Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs uhkaili ruotsalaismediaa, Ruotsin ulkoministeri kutsuu lähettilään puhutteluun - Maailma - Satakunnan Kansa

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs uhkaili ruotsalaismediaa, Ruotsin ulkoministeri kutsuu lähettilään puhutteluun

Ruotsi ja Kiina ovat Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan sanasodassa. Kiinan suurlähettiläs kutsui SVT:n haastattelussa Kiinaa kritisoivaa ruotsalaismediaa höyhensarjan nyrkkeilijäksi, joka yrittää provosoida raskaan sarjan nyrkkeilijää. Ulkoministeri Ann Linde ei hyväksy median uhkailua ja on pyytänyt suurlähettilään puhutteluun.

Ruotsissa Kiina on yrittänyt vaikuttaa median toimintaan. Kuvaa Hongkongin demokratiamielenosoituksista tammikuulta.

18.1.2020 18:02

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou aiheutti tuoreilla kommenteillaan diplomaattisen selkkauksen Ruotsissa.

Ruotsalaismedian kriittiseen Kiina-suhteeseen kyllästynyt suurlähettiläs kuvaili vertauksin SVT:lle, että ruotsalaisen median olisi aika lopettaa Kiinan sisäisiin asioihin puuttuminen.

– On kuin 48-kiloinen höyhensarjalainen yrittäisi haastaa 86-kiloista raskaan sarjan nyrkkeilijää, ja 86-kiloinen kehottaa ystävällisyydellä 48-kiloista pitämään huolta itsestään, Gui Congyou sanoi SVT:n mukaan.

Gui Congyoun mukaan Kiina yrittää rakentaa ystävyyssuhdetta Ruotsin kanssa, mutta median ikävä suhtautuminen tekee siitä vaikeaa. Vaikka suurlähettiläs puhui kielikuvin, sanoma otettiin Ruotsissa hyvin vakavasti.

Ruotsin sosiaalidemokraattiulkoministeri Ann Linde piti tiedotusvälineiden uhkailua mahdottomana hyväksyä. Hän aikoo kutsua lähettilään puhutteluun tiistaina.

– Ruotsissa sananvapaus pysyy. Suurlähettilään toiminta on hyvin vakavaa. Linde sanoi SVT:lle.

Taustalla useiden medioiden työhön puuttumista

SVT kertoo, että Kiina on viime vuosien aikana yrittänyt useita kertoja puuttua ruotsalaisten uutisten sisältöön.

Muun muassa suuret mediatalot Svenska Dagbladet ja Expressen sekä SVT ovat saaneet kirjeitä ja sähköposteja Kiinan suurlähetystöstä edellisten kahden vuoden aikana.

Medioille on myös ehdotettu tapaamisia ja lounaita, jotta voidaan keskustella journalistisista näkökulmista.

Ei karkotusaikeita

Ruotsin vasemmistopuolue ja kristillisdemokraatit olisivat SVT:n mukaan valmiit karkottamaan suurlähettilään, mutta ulkoministeri Linden mukaan tähän ei ole tarvetta.

– On tärkeää olla suora kontakti Kiinaan. Voimme silti olla erittäin tiukkoja, mitä ajattelemme ja kritisoimme. Jos täällä ei olisi suurlähettilästä, tilanne olisi huonompi, koska sanomamme ei välittyisi Kiinaan, Linde sanoi.

Suomessa tuoreessa muistissa on syyskuun lopussa Helsingin Sanomissa ollut mainoskampanja, jossa Kiina kertoi hoitavansa Hongkongin asiat sisäisesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut