Brexitin keulakuva Boris Johnson odotetusti brittikonservatiivien johtoon - Maailma - Satakunnan Kansa

Brexitin keulakuva Boris Johnson odotetusti brittikonservatiivien johtoon – sai kaksi kolmasosaa äänistä

Brexitin puolesta kolmen vuoden ajan kampanjoineen Johnsonin odotetaan aloittavan pääministerinä huomenna.

Boris Johnson.

23.7.2019 14:18 | Päivitetty 25.7.2019 9:54

Boris Johnson on Britannian konservatiivipuolueen uusi puheenjohtaja ja Britannian todennäköinen seuraava pääministeri.

Puolueen järjestämässä jäsenäänestyksessä Johnson sai yli 92 100 ääntä. Hänen vastaehdokastaan Jeremy Huntia tuki 46 600 äänestäneistä. Konservatiivipuolueessa on noin 160 000 jäsentä. Heistä 87,4 prosenttia äänesti.

Aiemmin poliittisella urallaan Lontoon pormestarina ja Britannian ulkoministerinä toiminut Johnson, 55, oli alusta asti ennakkosuosikki Theresa Mayn seuraajaksi.

Johnson voitti kaikki aiemmat äänestykset, joissa ehdokkaita putosi kisasta yksi kerrallaan. Myös mielipidemittaukset povasivat Johnsonin voittoa alusta saakka.

Britannian pääministerin on tarkoitus vaihtua huomenna. May pitää keskiviikkona viimeisen kyselytuntinsa pääministerinä, jonka jälkeen hän jättää eroilmoituksensa kuningatar Elisabet II:lle. Sen jälkeen kuningatar tapaa uuden pääministerin.

Mediakasvosta pormestariksi

Johnson on Etonin ja Oxfordin huippukoulujen kasvatti, joka aloitti työuransa toimittajana. Hän tuli briteille tunnetuksi muun muassa taitavasti kirjoittavana kolumnistina, Spectator-aikakauslehden päätoimittajana ja tv:n viihdeohjelmien vierailevana kasvona.

Politiikkaan Johnson siirtyi, kun vuonna 2001 hänet valittiin ensi kertaa kansanedustajaksi. Johnson toimi konservatiivipuolueen kansanedustajana vuoteen 2008 asti, ja hän palasi parlamenttiin vuoden 2015 vaaleissa.

Suurin piirtein tämän ajan välissä, vuosina 2008–2016, Johnson toimi Lontoon pormestarina kahden kauden ajan.

Jälkimmäisen kautensa päätteeksi 52 prosenttia lontoolaisista arvioi Johnsonin tehneen hyvää työtä pormestarina, kertoi tutkimusyhtiö YouGovin gallup. Vastaajista 29 prosenttia oli tyytymättömiä.

Brexitin keulakuva runsaat kolme vuotta

Alkuvuonna 2016 Johnson ilmoitti kannattavansa Britannian eroa EU:sta myöhemmin samana vuonna järjestettävässä kansanäänestyksessä. Hänestä tuli yksi näkyvimmistä eron kannattajista.

Kun lähdön kannattajat voittivat äänestyksen, pääministeri David Cameron erosi virasta. Johnsonia arveltiin jo silloin hänen mahdolliseksi seuraajakseen, mutta Johnson ei lähtenyt ehdolle kisaan.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja Britannian pääministeriksi nousi Theresa May, ja Johnsonista tuli Mayn hallituksen ulkoministeri.

Johnson erosi pestistä kesällä 2018 protestina Mayn brexit-suunnitelmille. Ulkoministerin korvasi Jeremy Hunt, 52, Johnsonin viimeinen haastaja tämänkertaisessa puheenjohtajakisassa.

Kisa puolueen johdosta käynnistyi, kun May toukokuussa ilmoitti eroavansa. Johnson lähti tavoittelemaan pestiä yhdessä yhdeksän muun ehdokkaan kanssa.

Puheenjohtajakampanjassaan Johnson on korostanut, että hänen mukaansa Britannian pitäisi erota EU:sta vaikka ilman sopimusta, vaikka maa ei hyväksy yhteistä järjestelyä unionin kanssa. Hänen kilpakumppaninsa Hunt oli valmis anomaan uutta lykkäystä eropäivään, joka on nyt 31. lokakuuta.

Viime sunnuntaina Johnson kirjoitti The Daily Telegraphin viikoittaisessa kolumnissaan, että sopimus on mahdollinen takarajaan mennessä, jos Britannia "löytää uudelleen suuntansa".

– Voimme lähteä EU:sta 31. lokakuuta mennessä, ja meillä on siihen tarvittavat keinot. Tarvitsemme vain tahtoa, hän kirjoitti.

Uutista korjattu 25.7. kello 9.45 maininta eliittiyliopistoista huippukouluiksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos