessa. Löfven johtaa maansa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jossa päätöksentekoon ei ole sekoitettu presidentin kaltaista parlamentin ulkopuolista toimielintä.

Löfven antoi äänensävyllään kunniasanansa siitä, Ruotsi säätää lain sotilaallisesta avunannosta Suomelle.

– Asiasta ei ole epäilystä, ja siitä vallitsee yhteisymmärrys. Siitä, mistä ennen kaikkea puolustusministerimme ovat keskustelleet, tulee todellisuutta, Löfven sanoi ja ennakoi Ruotsin parlamentin hyväksyvän lain.

– Meillä ei ole mitään muuta tahtoa, kuin että siitä tulee todellisuutta. Meillä on laille suuri tuki myös parlamentissa, joten sen säätämisessä ei ole poliittista ongelmaa. Yhteistyölle, jota olemme kehittäneet viime vuosien aikana, on vahva tuki Ruotsissa, Löfven painotti IL:lle.

5 600 sotilasta varataan Suomen auttamiseen

Ruotsissa julkistettiin toukokuussa sikäläinen puolustusselonteko Försvarsberedningen.

Ruotsalaisten valtiopäiväpuolueiden puolustusvalmiuskomitean loppuraporttiin sisältyi esitys Suomeen tarvittaessa lähetettävästä prikaatista.

Noin 5 600 sotilaan ruotsalaisprikaati toimisi Suomessa sodan uhatessa tai sotatilanteessa.

Valmiuskomitea vaati hallitusta kiirehtimään avunantolain säätämistä, koska komitea arvioi, että tavallinen parlamentaarinen päätöksentekotie olisi kriisin uhatessa liian hidas.

Automaattista Suomen auttaminen ei olisi, vaan se vaatisi Ruotsin valtiojohdolta aina poliittista päätöstä.

Suomessa laki sotilaallisen avun antamisesta ja sen vastaanottamisesta astui voimaan heinäkuussa 2017.

Epävarma solidaarisuusjulistus

Ruotsalaiset poliitikot ovat eri yhteyksissä huomauttaneet, että Ruotsi antoi jo vuonna 2011 solidaarisuusjulistuksen, jonka mukaan maa ei pysyttelisi puolueettomana, jos jotakin muuta Pohjoismaata uhattaisiin sotilaallisesti.

Reaalipolitiikan karaisemat suomalaiset epäilevät, että ruotsalaisten tahto auttaa Suomea pelkän solidaarisuusjulistuksen nojalla saattaisi osoittautua sanahelinäksi. Samanlaisia arvioita on esitetty myös Ruotsissa, minkä takia Löfvenin hallitus pitää tärkeänä lainsäädännön yksiselitteisyyttä.

Ruotsissa on siis valmisteilla laki, joka säädetään erikseen juuri Suomen sotilaallisesta auttamisesta. Suomen eduskunnan hyväksymissä laeissa ei oteta kantaa siihen, mitä maita Suomi auttaisi tai mitkä maat auttaisivat Suomea.

Ruotsissa Suomen auttamista varten varattava prikaati on sekin monessa mielessä historiallinen.

1900-luvun sodissa virallinen Ruotsi ei auttanut Suomea.

Talvisodan pettymys

Talvisodan kynnyksellä lokakuussa 1939 presidentti Kyösti Kallio sai pääministeri Per Albin Hanssonilta yksiselitteisen vastauksen: sodassa Ruotsi ei voisi auttaa Suomea. Silloinkin maat olivat tehneet yhteistyötä.

Heinäkuussa 1938 Suomi ja Ruotsi olivat saaneet valmiiksi Ahvenanmaan puolustussuunnitelman, josta Ruotsin hallitus kuitenkin ilmoitti vuotta myöhemmin luopuvansa Neuvostoliiton kielteisen asenteen takia.

Syksyllä 1939 Moskovassa käydyissä neuvotteluissa Suomi ei taipunut Stalinin laittomiin ja röyhkeisiin aluevaatimuksiin.

Varsinkin edistyspuoluelainen ulkoministeri Eljas Erkko ja maalaisliittolainen puolustusministeri Juho Niukkanen luottivat Ruotsin apuun.

Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen Ruotsi kieltäytyi lähettämästä apujoukkoja edes Ahvenanmaalle. Ruotsin ulkoministeri Rickard Sandler vaati voimakkaasti Suomen auttamista, mutta hän ei enää päässyt ministeriksi, kun Ruotsiin muodostettiin sotaolojen laaja yhteishallitus.

8 000 urheaa vapaaehtoista

Yleinen mielipide synnytti naapurissamme ”Finlads sak är vår”-liikkeen, ja huimat 8 000 ruotsalaista ilmoittautui vapaaehtoisiksi talvisotaan.

Kaksi vahvistettua pataljoonaa ja lento-osasto ehtivät rintamalle.

Suuresta massaliikkeestä huolimatta Ruotsin hallitus piti linjansa ja vastusti Ranskan ja Ison-Britannian suunnitteleman apuretkikunnan kauttakulkua.

Talvisodan historia kertoo reaalipoliittisen ajattelun luonteesta. Äärimmäisissä tilanteissa monista valtionjohtajista tulee itsekkäitä – jopa kyynisiä.

Maailma on silti muuttunut: ruotsalaisten poliitikkojen itseluottamus suhteessa Venäjän valtionjohtoon vaikuttaa olevan korkeammalla tasolla kuin 1930-luvulla. Esimerkiksi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on sanonut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole muun muassa Krimin miehityksen takia tervetullut Ruotsiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: