Israel tänään vaaliuurnille toisen kerran viiden kuukauden sisällä – Netanjahun valtakausi voi päättyä - Maailma - Satakunnan Kansa

Israel tänään vaaliuurnille toisen kerran viiden kuukauden sisällä – Netanjahun valtakausi voi päättyä

Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz rukoili maanantaina Itkumuurilla Jerusalemin vanhassa kaupungissa.

17.9.2019 9:57

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on johdattanut maansa vaaleihin toista kertaa viiden kuukauden sisällä. Netanjahu taistelee tiistaisissa vaaleissa paikastaan maan huipulla. Riskinä on, että hänen 10 vuotta kestänyt valtakautensa päättyy.

Mielipidemittausten mukaan entisen asevoimien päällikön Benny Gantzin johtama keskustalainen Sininen ja valkoinen -liittouma on tasoissa Netanjahun oikeistolaisen Likud-puolueen kanssa. Äärioikeistolainen Israel Beitenu -puolue voi nousta ratkaisevaan asemaan hallitusneuvotteluissa.

Keskeisissä asioissa johtavilla puolueilla on vain vähän eroja: alueellisessa kilpailussa Irania vastaan, suhteissa palestiinalaisiin ja Yhdysvaltoihin sekä talouden säilyttämisessä vakaana.

Netanjahun kauden päättyminen tuskin merkitsisi isoa muutosta kuumassa aiheessa koskien rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa, mitkä katkesivat viisi vuotta sitten.

Netanjahu liittäisi Jordanjoen laakson Israeliin

Netanjahu on ilmoittanut haluavansa liittää Jordanjoen laakson Israeliin. Laakso sijaitsee Israelin miehittämällä Länsirannalla, jonne palestiinalaiset haluavat perustaa oman valtion.

Myös Sininen ja valkoinen on ilmoittanut haluavansa vahvistaa Länsirannan juutalaissiirtokuntia, heille Jordanjoen laakso on Israelin "itäinen turvallisuusraja".

Vaalit päätettiin järjestää sen jälkeen kun Netanjahu epäonnistui hallituksen muodostamisessa huhtikuun vaalien jälkeen. Myös tuolloin Likudin sekä Sinisen ja valkoisen kannatus oli samaa suuruusluokkaa, kumpikin puolue sai 35 paikkaa 120-paikkaiseen parlamenttiin Knessetiin.

Tuolloin hallituksen muodostaminen kaatui siihen, että Israel Beitenu -puolue vaati, että asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Netanjahu, 69, on kutsunut itseään korvaamattomaksi. Hän on Israelin valtion pitkäaikaisin pääministeri. Hän oli maan johdossa kesäkuusta 1996 heinäkuuhun 1999 ja uudelleen maaliskuusta 2009 lähtien.

Hän varoittaa tilalleen voivan tulla "vasemmistolaisia", jotka heikentäisivät Israelia sekä vihollisten että ystävien silmissä.

– Pallo on teillä! (Likudin) johto on hyvin pieni, hän vetosi kannattajiinsa videoviestissä Twitterissä.

Äänestyspaikat avautuivat jo aamuseitsemältä ja ne menevät kiinni iltakymmeneltä, minkä jälkeen julkaistaan ovensuukyselyjen ennustamat tulokset vaaleista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut